Dün geceyarısını 1-2 saat geçe değerli büyüğümüz Hasan Ünsaç hocam tarafından küçük bir sözlüye tabi tutuldum :
Soru şu idi : "Clear, open, climb FL350" ne demektir?
Evet, ben cevabını öğrendim, bilenler veya tahmini olanlar buyursunlar .....
Biliyor musunuz - 3
- Apollo
- Legend
- Name: Erdal ELMACI
- PID: 3195
- Vatsim ID: 1059183
- City: Ankara
Samet kaptanım yaklaşmış.
Bu talimat FL350'a istediginiz varyoda ve hizda tirmanmaya serbestsiniz demektir. Son dönemde Istanbul da da kullanılıyor.
Şimdi bazılarınız biz zaten 10000ft altında 250kts sonra da FMC değerine göre tırmanıyorduk bu komutla ne değişti diyebilir.
BAzı SID lerde dikkat ederseniz XXXX noktasında "at or below" şartı vardır. FMC nize o SID girerseniz uçak VNAV a alındığında (ki alınmazsa da pilotun chart kapsamında uyması gerekir) o noktayı belirtilen irtifada geçmek için "yani chartaki şartı sağlamak için" düşük varyo ile tırmanır.
Bu tip bir durumda ATC nin vereceği Clear Open Climb FL350 talimatı sizi charttaki tüm sürat ve varyo tahditlerinden (10bin ft altı 250 kts dahil) arındırarak hızlı bir şekilde (uçak limitlerine göre) irtifaya çıkmanızı sağlar. no climb rate, no speed restriction...
Bu talimat FL350'a istediginiz varyoda ve hizda tirmanmaya serbestsiniz demektir. Son dönemde Istanbul da da kullanılıyor.
Şimdi bazılarınız biz zaten 10000ft altında 250kts sonra da FMC değerine göre tırmanıyorduk bu komutla ne değişti diyebilir.
BAzı SID lerde dikkat ederseniz XXXX noktasında "at or below" şartı vardır. FMC nize o SID girerseniz uçak VNAV a alındığında (ki alınmazsa da pilotun chart kapsamında uyması gerekir) o noktayı belirtilen irtifada geçmek için "yani chartaki şartı sağlamak için" düşük varyo ile tırmanır.
Bu tip bir durumda ATC nin vereceği Clear Open Climb FL350 talimatı sizi charttaki tüm sürat ve varyo tahditlerinden (10bin ft altı 250 kts dahil) arındırarak hızlı bir şekilde (uçak limitlerine göre) irtifaya çıkmanızı sağlar. no climb rate, no speed restriction...
Saygılarımla
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
- THY3716
- Legend
- Name: Bahadir ALKES
- PID: 3716
- Vatsim ID: 1097118
- City: Istanbul
Erman Kaptan'ım, ben de ona yakın bir cevap vermiştim ama değilmiş. Son 3-4 gündür LTBA'da gerçek ortamda kullanılmaya başlanan aslında FAA kökenli bir terimmiş. İstediğiniz varyo ve hızda FL350 ye tırmanın demekmiş. Position and Hold gibi FAA kökenli yani. (line up and hold)
Lead me, follow me or get out of my way !
-
- Junior Member
- Name: Taner Sevim
- PID: 182
Taner Sevim
www.ekokpit.com
www.ekokpit.com