Madem kaptanlarımızı yakalamışken hem bilgi paylaşalım hem de doğruluğunu kontrol edelim....
uzun zamandır PMDG ile uçuyorum... anasını danasını öğrendik neredeyse....
kalkış trim değeri her seferinde 4.9 oluyor. yüke göre hiç değişmiyor. ben full yolcu full cargo ve full yakıtla kalkarken de trim 4.9.. trim değeri bu olduğu için MTOGW de uçağı kaldırırken V1 Vr V2 değerleri PMDG tarafından yanlış hesaplanıyor. Vr+25 le kalktığım zamanları biliyorum. sanırım PMDG yazılım esnasında bir hata etmiş ya da bilerek böyle bırakmış. hoş trim değerini MCU da da değiştiremiyoruz. o yüzden MTOGW kalkışlarda arkadaşlarıma tavsiyem pist uzunluğunu mutlaka kontrol edin. Örneğin LTBA 06 pisti ancak ve ancak; piste en kısa mesafeli line up ve Differansiyel frenler basılı iken %50 throttle değerinde TOGA yapmakla mümkün ve olası bir rüzgarda iş iyice içinde çıkılmaz hale geliyor. PMDG nin Vreflerine güvenip palyeye asılınca sürtünme arttığından uygun kalkış hızına ulaşmak daha mesafe gerektirir hal alıyor. tavsiyem Vr+20 25 (MTOGW kalkışlar için)
ayrıca, TK nın uçuşlarında kullandığı performans ayarlarının FMC de yaptığınızda COST INDEX değerini 16 veya 30 girmek gerekiyor. girdiğinizde de Climb N1 ve KAnat açısı da değişiyor. böyle bir durumda da Vertical Speed 4000 feetin üzerini görüyor. işte bu da PMDG nin COST INDEX teki değşimi algılayıp kalkış sonrası Trim değerinde değşiklik yapılamaması nedeniyle, bir hatası olarak gözüküyor. hep 4.9 hep 4.9 ... elle Trim vermezseniz FFR ceza kesiyor.

tavsiyem tekerlek kesmeye müteakip elle trim vererek uygun dikey yükselme hızı sağlamak...
Diğer bir sıkıntı ise T/D noktasından sonra FMC vasıtası ile alçalma yapmak istersenizPMDG bunu da beceremiyor. inanılmaz dikey süreatle alçalıp yolcu güvenliğini ve rahatlığını tehlikeye atmış oluyorsunuz. ben hep 275 KIAS hızı sabitleyip 1000 feet/dakika ile başlayıp 1 dakika sonra 2000 veyahut2500 feet/dakika ile devam ediyorum. ancak 10000 feet altına inerken mutlaka 250 KIAS ı görüp sonra alçalmaya devam etmek var malum PMDG nin spedbrake bi işe yaramıyo...