"TRAINING DAY" FLY IN'in de VAN'a yaklasma yapacak pilot kardeslerimizin ihtiyaclarinin olacagi bir konuda bilgilerimizi tazeleyelim.
DME-ARC
Bir cok aletli yaklasma proseduru DME-ARC yontemi ile ucusun yol boyu "Enroute" fazindan, yaklasama "Approach course" fazina gecisi icinde barindirir. Sekil olarak bir VOR'a belli bir mesafede olan cember gibi gozukse de, detaya indigimiz zaman uzerinde bir cok kereler yon degistitilen poligon oldugu anlasilir. DME-ARC kullanimi icin en iyi ornek soyle verilebilir.
Bir meydana gelen hava yolu diyelim ki Dogu'dan ve meydana yaklasma ise kuzeyden yapiliyor olsun. Bu durumda yapilacak is, meydan uzerindeki VOR'a direkt ucmak, sonra VOR'dan outbound olarak uzaklasarak genellikle bir prosedur donusu ile meydana donmektir.
DME-ARC proseduru burada isimize yarar. Bulundugumuz hava yolundan inecegimiz meydana belli bir mesafe kala DME-ARC proseduru uyguluyarak VOR uzerine kadar ucmadan son yaklasma kursuna oturabiliriz.
Ekteki resime bakarsaniz, VOR'a 90 radyalde yaklasan ucak 10 mil kala DME-ARC uygulayacaktir. DME-ARC uygulamalarinda bize en yardimci alet RMI dir.
DME-ARC a 1/2 ila 1 mil kala donuse baslar. Burada alinacak kriter 150 kts lik bir yer surati (Ground speed) icin 1/2 mil den donuse baslamaktir.
Donuse RMI gostergesinin kanat ucunu (bu resime gore sol kanat) veya biraz arkasini gosterinceya kadar devam edilir. Bu arada DME 'den de mesafe takibi yapilir.
RMI gostergesi kanadin 5 ila 10 derece arkasini gosterince VOR a dogru 10 ila 20 derecelik donus yapilarak yeni basta uculur.
RMI tekrar 5 ila 10 derece geride kalinca ayni islem tekrarlanir.
Not :
Donus VOR a dogru yapilirsa RMI gostergesi kanadin on tarafina dogru hareketlenirken, VOR'dan uzaklasan bir donus yapilirsa gosterge kanadin arkasina dogru hareketlenecektir.
RMI olmadigi hallerde ayni islem "VOR localizer"i kullanilarak da yapilabilir.

Sevgilerimle
Serdar Sualp