ARC-DME proseduru

Help Center For New Turkish Virtual Pilots. Questions about connection, online flying, and training.
Post Reply
Serdar Sualp

Degerli Pilot kardeslerim,

"TRAINING DAY" FLY IN'in de VAN'a yaklasma yapacak pilot kardeslerimizin ihtiyaclarinin olacagi bir konuda bilgilerimizi tazeleyelim.

DME-ARC

Bir cok aletli yaklasma proseduru DME-ARC yontemi ile ucusun yol boyu "Enroute" fazindan, yaklasama "Approach course" fazina gecisi icinde barindirir. Sekil olarak bir VOR'a belli bir mesafede olan cember gibi gozukse de, detaya indigimiz zaman uzerinde bir cok kereler yon degistitilen poligon oldugu anlasilir. DME-ARC kullanimi icin en iyi ornek soyle verilebilir.

Bir meydana gelen hava yolu diyelim ki Dogu'dan ve meydana yaklasma ise kuzeyden yapiliyor olsun. Bu durumda yapilacak is, meydan uzerindeki VOR'a direkt ucmak, sonra VOR'dan outbound olarak uzaklasarak genellikle bir prosedur donusu ile meydana donmektir.
DME-ARC proseduru burada isimize yarar. Bulundugumuz hava yolundan inecegimiz meydana belli bir mesafe kala DME-ARC proseduru uyguluyarak VOR uzerine kadar ucmadan son yaklasma kursuna oturabiliriz.

Ekteki resime bakarsaniz, VOR'a 90 radyalde yaklasan ucak 10 mil kala DME-ARC uygulayacaktir. DME-ARC uygulamalarinda bize en yardimci alet RMI dir.
DME-ARC a 1/2 ila 1 mil kala donuse baslar. Burada alinacak kriter 150 kts lik bir yer surati (Ground speed) icin 1/2 mil den donuse baslamaktir.
Donuse RMI gostergesinin kanat ucunu (bu resime gore sol kanat) veya biraz arkasini gosterinceya kadar devam edilir. Bu arada DME 'den de mesafe takibi yapilir.
RMI gostergesi kanadin 5 ila 10 derece arkasini gosterince VOR a dogru 10 ila 20 derecelik donus yapilarak yeni basta uculur.
RMI tekrar 5 ila 10 derece geride kalinca ayni islem tekrarlanir.

Not :
Donus VOR a dogru yapilirsa RMI gostergesi kanadin on tarafina dogru hareketlenirken, VOR'dan uzaklasan bir donus yapilirsa gosterge kanadin arkasina dogru hareketlenecektir.
RMI olmadigi hallerde ayni islem "VOR localizer"i kullanilarak da yapilabilir.

Image

Sevgilerimle

Serdar Sualp
THY1125
Senior Member
Senior Member
Posts: 477
Joined: 11 Apr 2004, 23:23
Name: Buğra Oğuzülgen
PID: 1125
Location: Turkey

PMDG ya da LevelD kullanacak arkadaşlar için ben şu adreste nasıl fmc ile dme arc çizildiğini anlatmıştım.Yardımı dokunabilir :

http://www.flyşy.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2883

Sayfanın altlarına doğru dme arc kısmı.



---------------
Buğra Oğuzülgen / TK1125
http://virtual.planepictures.net/search ... $oguzulgen & VPP.net Co-Administrator
ImageImage
1237
Senior Member
Senior Member
Posts: 312
Joined: 11 Sep 2004, 17:45
Name: Alper Oğuz
PID: 0000
Vatsim ID: 0000
City: Istanbul
Contact:

Serdar hocam merhaba,

Yine çok değerli bilgiler vermişsiniz. Dediğiniz gibi hemen her meydanda STAR o meydanın VOR'ında bitiyor. IAP'ı uygulamak için söylediğiniz gibi bir miktar outbound olmak gerekiyor. Bu da zaman ve yakıt harcanmasına neden oluyor.

İzninizle sormak istediğim şey, chart'ında ARC DME olmayan meydanlarda da bunu uygulayabilir miyiz?

ATC varken böyle durumlarda zaten genellikle vektör alınarak uygun şekilde pist hattına oturuluyor. Ama online ATC yokken kendi isteğimizle ARC çizebilir miyiz? Eğer çizebileceksek yayı meydanın 10-12 nm uzağından çizmek yeterli midir? İrtifa sınırı var mıdır?

şimdiden teşekkürler, saygılar


Alper Oğuz
TK1237
alperoguz at gmail nokta com
Serdar Sualp

Kardeşim Alper,

Sanal havacılıkta dediğiniz türden bir uygulama yapabilirsiniz. Ama gerçek havacılıkta bu mümkün değildir. Bir meydana alçalma ve yaklaşma ilan edilmiş ve basılmış yayımlara uygun yapılmak zorundadır.

Sevgilerimle

Serdar Sualp
Post Reply

Return to “Training Lounge”