Ben Fs ile ilk olarak ilkokuldayken babamın bilgisayarında tanıştım.Akşamları babamdan izin alır ve bir Ms SideWinder Precision 2 Joystick aracılığıyla Cessna uçaklarını pistten kaldırır,en yakın araziye düşürürdüm.(Belki de birazdan yazacaklarım ve benim kendimi eğitmek konusundaki başarısızlığım tümüyle bundan kaynaklanmaktadır.Pilotluğu simüle etmekteki beceriksizliğim o günlerden kendini göstermiş olabilir.

Tüm bu süreci sizinle paylaştıktan sonra,asıl konuma gelmek istiyorum.Öncelikle şunu söylemeliyim;bu forumda ve özellikle bu bölümde kimi sorulara çok içten ve yardımsever yaklaşıldığını,kimi soruların ise araştırma yapılmaksızın sorulduğu için eleştirildiğini gördüm.Benim bu yazımın sonunda ortaya çıkacak soru,sorulmalı mı sorulmamalı mı bilmiyorum fakat,uzun zamandır çekindiğim için soramadığım bu soruyu artık ne pahasına olursa olsun sormak istiyorum.Zira forumdaki paylaşımları ve yazışmaları takip edip,eventlerden sonra video ve ss'leri görüp,bu ortamda aktif olamamak,çok güzel bir yemeği saatlerce izlemek,koklamak,üstelik tüm bunları yaparken aç olmak gibi birşey benim için.Bu soruyu sorarken tüm dayanaklarım şunlardır:
Cockpit bölümünde,bu senenin başında,"Aynadan Biz" isimli bir konu açılmıştı.Bu konu altında benim gibi pasif pilotların göremediği Wings bölümünde açılan "İğne ve Çuvaldız" isimli konunun içinden bir yazı paylaşılmıştı.Bu yazı Gürsel HAZAR hocama aittir.Bu yazıdan bazı bölümler,aslında benim konumla gayet ilgilidir:FlyTHY Üyelik ve Online Uçuş Kuralları:
3. FlyTHY Türk Sanal Havacıları bir çatı altında toplamak, bilgi paylaşımı sağlamak ve yeni dostluklar kurmak için kurulmuş sanal bir organizasyondur.
20. Tüm bunların yanında bilgi eksiğiniz var ise bunu kapatmak için FlyTHY Forumlarında soru sormaktan, gerekirse FlyTHY yönetimi ile temas kurmaktan kaçınmayın.
Bu ortamı sıfırdan bir uçuş okulu olarak görmek yerine, havacılığın gerektirdiği birtakım bilgilerin öğrenilerek gelinmesi ile çok daha verim alınabilecek bir havayolu olduğunu önemseyiniz, bu paralelde hazır bulunuşluğunuzu artırınız.
Hepimizin bildiği gibi,FlyTHY bünyesinde halihazırda süreli ve sürekli bir eğitim çalışması yok.Önümüze sunulan,Türkçe ve İngilizce olan çok kapsamlı yazılı dökümanlar,Ali CAMAT hocamızın hazırladığı videolar ve pratik yöntemiyle kendimizi eğitmemiz gerekiyor.Gürsel HAZAR hocam yazısında FlyTHY'ye birşeyleri öğrenip de gelin demiş ve aynı yazısında herşeyi öğrenmeden gelmeyin demiş.Birşeylerin öğrenilmesi gerektiği konusunda kendisi çok haklıdır.Bazı şeylerin okunup,araştırılıp,pratik edilip öğrenilmesi gerekmektedir.Ama gerçekte uçuş ekibi ve yolcuların canı ile ödenecek hataları yapmamak,kusursuz olmak bir eğitim gerektirir.Benim burada sormak istediğim soruyla,şu soru aslında aynı anlama sahiptir:Araba sürmeyi kitaplardan öğrenmiş birisiyle aynı trafikte,ne kadar güvendeyiz?Sözüm, yine bilerek ya da bilmeyerek havacılığın etrafından dolaşan pilotlarımıza ve bu mantıkla üye olmaya niyetlenen diğerlerine...Arkadaşlar, disiplin olmayan yerde hiçbir işin gerektiği gibi olamayacağını aklınızdan hiç çıkarmayınız. Gerçekte "undo" yapmak isteyip de geri dönülmesine olanak bulunmayan ortamları yaratmamak için nasıl çaba harcıyorsak, yine gerçekte uçuş ekibi ve yolcuların canı ile ödenecek ortamları sanal havacılıkta da yaratmaktan kaçınmalıyız. Bu işin kesinlikle bir oyun olmadığını biliniz. Zaten check kaptanlarımız bunun bir oyun olmadığını zamanı geldiğinde "checkride" öncesi ve sırasında size göstereceklerdir.
Bu hobimiz çok ciddi bir hobidir ve bu ciddiyetin en önemli yansıması da eğitim alanında olmalıdır diye düşünüyorum.Hobi olarak bilardo oynamak isteyen birisinin eline istekayı verirseniz,siz ona tekniğini göstermediğiniz sürece,o yıllarca masanın başından ayrılmasa dahi yıllar sonra çok iyi bir bilardocu olamaz(Burada kendi tekniğini geliştirebilir diyebiliriz,fakat havacılığın böyle birşeye açık olmadığını bildiğimden örneği fazla önemsemedim.

Peki bu yukarıda söylediğim tarzda bir eğitim neden verilemesin?Yeterince talep mi yok?Ben yaklaşık 2 senedir böyle bir eğitimi bekliyorum ve eminim benim gibi eğitim bekleyen insanlar vardır.vPilotların eğitime ayıracak vakti mi yok?FlyTHY Türk Sanal Hava Sahası'ndaki en büyük Sanal Havayolu'dur ve eminim bünyesinde bu işe gönüllü olacak hocaları vardır.Buna gerek mi yok?Her fırsatta bu hobinin ciddiyetinden,bunun bir oyun olmadığından bahsediyoruz;bu hobiyi icra etmek o kadar kolay olmamalı.Eğer burada bir emek harcanıyorsa karşılığı bulunmalı ve Türk Sanal Hava Sahası'nda kapsamlı vPilotlar yetişmeli,uçmalı diye düşünüyorum.
Daha önce bahsedilmiş ve sonuçlandırılmış bir konuysa ve ben gereksiz yere gündeme getirdiysem özür dilerim.Ama bu işe başka bir açıdan bakarsanız bana hak vereceğinizden eminim.Ben bu işe çok hevesliyim ve bilmiyorum,belki de benim beceriksizliğimden,belki de tembelliğimden ki tembel olduğumu sanmıyorum,belki de başka sebeplerden ben kendi kendimi eğitemiyorum.Örneğin "FlyTHY Akademi" gibi bir çalışmanın hem bu hobinin ciddiyetine,hem Türk Sanal Hava Sahası'na çok şey kazandıracağını düşünüyorum.
Bu yazıyı okuyan siz hocalarıma çok teşekkür ediyorum.
Saygılar.İyi Uçuşlar.
Gökhan ZANDAR