Hangi rota doğru?

How to improve safety in Virtual Flight? Write your opinions and experiences about Improving the Flight Safety ...
Post Reply
flywith737
Rookie
Rookie
Posts: 37
Joined: 28 Mar 2011, 21:21
Name: Cem Dogan
PID: 3012

LTAI-LTBA arası rota trvacc.org ta (KUMRU UA16 YAA)şeklinde gösterilirken rfinder.nette(KUMRU UA16 ELMAS UM855 KFK UA16 KARGI UL610 YAA STAR)şeklinde gösteriliyor sizce hangisi daha doğru ve daha gerçekçi?
Image
THY3549
Senior Member
Senior Member
Posts: 270
Joined: 29 Nov 2008, 13:27
Name: Özkan SESEN
PID: 3549
Vatsim ID: 1084772
City: Istanbul
Location: Istanbul

Merhaba Cem Kaptan.

İki rotada doğru. Çünkü birbirinin aynısı. rfinder'da UA16 hava koridorundaki vor yada intersection ları detaylı olarak gösteriyor. Uçağınızın FMC sine KUMRU UA16 YAA olarak giriş yaptıktan sonra kokpit panelde (Navigation Display) uçağın takip ettiği rotayıda detaylı olarak göreceksiniz. Sondaki STAR yanlış anlaşılmasın YAA vorundan sonra yaklaşma rotasının olacagına işarettir.

İyi uçuşlar.
Image
User avatar
THY157
VIP Member
VIP Member
Posts: 825
Joined: 11 Jan 2002, 22:00
Name: Selçuk POYRAZ
PID: 157
Location: Kocaeli

İkisi de doğru rota. Enroute chart'a baktığınızda AYT ile KFK arasında UA16 ve UM855'in aynı hat üzerine bndirilmiş olduğunu, KFK ile YAA arasında da UA16 ve UL610'un birbiri üzerine bindirilmiş olduğunu görürsünüz.

Bazı hatlarda hattın yönü tektir, örneğin; KUMRU UA16 KFK UL610 YAA rotası LTAI-LTBA arası için uygun olsa da YAA UL610 KFK UA16 KUMRU LTBA-LTAI için uygun rota değildir. Çünkü UL610 sadece KFK-YAA arası rotadır, tek yönlüdür. Bunun dönüşü (YAA-KFK) UL620'dir. Yani LTBA-LTAI için doğru rota yazımı YAA UL620 KFK UA16 KUMRU'dur.

Bizim ülkemizde enroute chartlarda genelde bu şekilde yönsel olarak farklı rota isimleri olsa da aynı hat üzerindedirler. Ancak birkaç istisna vardır. Bunlardan biri UT31 yoludur. Bu yol BAG VOR'ından başlayarak genel olarak SIV-ERN VOR'larını geçerek DASIS intersection'dan Tahran FIR'ına girer. Misal İstanbul-Tahran uçuşlarında bu yolu kullanabilirsiniz. Ancak dönüşte bu yoldan gelemezsiniz çünkü doğuya yönlüdür ve başka bir yolla üstüste bindirlmemiştir.

Bu durumda yurtiçi rotaların TrVacc tarafından daha güncel tutulabileceğini düşündüğümden oradan aldığınız rotayı kullanmanız daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Yurtdışı uçuşlarınızda http://rfinder.asalink.net/free/ şu an AIRAC1104 kullanıyor tavsiye ederim.
User avatar
THY166
VIP Member
VIP Member
Posts: 236
Joined: 17 Mar 2004, 20:00
Name: Fatih KOZ
PID: 166
Vatsim ID: 832838
City: Antalya
Location: Antalya , Turkey
Contact:

İki rotada doğru , her ikisine de otoriteden ACK ( Acknowledge - Kabul / Uygun / Uçulabilir ) cevabı alınıyor ... Ancak bana sorarsanız hem yazım kısalığı hem sadelik hem kullanım kolaylığı açısından KUMRU UA16 DEKEK ( malum biliyorsunuz LTBA artık RNAV yaklaşma kullanıyor ve uçağınız uygun ise bu yönde plan doldurulması isteniyor otorite tarafından ) doğru tercih olacaktır .

Emniyetli uçuşlar
B. Fatih Koz
[ Uçuş Harekat Uzmanı / Flight Dispatcher @ SunExpress ]
Post Reply

Return to “Flight Safety”