Cüneyt KAptanım;
Bu kokpitten alınan ekran görüntüsü işi hep tehlikelidir. BAzıları bu fotoyu sadece "aa uçağa bak ne yakınmış tekerleri bile görünüyor" diye yorumlarken dikkatli ve tecrübeli gözler ise hataları yakalar...
Ama emin ol o tecrübeli gözler yanlış frekans bağlayıp çok kez ILS yakalayamamış, benim gibi bilmeden FSX ile scenery bile yüklemeden ilk 3 uçuşunu yapıp ATC lerden azar diğer pilotlardan da ekranı kaplayacak kadar uyarı mesajı almışlarır zamanında...
Burada kızmaca darılmaca yok.. Madem kokpit bu halde madem "Tİ"ye de alındın; acilen hobiyi "sistem performansıydı, güzel görüntülerdi ağaçlardı, denizin dalgasıydı boğaz köprüsüydü" modundan "lessons learned" moduna alıyorsun.
PMDG menüsündeki 738 manuali ve checklisti indirip okuyor ve uçuş hevesiyle grdiğin kokpitine yani aslında gerçekte ekran karşısına geçip yerden itibaren bir FO edasıyla sana uçuşta lazım olacak her sistemi "mıncıklıyorsun" .
Ondan sonra TCAS çalıştırıyorsun ve habersiz hayalet gibi gelen trafiği 3-4 dakika önceden görüp hemen kendisine "hocam niyetin nedir? " diye sorup kontrolü ele alıyorsun..
İşin keyfi bunlarda inan ben forumda o kadar uçuştan bir sürü dış görüntü (event hariç) paylaşmış birisi olarak her uçuşumda en fazla 1-2 kere dış görüntüye geçerim ( yerde push back öncesi kesin arkama bakarım + bir de uzun taksi varsa etrafımda da çok online trafik varsa onları seyrederim). Bana kokpitin uçuşa hazırlanması en keyifli yer pist başında FS kapansa bile kızmam:))
Hele bir de o özene bezene hazırladığım uçuş planım tam manasıyla uygularsam tadından yenmez...
Ha çok mu biliyorum bana sorarsan hala yarım çok şey var. Ama o dediğim FSX li cahil pilot zamanından sonra 2 ay online açmadım PMDG edindim ve manual okudum..(KPDS den de hatırı sayılır not aldım çalışmadan )
Önce PMDG menüsündeki manualler onları kokpiti açıp test ettikçe bu uçak derya deniz diyeceksin.. Online olup uçmak bu işin %20 si %70 i bilmek %10 ise FS e add on yüklemek ince ayar yapmak vs vs neticede bunlar başkalarınca yapılmış şeyler ama kokpitin yönetimi senin yaptığın bir şey.
Burada yanlış anlama hepsini size nasihat diye yazmıyorum. Kendi yaşanmışlığımı ve bu hobiye bakışımı paylaşmak istedim.
Bilmem anlatabildim mi?
TRAFFIC ALERT'siz günler...