LTBA RNAV uygulamaları hakkında bilgi

Help Center For New Turkish Virtual Pilots. Questions about connection, online flying, and training.
User avatar
THY3716
Legend
Legend
Posts: 1401
Joined: 26 Apr 2009, 00:33
Name: Bahadir ALKES
PID: 3716
Vatsim ID: 1097118
City: Istanbul
Location: Turkey

Sevgili Dostlar, çok yoğun olan mesai programıma rağmen, çok değerli dostum Erdal Elmacı Kaptan’ın ricasını kıramayarak yarın yapılacak olan OLBA – LTBA etkinliğine çok istemekle beraber katılamayacak olmamın da verdiği üzüntüyle, LTBA da uygulamaya alınmış olan RNAV hakkında bazı bilgiler vermeye çalışacağım. Umarım katılımcı arkadaşlara, student vpilotlarımıza veya chartlara bakıp bugüne kadar pek bir şey çözememiş arkadaşlara yardımı olur.

Öncelikle RNAV nedir, bunun tanımıyla başlayalım. “Area Navigation” kelimelerinin kısaltmasından meydana gelen RNAV, aslında bir IFR uçuş metodudur. Bir meydana yaklaşmada veya o meydandan ayrılmada ,SID (standart instrumental departure) veya STAR (standart arrival routes) şeklinde kullanılmakta. Geleneksel SID ve STAR uygulamalarında ya belirli seyrüsefer istasyonlarının üzerinden (VOR, NDB) ya da, bu istasyonların belli bazı radyallerinin belirli mesafelerde adlandırılmış noktalarından geçmek durumunda kalıyoruz. (SADIK, ERMAN vb…).
Image
Örneğin, geleneksel YAA 1A yaklaşmasını incelersek önce YAA VOR istasyonu üzerinden geçiyor, sonra YAA VOR unu 300 derece radyalinde 22 nm mesafede bulunan ve aynı zamanda IST VOR unun 175 derece radyalinin 17 nm mesafesinde bulunan (iki ayrı radyalin kesişiminde bulunan) SADIK noktasına yöneliyoruz. Daha önceki bir eğitim materyalimizde VOR sinyallerinin nasıl yakalanacağından, VOR navigasyonunu nasıl yapacağımızdan bahsetmiştik. http://www.flythy.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=8012

O halde, yukarıda belirttiğim gibi, normal bir SID ve STAR uygulamasında seyrüsefer istasyonları olmak zorunda (NAV Stations). Dikkat ederseniz, bu metodun uygulanabilmesi için büyük alanlar heba ediliyor, yani, örneğin, YAA dan SADIK a kadar tek bir düz hat çiziliyor ve bu hat en kısa yol olmak durumunda, çünkü VOR sinyalleri (radyaller) bir yılan gibi eğilip bükülemiyor. Bu hattın dışında kalan alanlar ise kullanılamadan öylece boş kalıyor, yoğun trafik oluştuğunda ATC leri ayrım konusunda zorlayabiliyor. Dar bir alanda bir çok trafik idare edilmeye çalışılıyor. Aynı zamanda da pilotlarla kontrolörler arasında daha fazla muhabere gerektiriyor.

RNAV da ise, NAV stationlara, yani, seyrüsefer yardımcılarına veya bunların sinyallerine bağlı kalmak zorunluluğu yok. Eski nesil INS (inertial navigation system) veya GPS sistemli uçaklar RNAV kapsamında belirlenmiş olan noktaların coğrafi koordinatlarını izleyerek seyrüseferlerine devam edebilirler. Halen birçoğumuzun bayıla bayıla kullandığı FMS / FMC sistemleri RNAV uygulamamıza imkan tanır. Çünkü FMC halen bulunduğu pozisyonu belirleyebilmek için 3 temel yöntem kullanıyor ve bu yöntemler sürekli birbirini teyid ediyor : 1’incisi GPS alıcıları. En hassas şekilde uçağın bulunduğu pozisyonu hesaplayabilmesini bunlar sağlıyor. 2’ncisi Radyo dalgaları. Uçak etrafından sinyal aldığı sürece her türlü VOR ve DME sinyalinin durumuna göre yerini hesaplıyor. 3’üncüsü harekete duyarlı referans sistemi (IRS – Inertial Reference System - Bunun anlatımı biraz karışık, şimdilik sadece insan zekasının geçmişte ürettiği mükemmel bir sistem diyelim) Neticede şunu demek istiyorum, FMC / FMS nin bulunduğu yeri hesaplaması veya sizin gitmek istediğiniz nokta olarak sistem hafızasına girdiğiniz yeri bulması esnasında hata yapması pek mümkün değildir. Bu kapsamda, yetkili otoritelerce NAV station lara bağlı kalmaksızın hazırlanacak olan yaklaşma veya uzaklaşma haritaları (RNAV SID / STAR charts) hava sahasını çok daha etkili kullandırabilir, daha az muhaberat gerektirebilir, haritalar üzerinde belirli hız limitleri belirlenirse, kontrolörler pilotları çok daha erken serbest bırakıp diğer trafiklerle meşgul olabilirler. Şimdi gelin hep beraber LTBA RNAV yaklaşmalarını inceleyelim…:

Image
Dikkat ederseniz, tüm pistler için herhangi bir NAV station a bağlı kalmaksızın gelinecek bir çok nokta tespit edilmiş, büyük ihtimalle kontrolör sizi bu noktalardan aktif pist için gerekli olanına getirecek, müteakiben RNAV yaklaşmasına serbest bırakacaktır.

Image
05 pisti için DEKEK ten RNAV yaklaşması icra ediyoruz. Hadi, YAA VOR una 324 course ile girmek kolay, bunu dha önce açıklamıştık; YAA VOR sonrası 28,6 DME gideceğimiz de aşikar. Buraya kadar normal VOR navigasyonu yapabilirim. Peki sonra ne yapacağız? İşte burada FMC mize ihtiyacımız var. Waypoint olarak chartta verilmiş olan tüm noktaları girmeliyim. Tabii, eğer güncel bir AIRAC yüklediyseniz sorun olmayacaktır. DEKEK1A yaklaşmasını 05 pistini seçtiğiniz anda programlayabilirsiniz. Güncel AIRAC olmayan arkadaşlar ise haritada belirtilen tüm noktaların tek tek coğrafi koordinatlarını şöyle bir giriş yapabilirler…: (Örneğin BA583 noktasının koordinatı N 40 50.3 - E 028 47.3 olarak belirtildiğinden)

MD-82…….: N4050.3E02847.3
PMDG…….: N40503E028473

Diğer modellerin FMC lerine nasıl giriş yapılır bilmiyorum, mutlaka kılavuzlarında yazıyordur.

Yukarıdaki haritada bir noktada dikkatinizi çekmek istiyorum : Hangi pist için RNAV uygularsanız uygulayın, size bir çeşit rüzgar altı uygulatıyor. Ayrıca haritalarımızda yazan bir ifadeye de dikkat ederseniz, diyor ki, “ON DOWNWIND EXPECT VECTORS TO FINAL” Yani, rüzgar altındayken son yaklaşma için vektör bekleyin diyor. Bu durumda BA583 noktası sonrasında rüzgar altı olarak pist doğrultusuna paralel uzaklaşırken 22 nm sonra (5+5+3+3+3+3 nm) otomatik olarak dönmeyeceğiz demektir. Tabii ATC yoksa, yapacak bir şey de yok. (Sanal alemin sıkıntısı), mecburen dönülecek. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hız tahtidleri. Sn. Hasan ÜNSAÇ hoca’mızın daha önce defalarca bahsettiği hız limitleri bu haritaların yayınlanmasıyla resmiyet kazanmış oldu. Bakın yukarıda ne diyor;
“FL150 ve altında 220 kts, esas bacak veya son yaklaşma dönüşüne yaklaşırken 200 kts., touchdown durumuna 12 nm kalana kadar 180 kts, 4 nm kalana kadar 160 kts. Bu hızlara uyulması zorunlu olup uyulamayacak olması durumunda ATC ikaz edilmelidir. “
Demek ki, hız disiplinini mutlaka sağlamalıyız. Sağlandığı taktirde boncuk taneleri gibi eşit aralıklarla yaklaşılacak, bir uçak “rwy vacated” raporu verirken diğeri iniş izni alacaktır ve son derece zevkli bir gece geçecektir. Tüm pistler için tek tek inceleme yapacak maalesef vaktim yok. Zaten mantık hepsi için aynı. Çok zor olmadığını düşünüyorum. Biraz dikkatli bir inceleme ile tüm arkadaşlar ne yapılacağını anlayacaklardır.

Herkese keyifli uçuşlar…

FlyTHY Eğitim Departmanı Adına,
Lead me, follow me or get out of my way !
ulusoycan
Newbie
Newbie
Posts: 10
Joined: 29 May 2010, 22:23
Name: Mehmet can ULUSOY
PID: 4342

işte olay bu :)
User avatar
THY2294
Junior Member
Junior Member
Posts: 55
Joined: 28 Aug 2010, 18:50
Name: ÖMER FARUK GENÇKAL
PID: 2294
Vatsim ID: 994887
City: İzmir
Location: İzmir
Contact:

Çok konuşmaktan ziyade, çok iş yapan, ve daha da buyuk isler yapacak olduguna inandigim Bahadir Abim, ellerine saglık.
Surekli egitimsiz pilotlarin varligindan bahsedip, ama hicbir zaman ellerini tasin altina koymayanlara guzel bir ornek sanırım bu.
Hocam bi de, yakında, goruntulu derslere baslasan var ya tadından yenmez artık :)
User avatar
hakan737
VIP Member
VIP Member
Posts: 818
Joined: 19 Aug 2001, 04:11
Name: hakan guven
PID: 003
Vatsim ID: 811602
City: istanbul
Location: Turkey

FL150'ın altında 220knt PMDG kullanıcılarını zorlayacak bir unsur. Bu nedenle flap ve speed brake'i sıklıkla kullanmanız gerekecek demektir. FR'de eğer böyle bir sınırlama varsa bunları iptal etmek yerinde olur. aksi halde PMDG 737'i asla 220knt'a FL150'da düşürüp alçalırken sürati muhafaza edemezsiniz. Mutlaka flaplı ve gerekirse speed brakeli gelmeniz gerekecek. PMDG nin sürat tutuşunu göz önüne alarak düz uçuşta sürat düşürmeyi veya düşük varyo ile initial cross point'i geçmeye çalışacak şekilde alçalma planlamanızı öneririm.
Hakan"737"Güven
User avatar
THY3615
Average User
Average User
Posts: 241
Joined: 06 Jul 2009, 19:28
Name: K.Gürsel HAZAR
PID: 3615
Vatsim ID: 1090129
City: Ankara
Location: Ankara

Yaw ben sana ne diyeyim Bahadır Kaptan?...
Ellerine emeğine bir kez daha sağlık...

Uçuranlara da, uçanlara da başarılar ve emniyetli uçuşlar diliyorum, kolay gelsin...
THY3683
Average User
Average User
Posts: 176
Joined: 12 Feb 2009, 23:35
Name: Dinc Mor
PID: 3683
Location: Turkey

Peki RNAV bir mecburiyet mi?

Ariane 737-800 kullanıyorum ve AIRAC güncellenemiyor, bırakın RNAV STAR'ı normal STAR'larım bile güncel değil, çoğu zaman vektör yaklaşma sağlıyorum.

Yani uçağımız RNAV desteklemiyor ise ne yapmalıyız? Normal STAR gelcem abi ben mis gibi YAA, SADIK, ERMAN oooh. estab.

:D
User avatar
Apollo
Legend
Legend
Posts: 1245
Joined: 25 Dec 2008, 22:49
Name: Erdal ELMACI
PID: 3195
Vatsim ID: 1059183
City: Ankara
Location: Turkey

THY3683 wrote:Peki RNAV bir mecburiyet mi?

Ariane 737-800 kullanıyorum ve AIRAC güncellenemiyor, bırakın RNAV STAR'ı normal STAR'larım bile güncel değil, çoğu zaman vektör yaklaşma sağlıyorum.

Yani uçağımız RNAV desteklemiyor ise ne yapmalıyız? Normal STAR gelcem abi ben mis gibi YAA, SADIK, ERMAN oooh. estab.

:D

Dinç Kaptanım Bakınız LAST CALL konumuzda RNAV kullanımını uzun uzadıya açıklamıştım.



DİĞER PİLOTLARIMIZA: OLBA LTBA İÇİN LAST CALL KONUSUNA YUKARIDAKİ LİNKTEN ULAŞINIZ UÇUŞ ÖNCESİ LÜTFEN OKUYUNUZ.
Saygılarımla
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
THY3683
Average User
Average User
Posts: 176
Joined: 12 Feb 2009, 23:35
Name: Dinc Mor
PID: 3683
Location: Turkey

Anladım Kaptanım teşekkür ederim. "No Rnav" yazıcaz demekki.

Satıcam bu uçağı yenisini alcam. Nerde bu Pmdg NgX ya..
User avatar
THY3716
Legend
Legend
Posts: 1401
Joined: 26 Apr 2009, 00:33
Name: Bahadir ALKES
PID: 3716
Vatsim ID: 1097118
City: Istanbul
Location: Turkey

Hocam yukarıda belirtmiştim aslında, FMC kullanabiliyorsanız, LEGS den tek tek koordinatları manuel olarak girerek de yapabilirsiniz.
Lead me, follow me or get out of my way !
THY2286
Average User
Average User
Posts: 217
Joined: 28 Jan 2009, 21:22
Name: Ufuk Sasmaz
PID: 2286
Location: Ankara

Bahadır Kaptan süper açıklamalı bir konuyla daha pilotlarımızı aydınlattığın,bu kadar yoğun bir döneminde bu dökümanı yazdığın için tebrik ediyorum seni :)
Eline,emeğine sağlık... :clap:
User avatar
THY3506
Senior Member
Senior Member
Posts: 254
Joined: 11 Jan 2009, 20:42
Name: Serdar ÖZDEN
PID: 3506
Vatsim ID: 1082637
City: Ankara
Location: Turkey

Değerli kaptanlar konusu açılmışken merak ettiğim bir konuda sizlere ayrıntı bir soru soracağım RNAV uygulamasında neden FL150 ın altında 220 knot hız limiti zorunluluğu getirilmiş? BU konuda teknik olarak bilginiz varmı acaba? NOrmalde hız limitlerini genel olarak kaide dönüşleri ve bekleme paternlerinde görmekteyiz bunun açıklaması olarakta engel kleransı sınırlarını muhafaza etmek olduğunu biliyoruz.
Şimdi mantıksal açıdan hız limitini düşürmek trafik sıkışıklığına neden olabilecek gibi gözükmekte. Özellikle FL150 da uçağı yavaşlatmak ve havada tutunabilmek için flap kullanmak yakıt sarfiyatını da arttıracaktır.
Yorumlarınızı ve teknik açıdan bilgilerinizi bekliyorum.
CPL (H) Bell-206/205 Sikorsky UH/60
CPL (A) Cessna 150/152/172
User avatar
Apollo
Legend
Legend
Posts: 1245
Joined: 25 Dec 2008, 22:49
Name: Erdal ELMACI
PID: 3195
Vatsim ID: 1059183
City: Ankara
Location: Turkey

RNAV uygulayamayan arkadaşların RNAV yaklaşılan meydanlarda ATC RNAV uyguluyorsa ben ne yapacağım diye düşünenlere bir soru bir de cevap.

SORU:
"Hocam RNAV zorunlu mu?, Remarks'a NO RNAV diyebilir miyiz? Uçağımdaki teknik problemlerden güncel airac kuramıyorum ve STAR'ları bile zar zor uyguluyorum, WPT'ler yok. [Fsx, Ariane]

İyi günler."


CEVAP:
"Elindeki guncel chartlara gore RNAV'a giris fixini koordinat olarak girip FMC de fix'i yaratirsin, ondan sonra da chart'a gore HDG ve DME'leri belirler yine RNAV yaklasmasinin aynini yapabilirsin.
Bu kadar calismak istemezsen NO RNAV yazarsin ama yine HDG ve ALT ile RNAV gibi yaklastirilacagini bil zira RNAV kalabalikta trafikleri siraya sokmak icin en ideal yontem.
FL150 alti surat 220 KIAS buna cok dikkat edecegiz."



SONUÇ;

LTBA ve LTFJ için RNAV uygulamaktan kaçınmayacağız. Gerekenler:
1- Asgari IRAC 1012
2- 15 Ekim 2010 tarihli güncel Chartlar.

Sistemimizde teknik sorunlardan AIRAC 1012 yüklü değilse bile yukarıdaki gibi RNAV yaklaşabiliriz.
Ayrıca ATC olan meydanda yoğun kalabalıkta şimdi nereye vektörleneceğim gibi sorunlar aslında RNAV ile çözülüyor. İlgili Fix den RNAV yaklaşmasına giren trafik elindeki chartı (yukarıda da örneği mevcut) inceler ve en önemlisi HIZ TAHDİTLERİNE UYARSA zaten ne yapacağını bildiğinden daha rahat yaklaşır.

Lütfen AIRAC1012 ve güncel LTBA Chart edinelim. sorusu olanlar PM atabilir.

Kırımsız ve keyifli uçyşlar.
Saygılarımla
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
THY4317
Newbie
Newbie
Posts: 19
Joined: 21 Feb 2010, 13:58
Name: Nurettin UYAR
PID: 4317
Location: SAMSUN

erdal hocam bilgilendirme için tşk...

bu arada ben de yeni öğrendim. airbus mcdu a fix girmeyi. rnav için kullanabilir bilmeyen arkadaşlar:

(http://forum.thyva.com/forum_posts.asp? ... PID=116943 dan alıntıdır)

"Boeingde: PB/D = PlaceBearing/Distance
Airbusda: P/B/D = Place/Bearing/Distance

Airbus'da atıyorum Ercan'da arc dme çizilecek.

ECN015/11-
ECN030/11-
ECN045/11-
ECN060/11-
ECN075/11-
ECN090/11-

PlaceBearing/Distance olarak yukarıdaki.

ECN/015/11-
ECN/030/11-
ECN/045/11-
ECN/060/11-
ECN/075/11-
ECN/090/11-

Place/Bearing/Distance olarak yukarıdaki.
Boeing'de ECN090/11 olarak giriliyor. Airbus'da ECN/090/11 olarak giriliyor. NEXT WAYPOİNT bölümüne."

yani örneğin ist vor 90 radyalde 5 nm. uzağına fix girmek için; planda ilgili fixe tıkladıktan sonra IST/90/5 yazıp NEXT WAYPOINT e tıklıyorsunuz arkadaşlar.

iyi uçuşlar herkese...
THY3683
Average User
Average User
Posts: 176
Joined: 12 Feb 2009, 23:35
Name: Dinc Mor
PID: 3683
Location: Turkey

Tamam çalışcam RNAV'ı kızmayın. Almış sorumu ordan buraya koymuş ibret olsun diye =) :lol:
User avatar
hakan737
VIP Member
VIP Member
Posts: 818
Joined: 19 Aug 2001, 04:11
Name: hakan guven
PID: 003
Vatsim ID: 811602
City: istanbul
Location: Turkey

THY3506 wrote:Değerli kaptanlar konusu açılmışken merak ettiğim bir konuda sizlere ayrıntı bir soru soracağım RNAV uygulamasında neden FL150 ın altında 220 knot hız limiti zorunluluğu getirilmiş? BU konuda teknik olarak bilginiz varmı acaba? NOrmalde hız limitlerini genel olarak kaide dönüşleri ve bekleme paternlerinde görmekteyiz bunun açıklaması olarakta engel kleransı sınırlarını muhafaza etmek olduğunu biliyoruz.
Şimdi mantıksal açıdan hız limitini düşürmek trafik sıkışıklığına neden olabilecek gibi gözükmekte. Özellikle FL150 da uçağı yavaşlatmak ve havada tutunabilmek için flap kullanmak yakıt sarfiyatını da arttıracaktır.
Yorumlarınızı ve teknik açıdan bilgilerinizi bekliyorum.
220 knt bir uçağın CLEAN SPEED'inin üzerinde olduğu sürece flap açmaya gerçekte gerek yoktur. Clean Speed, uçağın flapsız uçabileceği minimum sürattir. Uçağın ağırlığına göre bu sürat değişir ama 220knt'da flap açılacak diye bir kural yok. Ancak istisnası Flightsim için geçerli zira PMDG'de sürat tutabilmek için ve eğer düşük varyo ile alçalma yapbilecke bir durum söz konusu değil ise drag-sürüklenme etkisini arttırmak için flap açmak gerekebilir.

RNAV'da esas amaç herkesin belirtilen yerde belirtilen hızda olmasını sağlamak. Vectör ve normal yaklaşmadan daha fazla fix olması nedeni ile sabit süratler olduğu sürece (aksi istenmedikçe) kontrolör ara noktalara istediği gibi uçak sokabilir. Sürat tahdidi her zaman uygulanmayabilir, ancak kural olarak chart'da belirtilmek zorundadır ve ATC istediği zaman sürat tahditlerini "o an için" yeniden düzenleyebilir.
Hakan"737"Güven
Post Reply

Return to “Training Lounge”