Oncelikle bu yazacagim konuda bilgim olmadigindan dolayi bu topiki acma gereksimini duydugumu belirtmek isterim. Yaklasik 15 senedir ucakla yolculuk yaparim. Dun gece yasadiklarim ilk defa ve bana biraz garip geldi.
23.20 LTBA-LTBJ iZ AIR tarifeli ucusu A319 pushback yapmamiza kadar hersey normal kaptan ilk sag engine startup veriyor ve idle aciyor motor hazir. Simdi asil gariplik bundan sonra su meshur Airbus gacirdama gucurdama sesleri sol motor tarafindan gelmeye basliyor derken pushbac sonrasi taxiye basliyoruz. Daha sonra sol motorun calismadigini fartettim ve hemen flap durumuna baktim (0) konumunda ve ucagin icinde bu seslerden dolayi butun yolcular birbirine bakiyor. 36R pist hold position icin taximiz devam ediyor. Taxi esnasinda parking positionda bulunan ve boarding yapan THY 737-800 yanindan gecerken uzaktan TGS calisani veya yer gorevlilerinden birinin ucagamiza dogru LED fenerle gozlemledigini farkediyorum ve sesler ve tek motor esliginde kalkis icin 4 uncu sirada taximize devam ediyoruz. Sonunda pist basina geldigimizde kaptan sol motor idle verdi ve motor calisti ardindan ugultulu ve gicirtili sesler kesildi flap 15 acti ve daha sonra kalktik. Sonra bunun sirket yonetimi baskilari ile kaptanin yakit tasarrufundan yaptigi dusuncesine girdim. Bu sekilde ucagi pist basina kadar kullanmak bakim maliyetlerini arttirmazmi sizce? Ayrica emniyetsiz ve guvenliksiz ucus olma olasiligi bir hayli yuksek. Yorumu sizlere birakiyorum.

Sezgin Karaagac
2521
Electronic Engineer
AL-Salam Aircraft Co.
Riyadh - Saudi Arabia