FS 2004 multiple monitor

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
tk4235
Rookie
Rookie
Name: Ahmet ISIK
PID: 4235

Merhabalar,

Windows 7 64bit uzerinde FS 2004 kullaniyorum. 3 monitorlu bir setup yapmayi dusunuyorum. Bu setup'da ortadaki ekran onden goruntu, yanlardaki ekranlar sol on ve sag on gorunum olacak.

Ogrendigim kadariyla Windows XP'de NVidia ekran kartlarinin ayarlarinda 3 ekrani birlestirerek tek bir ekran gibi tanitmak mumkundu (horizontal spanning ozelligi). Yani 3 tane 1280*800 ekran birleserek 3840*800'luk tek bir ekran gibi davraniyor. Fakat bu ozellik Vista ve 7'de kalkmis. Alternatif olarak Matrox'un TripleHead2Go urunu var. Bu urun de fiziksel bir donanim seklinde. 3 ekran cikisi, 1 goruntu girisi var. Sisteme bu sekilde bagladiginizda 3 ekranin birlesimi tek bir ekran gibi davraniyor. Fakat fiyati cok yuksek (250-300 dolar civari).

FS2004'u coklu ekran modunda yukarida bahsettigim gibi kullanan arkadaslar yol gosterebilirse (nasil bir ekran karti gerekir, fs2004'de yapilacak ayarlar, vs.) cok memnun olurum.

Saygilar
silistreli
Senior Member
Senior Member
Name: Kisisel veri
PID: 3841
Vatsim ID: 1008925
City: Arnavutkoy

Ahmet Kaptanım merhaba;

Horizontal span özelliği işinizi çok güzel görür; ancak bunun Windows 7'de kalktığını konusunda bir yanlışlık var galiba çünkü ben 2 monitör ile VC görüntüsü alabiliyorum hali hazırda. Bunu hem nVidia hemde yeni aldığım ATI chipsetli kartımla denedim. Bahsettiğiniz Matrox ürünü daha önceden kullanmıştım; HD olan ekran kartım ve monitörlerimde görüntü kalitesinden düşme oldu.
Eğer illa 3 monitör bağlıyacağım diyorsanız Matrox gibi bir ara ürüne ihtiyacınız var malesef. Bazı ekran kartlarında yuva sayısında artış oldu; mesela 2 DVI + 1 HDMI giriş var; ancak bu kartların 3 monitörü çalıştırıp çalıştırmıyacağı net değil. Çalıştırsada 3D destekliyecekmi araştırmakta fayda var. Ama arada 3. parti bir adaptör olmadan şu şekilde yapılabilir; ATI'de CrossFirex nVidia'da ise SLI teknolojisinden faydalanabilirsiniz. Aynı ekran kartından 2 adet satın alıp birbirine kartların üzerinde bulunan portlardan seri bağlantı yapabilirsiniz. Bu durumda 4 monitör bağlanabilir. Bu tarz sistemlerde monitörlerinde aynı olmasında byük yarar var.

Bu kadar konuştum peki ben ne kullanıyorum; 2 monitör ile görüntü alıyorum. ATI HD özellikli sıkı bir ekran kartı aldım; iki adet full HD monitör bağladım 10 numara görüntü veriyor. Tabi her HD yazan ekran kartı yüksek çözünürlüklü anlamına gelmiyor dikkatli olmak lazım; üzerinde mutlaka HDMI çıkışının olması gerekiyor.

Size tavsitem; iki adet aynı monitör alın, iyi bir ekran kartı alın ki bu tarz işlerde (3D) ATI hızlı bir chipsettir onuda en iyi HIS ve Saphire markaları'nda hissedebilirsiniz.
tk4235
Rookie
Rookie

Tekin Kaptanim, cevabiniz icin cok tesekkurler.

Win7'de horizontal span'i denemedim fakat internetten yaptigim arastirmalara gore boyle bir durum oldugunu ogrendim. Ornegin Nvidia forumlarindaki su konuyu ornek verebilirim: . Burada bir NVidia gorevlisi de bu durumu onayliyor. ATI tarafinda ise HydraVision sayfasinda belirtilen su sekilde:
All display modes supported under Windows XP are also supported under Windows Vista (Horizontal and Vertical Span are not supported under Windows Vista)
.

Yanlis anlamazsaniz, Windows 7'de horizontal span ozelliginin calistigindan emin misiniz? Yeni bir sistem hazirlamayi dusunuyorum. Eger calisiyor diyorsaniz sizin belirttiginiz ATI ekran kartlarindan 2 tane alip 3 ekranla kullanmayi deneyecegim. Aslinda Win7 cok onemli degil fakat yeni bir sistem alacagim icin XP suruculerini bulmak zor olur diye endiseleniyorum bu nedenle de Win7 veya Vista kullanmak zorunda kalabilirim.

Bir sorum da, diyelim ki 3 monitoru birlikte kullandik 5040*1050 cozunurluklu tek bir ekranimiz oldu. FS2004 bu cozunurlukte sadece onden bakisi (yayvan bir sekilde) gostermek yerine yandaki ekranlara baska acilardan (sol on, sag on) goruntu aktaracagini anlayabiliyor mu? Ya da nasil bir ayar yapmak gerekiyor?

Saygilar
silistreli
Senior Member
Senior Member

Ahmet Kaptanım merhaba;

Ekteki linke bir bakarmısınız önce? http://j.imagehost.org/view/0753/hr_1

Şimdi benim kullandığım ekran kartı Sapphire 5770. Üzerinde 2 adet DVI bir adet de HDMI mevcut. Eğer linkte dikkat ederseniz Ati'nin Catalyst programı açık; orada 2 adet monitörün açıklamaları "1" olarak gösterilmiş. Hani her iki ekranda tek ekran olarak algılanmış; masaüstü iki ekrana yayılmış. Windows XP'de nVidia kullanırken bu ayara "Horizontal Span" olarak isimlendiriliyor, ama aynı ayar benim Windows 7'de Catalyst programında "Group" olarak geçiyor. Özellik aynı özellik; hiç bir fark yok.
Bazen incelediğimiz yerler, aldığımız duyumlar bizi yanlışa çıkartabilir. Çok basit bir örnek vereyim; HP masaüstü bilgisayar kullanıyorum ve sistemimde DDR3 ram var, ekran kartı alırken GDR5 bellekli olanlara bakıyordum. Koskoca HP'nin istanbuldaki bir teknisyeni "sizin sisteminiz DDR3 tabanlı kurulmuş, GDR5 bellekli ekran kartı çalışmaz" dedi :D
Şimdi ben sizin yerinizde olsam şöyle yaparım; öncelikle SLI veya CrossFirex ekran kartına ihtiyacınız olabileceğini önceden hesaba katarak içi geniş bir kasa tercih edin. Mesela yukarıda ismini yazdığım Ati 5770 biraz geniş ve uzun bir ekran kartı; iki PCI girişi kaplıyor ve üzerindeki fan'da oldukça büyük, neredeyse 3. PCI'ın boşluğunuda dolduruyor. Şimdi bundan bir tane daha ben koymak istesem kasamdaki media drive soketini sökmek durumunda kalacağım. O yüzden önce kasanızın yer açısından müsait bir model olmasında fayda var.
Daha sonra kaç monitör'den görüntü almak istiyorsunuz onu irdelemek lazım. Bir kere alacağınız ekran kartında HD özellik olacak o yüzden sizinde bunu destekleyen bir monitöre ihtiyacınız olacak. Görüntüler arasında kalite farkı, fiziki görünümde boy en farkı olmaması için 3 veya 4 monitöründe bir biriyle aynı olmasında yarar var. Önceden paramızdan olmamak maksadı ile 2 adet aynı monitörden alın. Çünkü bunların HS olarak çalışacağı kesin :-) elinizdeki eski monitörüde ekran kartındaki 3. sokete takın; eğer görüntüde bir aksaklık yok ise aynı ekranlardan bir tane daha alabilirsiniz.
Bir önemli husus daha var; ben ekran kartını alırken bana sevgili satıcı dedi ki "abi bunu çalıştırabilmeniz için 400 W güç girişine ihtiyacınız var yoksa çalışmaz". Benim bilgisayarın kasasındaki güç gürişi 330 W; 5770 çatır çatır çalışıyor.

FS2004 malesef otomatik bir algılama yapmıyor, burada bizim bir takım ayarlamalar yapmamız gerekiyor. Örneğin 2 monitöre yaydık HS görüntüyü elde ettik ve simulatörümüzü açtık, eğer 2 boyutlu bir cocpit seçersek tüm görüntü çirkin bir şekilde ekrana yayılır ve bozulma olur. HS'da FS2004'ün keyfi virtual cocpit'de çıkıyor. Gerçekten de çok güzel oluyor. 4 monitör kullandığınızda da şöyle bir ayarlama yapmak gerekiyor. Monitörlerden biri sadece panelleri, diğerleride ön, sağ ve sol pencere görünümlerini gösteriyor.

Sistemi toplarken elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım eğer ihtiyacınız olursa.
tk4235
Rookie
Rookie

Tekin Kaptanim, yine cok detayli aciklamalariniz icin cok tesekkurler. Ekran goruntusu icin de ayrica tesekkurler :)

Yazdiklarinizdan sonra birkac soru ortaya cikti:

1. HS seklinde calisirken mutlaka ayni monitor mu olmasi lazim? Simdi benim elimde bir adet 22' 1680x1050 ekran var. Diger iki ekrani sonradan almayi planliyorum. Ayni cozunurlukte ve frekansta fakat tam ayni modeli bulamazsam sorun olur mu? Neye dikkat etmek lazim?

2. Ekran kartinin ve ekranin HD olmasinin cozunurluk (aspect ratio) disinda bir etkisi var mi?

Bir deneme yaptim. FS2004'u windowed modda gayet yayvan olacak sekilde (orn: 1000x200) pencereyi boyutlandirarak Virtual Cockpit ile denedim. Yine VC yayildi, yani gorus alani genislemedi. Sadece paneller yatayda genisledi.

3. Horizontal Span yapip full screen calistirinca istedigimiz gibi (sol on - on - sag on) oluyor mu, yoksa FS menusunden yeni view'lar ekleyip bunlari boyutlandirip yerlestirmemiz mi gerekiyor?

4. Bu ayarlar FS tarafindan hatirlaniyor mu, yoksa her ucusta bastan mi yapmak gerekiyor?

5. Eger FS yukardaki ayarlari hatirlamiyorsa her ucus icin yapmak uzun suruyor mu?

Umarim bu sorularla sizi cok fazla sıkmamısımdır. Bu konu gercekten biraz karanlikta kaldi. Bu tarz bir sistemi basarili ve kolay kullanilacak bir sekilde yapabilirsem adimlari bir dokumanda toplamayi dusunuyorum.

Donanim konusundaki tavsiyeleriniz icin de cok tesekkurler. Sistemi toplamaya baslayinca musait olursaniz size danismak isterim.

Saygilar
silistreli
Senior Member
Senior Member

Merhaba Ahmet Kaptanım; rica ederim ne demek. En ufak faydam varsa ne mutlu bana :)

Sırasıyla,

1- Monitörleriniz illa aynı olacak diye bir kural yok ama gözünüzün rahat etmesi amacıyla bunu yazmıştım. Mesela bir adet Philips 2 adet Samsung monitörünüz varsa öncelikle boyutlar yani çerçeve kalınları ve ayak yükseklik farklılığı sizi rahatsız edebilir. Farklı monitörlerde parlaklık farkıda belirgin olabilir. Mesela ben aynı monitör kullanıyorum, biri HDMI diğeri DVI bağlı ve çok az da olsa parlaklık farkı mevcut. Bu çıkışların frekans farklılıklarından kaynaklanıyor, birde markadan kaynaklanan daha belirgin bir parlaklık olsa işte o çok problem olurduç Bu sefer gamma ayarları ile oynamak gerekebilirdi çünkü ekran üzerindeki ekran ayarları ile olacak gibi değil.

2- HD'de esas olan görsellik aslında; kullandığımız yazılımlar açısından büyük etkisi var. Mesela REX'de bir bulut yapmışlar bir gök yüzü rengi eklemişler inanın bir görüntü bu kadar gerçekçi ve muhteşem olabilir. Bunu normal normal bir ekran ve ekran kartından anlamak çok zor. Dün birkaç ayarlama yaptım FS2004 hiç olmadığı kadar güzel bir çevre görüntüsü veryeme başladı. Tabi sadece bu REX ile sınırlı değil; ben kullanmadım ve farkınıda göremedim doğla olarak ama Captain Sim HD kalitesinde FSX için üretime başladı, buna paralel olarak HD kalitesinde havaalanı senaryolarıda birer birer çıkıyor.

3- Bununla ilgili buraya bir ekran görüntüsü eklicem; 2 monitörde bu ayar için herhangi birşey yapmanıza gerek yok; dediğim gibi sadece sanal kokpit için faydalı bir özellik.

4- 5- Ayarlar sisteminize bağlı olarak değişebiliyor ve kayıt etmez iseniz her seferinde yeniden başlatmak zorunda kalabilirsiniz. Mesela ben Vista kullanırken bir monitörü kapattığımda ayarlar sıfırlanıyordu ve tekrar açtığımda görüntüyü yaydırmak zorunda kalıyordum. Bunu ekran kartının yazılımından bir profil ayarı oluşturup her açılışta load ettirerek çözebiliyorsunuz. Windows 7'de ise bu sorun giderilmiş. Her açtığınızda yaptığınız en son ayar ile ekran görüntüsü geliyor. FS2004 sadece Windows ne algılamış ise size o açıdan yanıt veriyor, ayrıca bir ayarlama yapmak zorunda değilsiniz. Ama FS2004'de isteginize gore panelleri bir ekrana on cam görüntüsünü diğer ekrana taşıyabiliyorsunuz.

Donanım konusunda her kafadan bir ses çıkıyor gerçekten; kime sorsanız "aa bu şöyle olur, ooo bunu alman lazım, şunu yapman lazım" diye bir sürü konuşma olur sonunda öyle bir noktaya gelinirki işin içinden çıkamazsınız :D Satıcılar sadece sadmak için "EVET" derler, teknisyenlerde uğraşmamak için "OLMAZ, OLMAYABİLİR" gibi yuvarlak ifadeler kullanabilirler. Bir önceki mesajımda yazdığım HP teknisyen örneği hep aklınızda olsun :-)

İçiniz rahat olsun; buradan elimden geldiğince internettende araştırarak size yardımcı olamaya çalışırım, o konuda hiç bir sorun yok.

Edit: Image upload

Yukarıda bahsettiğim eklemeyi altta örnek olarak görebilirsiniz. HS'da VC, 3360x1050 32bt. Yayılma yok, ancak kokpit ne kadar kaliteli hazırlanmış ise o kadar güzel görüntü alınabilir. Kaldıki ben burada Wilco A320'yi kullandım; Airsimmer A320'nin kokpit çözünürlüğü çok daha iyi ancak şu an elimde yok.

Image

Buradan da büyük görüntüye ulaşabilirsiniz
tk4235
Rookie
Rookie

Tekin Kaptanim, yine super bilgiler verdiniz, cok tesekkurler.

Gonderdiginiz ekran goruntusu tam istedigim goruntu. Bu goruntude tek bir view mi var? Eger oyleyse bu view'in gorus acisini nasil bu sekilde genislettiniz?

Vatsim ucuslarinizi virtual cockpit ile mi yapiyorsunuz? Kullanim kolay mi? Active Camera veya TrackIR kullaniyor musunuz? Ben TrackIR 5 aldim fakat buna ragmen VC ile ucus gercekten zor oluyor.

Saygilar
silistreli
Senior Member
Senior Member

Ahmet Kaptanım "tek bir view" derken şunumu düşündünüz acaba; her iki ekrandan alınan tek bir görüntü? ise evet, iki ekrandan bu görüntü elde ediliyor. Hatta ben size bir akşam karanlığında bir görüntü alıcam masadan onuda göndericem.
Size göstermek için ActiveCamera kurdum (vesile oldunuz teşekkür ederim, ne zamandır tembellik ediyordum) ve hem fare hemde joystick'im üzerindeki yön tuşu ile bu açıyı yakalayabiliyorum.

Birçok arkadaşımız VC ile uçuyor ki Onur Yalıman ve Alican Cesur kaptanlarımla bunu çok defa konuştum ve ortaya çıkan sonucun tamamen el alışkanlığına bağlı olduğunu anladım. Ben çok nadir VC ve sıklıkla 2D kullanıyorum. Nedenine gelince; daha çok Wilco Airbus kullanıyorum ve bazen VC'da flap ayarlamakta zorluk çekiyorum, aynı şekilde üst paneldeki ışık düğmelerinde de bazen sıkıntı oluyor ve FDR'de ceza alıyorum :D

Active Camerayı VC'da kullanıyorum, çok başarılı bir yazılım. Türevleri genelde hata verebiliyor, uçuşu kilitlemiyor ama görüntünün açısı takılı kalabiliyor. TrackIR kanımca kullanışsız bir ekipman; başınızı yukarıya kaldırdınızda ekran görüntüsü yukarıya kayıyor ama gözleriniz ile yine tam karşınızdaki ekrana bakmak zorunda kalıyorsunuz :-) şahsen gözlüklü bir kullanıcı olarak bu hareketleri youtube'dan izlerken denedim ve gözlük çerçevemin açıda görüntüyü kestiğini gördüm.
2 ekran kullanıyorum ancak birinde 2D kokpitim varken diğerinde tablolara bakıyorum. VC görüntüsü gece karanlığında 10 numara oluyor o başka. Akşam alıp göndereceğim.

Görüşmek dileği ile...
tk4235
Rookie
Rookie

Tekin Kaptanim, tek bir view'dan kastim, FS2004'te Views menusunden eklenebilen view'lar, yani FS'nin view'lari.

VC konusunda size katiliyorum. Gorunus olarak guzel ama kullanisli degil. TrackIR da dediginiz gibi kullanissiz (VFR ucuslari haric). 2D panellerle yukarda gonderdiginiz resimdeki gibi coklu ekran kullanimi mumkun mu? Ornegin main panel sadece ortadaki ekranda olsun, tum ekranlar yine disariyi gostersin, bazi panelleri de sol ve sag ekranlara tasiyayim seklinde.

Sizi bayaa yordum kusura bakmayin. Yardimlariniz icin cok tesekkurler
silistreli
Senior Member
Senior Member

Hiç sorun değil, yeterki çözümü bulalım içiniz rahat etsin. Tabi panelleri bi yere toplamak ve diğer ekranlardan dış görüntüyü alabilmek mümkün. Ancak 2D panelde yukarıdaki ekran görüntüsünü elde edemezsiniz, görüntü yayvan ve bozuk olacaktır.
tk4235
Rookie
Rookie

Tekin Kaptanim, bir sorum daha olacak. Yukarida gonderdiginiz screenshot'ta genis alan goruntusu icin zoom out mu kullandiniz?
silistreli
Senior Member
Senior Member

Görüntüyü alırken evet zoom-out yaptım çünkü geriye doğru çekilince pilot koltukları birde paneli kapatmaya başlıyor.
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”