hava durumu icin (fs 2004)

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
tk4235
Rookie
Rookie
Name: Ahmet ISIK
PID: 4235

merhaba arkadaslar,

biliyorum forumda defalarca kere ilgili konular tartisildi ama belki de son gelismelerle birlikte online ucusta hava durumu ile ilgili ne kullanilmasi gerektigi konusunda genel kaniyi ogrenmek istedim. oncelikle gereksinimleri belirlemek adina:

R1. vatsim'in en son metar'ini sagliyor olmali
R2. precipitation (yagmur, kar, firtina, simsek gibi olaylar) gosterebilmeli
R3. turbulans, ruzgar etkilerini hissettirmeli
R4. bulut sekilleri gercekci olmali (ozellikle cumulonimbus gibi towering bulut tiplerini destekleyebilmeli)

mevcut cozumlere bakarsak asagidaki gibi bir durum ortaya cikiyor

squawkbox only:
R1 - destekliyor
R2 - desteklemiyor
R3 - desteklemiyor
R4 - zayif

active sky + squawkbox
R1 - metarlar ciddi gecikmelerle geliyor (4 saate kadar gecikme gordum)
R2 - destekliyor
R3 - destekliyor
R4 - gayet yeterli

fsinn
R1 - destekliyor
R2 - destekliyor
R3 - zayif (fs default etkileri)
R4 - zayif (fs default bulutlar)

REX - fazla denemedim. Weather update yapmadigini gorunce pek ugrasmadim.

En son Dinc Kaptan bana FSMetar'i tavsiye etti. Anladigim kadariyla bu da squawkbox'un uzerine yagislarin eklenmesini sagliyor. Fakat ben yine de ActiveSky gibi bulut, ruzgar, turbulans efektleri olsun istiyorum.

Bu degerlendirmeler sonucunda hava durumu icin onerilerinizi paylasabilirseniz cok memnun olurum

Saygilar
THY3549
Senior Member
Senior Member
Name: Özkan SESEN
PID: 3549
Vatsim ID: 1084772
City: Istanbul

Kısa ve öz cevap vereceğim. REX ve Fsinn..

Rex kurulumunda ve sonrasında gerekl texture değişikliklerini yapın. Ancak REX ile beraber gelen Weather Engine kullanmanıza gerek yok. FS ayarlarından (Bilgisayarınızın özellikleri yetiyorsa şayet) görüntü kalitesini arttırın. FSinn tereddüt etmeden kurun. Arkanıza yaslanıp uçuşun keyfini çıkartın.

Ben ilaveten Genesis Mesh , Grass env. vb yükledim.Sorunsuz uçuşlarımı yapıyorum.

Saygılar.
Image
Apollo
Legend
Legend
Name: Erdal ELMACI
PID: 3195
Vatsim ID: 1059183
City: Ankara

Özkan kaptanım; Genesis Mesh , Grass env. neler sağlıyor, sistemi yoruyor mu ve nereden bulabiliriz?
Saygılarımla
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
THY3549
Senior Member
Senior Member
Name: Özkan SESEN
PID: 3549
Vatsim ID: 1084772
City: Istanbul

Erdal Kaptanım,

Bilindiği üzere REX in texture ları belirli yerleri kapsıyor. Kapsamayan alanlarıda diğer yazılımlar ile destekliyorum. Arazi yapısı için Genesis Mesh leri kullanıyorum. FSGenesis sitesinde 6DVD tüm kıtaları kapsayan paketleri var. Ben avrupa ve orta doğu (Türkiye için) bölgelerini yükledim.Göz ile görülür fiziksel değişiklik var.En yakın Sabiha Gökçende VFR deneyin derim kurulumu yaptıkta sonra :)

Sistemi yorduğunu söyleyemem.Halen Default FS ile aldığım 20 fps yi alıyorum.Bana yetiyor.

Her iki yazılımıda internetten bulabilirsiniz.

Saygılar.
Image
cenks
Advanced Member
Advanced Member
Name: Cenk Senkaya
PID: 1843

REX update' ile bende gayet güzel bir şekilde çalışıyor
THY3558
Junior Member
Junior Member
Name: Suleyman TUNA
PID: 3578
Vatsim ID: 1086585
City: İstanbul

Bütün bu saydığınız parametreleri karşılayan, pratik,kullanışlı peformans dostu "Fsmetar" (uygun fsuipc ayarları ile) tavsiyemdir.
tk4235
Rookie
Rookie

Degerli paylasimlariniz icin cok tesekkurler.

FSInn'i biraz fazlaca detayli buldugum icin su an icin Squawkbox'a devam etme taraflisiyim. Ornegin son ucuslarimdan birinde FSInn'in peer to peer ozelligini disable etmedigim icin ucusum collision'la sonlandi. Bence FSInn her turlu network'e baglanma hedefiyle yazilimi asiri karmasiklastirmis.

Bu durumda REX + Update ve FSMetar'i deneyecegim. Izlenimlerimi tekrar bu baslik altinda paylasacagim.

Saygilarimla
tk4235
Rookie
Rookie

Merhaba,

Dun FSMetar ile LTBA - LTAC ucusu gerceklestirdim. Program gercekten cok "lightweight" ve sade. Bu acilardan cok begendim. Ayrica verileri direkt olarak Vatsim'den aldigi icin online ucusta hava durumu uyusmazligi gibi bir durum ortadan kalkiyor. Ayrica yagisli havalari da gorebiliyorsunuz.

Bunlarin yaninda enroute fazinda hava ve ruzgar degisimleri cok ani oluyor sanirim. Bu nedenle ucak otopilot arada sirada sasiriyor ama yine de tehlike yaratacak bir durumla karsilasmadim. Sanirim bu sorun da FSUIPC'nin bi ayariyla (smooth weather transition gibi biseydi sanirim) duzeltilebiliyor. Suleyman Kaptan sizin bahsettiginiz FSUIPC ayarlari nelerdir. Registered FSUIPC'mi gerekiyor? Aciklayabilirseniz memnun olurum.

Iyi ucuslar
THY3558
Junior Member
Junior Member
Name: Suleyman TUNA
PID: 3578
Vatsim ID: 1086585
City: İstanbul

Gerekli ayarlar için registered olması gerekiyor. Registered olmasa bile Fsmetar bizlere bir güzellik sunuyor; Sadece atmosferik opsiyonları aktifleştiren bir key ile birlikte geliyor:
Image

Kodu girdikten sonra FSUIPC in akitf olması için (bilmeyenler için) FS i yeniden başlatmamız gerekiyor
Atmosferik geçişi buradan değiştiriyoruz;
Image
Buradaki süreyi (saniye) istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Tavsiyem 2 saniyeden fazla bir değer kullanmamanız yönünde. Örneğin; buraya 5 saniye yazarsanız; 10/20 kt gibi bir tailwind ile ilerlerken birden çok yüksek tailwind aldığınızda (80/90 gibi)aradaki geçiş süresi overspeed durumundan kurtulmanızı (teorik olarak) 5 saniye geciktirecektir.
Diğer ayarlarım ise şöyle;
Image
Image
Image
tk4235
Rookie
Rookie

Suleyman Kaptanim, detayli aciklamaniz icin cok tesekkur ederim.

Bugun de REX'i denedim. Ustune de SP1.2009.1222 kurdum. REX FS texture'larini degistirdi. Fakat hala hava durumu CAVOK'tan oteye gidemedi. Texture'larda da bulutlar disinda hicbir degisiklik gormedim. Bu bulut texture'lari da cozunurlukleri cok yuksek olmasina ragmen cok yapay duruyor. Active Sky'da cok daha gercekci gozukuyordu. Anladigim kadariyla REX Active Sky gibi hava durumu konusunda uzmanlasmis bir yazilim degil.

Bu durumda benim icin en mantikli cozum FSMetar + FSUIPC ayarlari olarak gozukuyor. Keske ActiveSky daha guncel METAR verseydi diyorum.

Bilgilerini paylasan herkese cok tesekkurler
tk4235
Rookie
Rookie

Suleyman Kaptanim, FSUIPC'yi FSMetar keyi ile register etmeye calistigimda (FSMetar / U90O 7AMH 4PAI) "this key is not valid for FSUIPC registration" diyor. FSUIPC versiyonum 3.93 . Bu durumla ilgili bir fikriniz var midir?
THY1592
Officer
Officer
Name: Erman PILICOGLU
PID: 1592
Vatsim ID: 965504

Sn Işık;
Anladigim kadariyla REX Active Sky gibi hava durumu konusunda uzmanlasmis bir yazilim degil.
Aman hocam bunu nasıl dersiniz, REX ile AS arasında dağlar kadar fark var,AS FS2004 de bir kere güncel çalışmaz her zaman metarı iki saat bazen üç saat geriden verir online uçuşlar da stabil bir metar alamazsınız..
REX son çıkardığı yama ile REX weather Engine yi düzetti..sanırım siz çalıştıramadınız..ayrıca REX ten FP nınızı doldurup gönderirseniz her irtifadaki hava raporunu da alırsınız..Bunun yanı sıra bir çok özelliğide yanında taşımaktadır..Widshare rüzgar, türbülansları,QNH,v.b gibi olaylarıda haritasında görebilirsiniz..Offline ve online için çok iyi hazırlamışlar..Sanırım siz REX iyice çalıştıramadınız..Zaten texturelere hiç girmiyorum bence FS2004 de son noktadır..(iyi ayar yapılırsa)
Fakat tüm bunların yanında en iyi metarı FSInn den alırsınız, Vatsim Online ortamın en iyi prg.dır..Dakik metar verir..FS de nasıl textureler yüklü ise en iyi şekilde gösterir...

Saygılarımla
Image
THY3683
Average User
Average User
Name: Dinc Mor
PID: 3683

Bende FSMetar'dan memnunum, tavsiye ederim.
Apollo
Legend
Legend
Name: Erdal ELMACI
PID: 3195
Vatsim ID: 1059183

gokmanpi wrote:..................Fakat tüm bunların yanında en iyi metarı FSInn den alırsınız, Vatsim Online ortamın en iyi prg.dır..Dakik metar verir..FS de nasıl textureler yüklü ise en iyi şekilde gösterir...

Saygılarımla
Erman abi biliyorsun ben de FSInn e geçtim. Gayet memnunum gerek bağlantıda SQUAWKBOX gibi kasmaması gerekse diğer online trafiklerin boyalamalarını gösterme özelliği ve de en önemlisi weather yansıtmasından gayet memnunum.

Dünkü Ankara buluşmamızda geçen bir sohbette FSInn in enroute daki türbülans (ki bende active sky varken bu olursa Recorder anons bie ediyordu) , irtifa değişikliklerinde bulut giriş çıkışlarındaki ufak sasıntılar gibi hususları ActiveSky gibi veremediği konusu geçti.

Ben de bayağıdır uçuyorum pek türbülans ve kötü havaya denk gelmedim ama bu havadan mı yoksa FSInn bu tip enroute hava durum bilgisini VATSIM den aldığından light bir weather mı yansıtıyor.??

Bir de REX weather engine kullanırken FSINN de VATSIM weather kapatıyoruz sanırım??

EDIT: Service PAck 1 ile weather engine düzeliyor dediniz hemen yapıyorum üncellemeyi... :rock:

Bir de malum eather programları VATSIm havadurumunda daha farklı havadurumlaı verebiliyor. ve bu durum bazen iniş e kalkışlarda ters pistte kalmamıza bile neden oluyor (yani VATSIM 36R uygun ve bu uygulanıyorken Active SKY açık ise rüzgarı 140 dan 10 KTS verebiliyor ) Bukonudaki tavsiye ve fikiler neler???
Selamlar.
Saygılarımla
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
tk4235
Rookie
Rookie

Erman Kaptanim,
Hatam olabilir. REX konusuna pek agirlik vermedim. Uyardiginiz icin tesekkurler. Vakit bulunca biraz daha bakmakta fayda var.
Saygilar
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”