Tekrar selamlar sevgılı kaptanlarım,
Bu gün ilk aletli inişimi neredeyse başarılı bir şekilde gerçekleştirdim.Sevincimi takdir edersiniz .Şimdi gelelim neredeyse kısmına...
1-ucusum ltac-ltcg.crz alt=35000,daha önceden ilker kaptanımın tavsiyesi üzere td degerine 10nm kala alcalmaya başladım.ama hızım 24000 lere doğru olması gerekeni aştı yine.ben de speed brake açtım(lnav vnav aktif bu arada).ancak hızımı düşüremedim ve istemeyerek de olsa flap açtım 1 kez(istemeyerek diyorum çünkü yanlış hatırlamıyorsam 14000 ve altında flap açolmaya başlanıyo).daha sonra uçagım hızlanmaya yada hedeflenen noktalarda hedeflenen irtifayı tutturamayacagını anladıgım için vnavı kapattım ve vs,speed,ve flapları kullanara hedeflediğim(daha doğrusu fmc nin hedeflediği şekilde pisti karşıladım.ıls ınecegım için daha öncesinde frekansımı nav1 e girdim main panelden vor1 i açtım,glide slope ve localizer ortaya yaklastıgında app bastım ve ıls vasıtasıyla pisti iyice karşıladım.main panelde inmem gereken hızı 156 olarak girdimflaplarımı fmc nın dedıgı gıbı 30 derece actım.ama sonra hızımın asırı düstügünü ve vs de olan degerden daha hızlı alcaldıgımı farkettım.outo pilotu kapatıp manuel ucusla ındım.vs degerım negatıftı.eger outo pilotla devam etseydım pıst basına varamayacaktım.nerde hata yaptım acaba?kusura bakmayın biraz uzun yazdım ki yaptığım başka yanlışlar varsa uyarırsınız diye. şimdiden yardımlarınız için teşekkürler kaptanlarım.
Mustafa Börekci
FlyTHY3663
manisa
Öncelikle, 30 Flap ve REF hızını FMC direk vermez, siz seçersiniz. INIT/REF sayfasında, alçalma öncesinde bir girin. Sağdaki 3 seçenekten birini seçin. 30 Flap kullanıyorum ben. Yanında REF hızı set eder. Aynı zamanda iniş alanı için ILS Freq. ve course bilgilerini de bu sayfadan görebilirsiniz. Eğer burdan seçim yaparsanız, VNAV seçtiğiniz REF hızının altına düşmemesi lazım. Ancak, gene ben kendi uygulamamdan örnek vermem gerekirse, ILS bile olsa son safhayı (Glideslope oturduktan sonra, zira glide'a oturunca AP son trimlerini yapar uçağın, aksi durumda trimleri kendiniz yapmanız gerekir.) tamamen AT bile kapalı olarak manuel uçuyorum. Ayrıca ani rüzgar değişimlerine karşın, FMC den aldığınız hız verisine ortalama 5 knot emniyet payı ekleyin, MCP ye bu değeri girin. Göstergede seçilen REF değeri speed tape de görünür, throtle'ı buraya bakarak manuel tutuyorum ve dediim gibi aldığım VREF değerinin yaklaşık 5 knot üstüne olması yeterli oluyor.
Son bir uyarı, mutlaka iniş öncesinde minimums değerini girmeyi de unutmayın.
Bu inişi gerçekleştirdikten sonra, çift AP ile full otomatik inişi de denemenizi öneririm.
Kaptanım zaten hızımı ve flap degerlerını fmc approach sayfasındaki seceneklerden sectim.ama buna ragmen gereken hızı koruyamadı ucak.birde siz simdi ıls oturdugu zaman gereklı alcalmaları ucak mı yapar diyoorsunuz.bir de minimums degeri nedir?saygılar
mustafa börekci
Flythy3663
manisa
FMC'i uçağı glideslope capture olana kadar getirir. Daha sonra zaten alçalış, eğer doğru capture oldu iseniz, APP modunda otomatik yapılır. Son yaklaşma fpm değerleri -750 civarıdır. Bu VS de zaten uçak hızını kolaylıkla düşürebiliyor olması lazım. Keza flaplar iniş konfigürasyonunda ve takımlar açık, yeterli drag var.
Bu noktada, MCP de VREF+5 set ise ve A/T açık ise, bu değerin altına inmemesi lazım uçağın.
Son olarak, mutlaka glideslop'u alttan yakalamalıyız. Yani bu şu demek, ILS capture olacağımız noktada chart üzerinde 2700ft yazıyorsa, o noktadan önce 2700ft de olmalıyız.
Minima değerleri için, chart okumayı bilmek gerekiyor. Bununla ilgil bir çok makale var, çok kabaca, minima değerine geldiğinizde pisti görmüyorsanız pas geçersiniz. Bunu da uçağa girdiğiniz zaman, "minimums" anonsu ile sizi uyaracaktır, bunu duyduğunuzda pisti görüyor olmalısınız. Genelde gerek olmadığı düşüncesiyle pek set edilmez simülasyon dünyasında ama "as real as it gets" diyorsak, set etmeliyiz.
PMDG alçalırken sapıtır ama bunu FL160'dan sonra yapmaya başlar. Alçalırken iki opsiyon var;
1- VNAV/descent path yani
ND'de T/D yani top of descend noktasına gelirken FMC sesli ikaz verir, RESET MCP ALTITUDE yani ALTimetreyi alçalacağın irtifaya ayarla. Bunu sağlıklı yapması için bizim FMCnin LEG sayfasından uçağın izleyeceği alçalma path'ini bir kez check etmemiz lazım. Acaba chart'a göre doğrumu alçalıyor bir aksilik varmı. Bundan sonra ister en son ineceginiz irtifaya ister arada bir yere ALTIMETREYI ayarlasınız FLT CHG tuşuna basıp bir daha VNAV'a bastığınızda (basmasanız bile PMDG'de ALTimetreyi ayarladıysanız kendiliginden baslar) hızı DESCEND limitine çekip alçalmaya başlar.
Sorun şuradadır, eğer iki waypoint arası çok yakın ama inilecek irtifa fazla ise doğal olarka uçak varyoyu arttıracaktır. takat'i IDDLE yapsa bile uçak yinede hızlanır.Bu sizdne kaynaklanmaz, ROTA bir STAR ile bağlı ise ve bu STAR'da yanlış bir değer varsa onadna kaynaklanır. Uçağın standart alçalması -1800FPM'dir +/- oynar elbette , bu esnada süratinizide 0.76M'den 0.68 veya .65M'e çekerseniz uçak uysal bir şekilde alçalır. Eğer varyoya karşı süratini koruyamıyorsa DRAG REQUIRED der yani "kaptan speed breakleri felan aç!!!" , SPEED BREAKleri alçalırken ya FLIGHT DETEND yani kolunda tutup çektiğinizde gelen yer , birde "ö" tuşu ile tam açık hali konumu vardır. Normalde kol istenile ayarda açılır ama PMDGde bu mümkün olsa bile DRAG değeri herhalde yanlış bir işe yaramıyor!
Bu esnada aslında uçak autothrottle ile speedbreak'e karşı koymaya çalışır , sürati tutmaya çalışır vs , en güzeli A/Tyi kapatmaktır.takati siz ayarlayın. Bu aşamalarda konsantrasyonunuz uçağın üzerinde olmalıdır.
2- V/S ile alçalmak-ki bu daha pratik bir yöntem olmakla beraber nerede nasıl olacağınızı hep tekip etmelisiniz. VNAV'i kapatıp sürati azaltıp V/S ile açlalmaya başlarsınız. ND'de bir yeşil yay çıkar (GREENARC) bu; hangi ritifaya inmek istiyorsanız o irtifada geçeceğinzi yeri gösterir. Rotanız üzerinde bir waypoint üzerinde berlili bir irtifada olmak istiyorsunuz, varyoyu verdiniz, yay hareket etti, yay waypoint'in ilerisinde ise , o fiksi yüksek geçeceksiniz, gerisinde ise fiksden önce alçalmış olacaksınız demektir. Burada maharet, uygun alçalma varyosu ve sürat bileşenini bulup veya kontrol altında tutup istediğiniz yerde istediğiniz irtifada olmayı sağlamaktır.Birkaç kere yapınca anlarsınız. Önemli olan uçağa her boyutu ile hakim olmaktır.Mutlaka chart gerektirir yada çok iyi FMC okumak ve anlamak.
FL160'ın altına 300IAS ile girerseniz uçağı yavaşlatmanız çok ama çok zordur. Bu yüzden PMDG'de SPEEDBREAK kullanmaya her zaman hazırlıklı olun. FL100da 250kntın üzerinde olmayın çünkü bu artık sıkışık bir zaman alçalacak ve yavaşlayacaksınız ama PMDG buna pek kolay razı olmaz. A/T açıkken speedbreak kullanmak zordur mutlaka dikkat edin.Gözünüz uçakda olsun.
VREF seçimine INIT sayfasından geleceksiniz. bundan önce ineceğinz pisti seçmiş olmanız lazım. 737800,30 derece ve 40 derece flapla inebilir, 25 ilede iner ağırlığı,pist ve hava müsait ise.Makbulü 30 veya 40dır. Bu ağırlığa bağlıdır. uçak ağır ise 30 derece ile inemesiniz size yüksek bir son yaklaşma süreti verecektir. Uçak çok hafif ise ve siz 40 derece seçerseniz bu seferde acayip yavaş bir yaklaşma sürati verir mesela 120knt gibi! uçağın iniş hızı 130-150knt arasındadır(+/-oynar) ideali 140knt civarındadır. 30 veya 40 derece seçerken bu limitlerin arasında kalmaya dikkat edersiniz. ben günü gelir 30 ile inerim 140 knt verir günü gelir 40 derece ile 140knt ile inerim.yani duruma göre değişir.GErçekte ise zaten çok değişkendir.
uçak 10-12nm'den son yaklaşma kesme korsunda yada son yaklaşmada ise sürati 210-200knt, G/S gelirken 180-200knt ve son 4nm'de son yaklaşma süratinde olmalıdır.