Geçen günkü PMDG B738 ile olan uçuşumda, LTBA rwy 24'e ILS yaklaşması yaparken NAV1 111.9'da LOC'a ayarlı, NAV2 112.5'te IST VOR'a ayarlıydı ve NAV ekranımda VOR'u ibresinden/ikonundan görünecek şekilde VOR/ADF 2 switch'ini VOR'a getirmiştim. BKZ'dan sola dönüş sonrası VOR'a 12 nm civarında varken APP'a bastım. O sırada CMD A açıktı.
G/S'u kaçırmak istemediğimden genelde IAP başlangıcından 1-2 nm önce basıyorum.
Uçak (yine) biraz hızlı kaldığından spoiler vb ile uğraşırken IATA'ya 5-6 nm kala merkez hattan sağa sapmış olduğumu farkedip, hızlıca tüm A/P ışıklarını kapatıp elle düzelttim ve pas geçmeye gerek kalmadan inebildim.
Benim merak ettiğim, bu alet büyük olasılıkla VOR'u takip etmeye başladı. Tam ben kapatırken MCP'de APP üzerindeki VOR LOC ışığı yanıyor buldum. Niye LOC değil de VOR'u takip etti, bunun kuralı nedir biliyor musunuz?
Ancak Course'da 235 giriliydi. VOR'u da takip etse, bana pist merkez hattından NAV ekranında farkedeceğim kadar sapmaması gerekirdi gibi geliyor. Tabi VOR hassas olmayan bir yaklaşma, ancak yine de önceki salt VOR yaklaşmalı deneyimlerimden simülatörde merkez hattını ip gibi takip ettiğini ve VOR'lu son yaklaşma course'u pist yönü ile aynı ise piste kadar çok başarılı getirdiğini hatırlıyorum.
şimdiden teşekkürler

iyi uçuşlar
Alper Oğuz
THY1237
alperoguz at gmail nokta com