30 Ocak günü yapılacak Fly-In deki hedeflerden biri de hem Pilotlarımıza hemde ATC görevlilerine e?itim imkanı sa?lamak. Bu vesile ile herkes hem kendi seviyesini de?erlendirme olana?ı, hemde kendisini geliştirme fırsatı bulacak.
Bayram ve çocukların sömester tatili nedeni ile birkaç gün izin kullanaca?ım, bundan dolayı çok detaylı bir yazı yazma fırsatım yok. Yimede tüm katılacak arkadaşların hazırlanmalarına yardımcı olmak için bir miktar bilgi aktarmaya çalışaca?ım. Fakat yine de işin anahtarı tüm arkadaşların önceden haritaları inceleyerek ve düşünerek hem uçuşu hemde trafi?i planlamaları. Ancak o zaman sorunsuz bir uçuş gerçekleştirilebilir.
Anons edildi?i gibi, Radarlar servis dışı olacak. Bunun ne ifade etti?ini düşünelim.
Pilot olarak
Radar Vektörü alamıyaca?ız.
Radardan uça?ımız takip edilemedi?i için haritalarda yayınlanmış yolları birebir uçmamız gerekiyor.
Nerede oldu?umuzu ATC nin bilebilmesi için pozisyon raporu vermemiz gerekecek.
Hava yollarını ve yaklaşmaları uçarken uygulamayı do?ru yapmak pilot meshuliyetinde.
Trafik ayrımı daha zor oldu?u için beklemeler olabilir, hazırlıklı olmamız lazım.
ATC nin elinde trafi?i yönetebilmek için ne gibi olanaklar var:
Trafik ayrımının en kolay yolu hava yolları müsait olmadı?ı taktirde, uça?ı meydanda bekletmektir. Booking yapanlar öncelikli olacaktır. Yerde beklemeler olabilir, kızmayalım. Nitekim ABDde piste girmeden beklerken Ready for Departure demezler, Ready for IFR Release derler. Bununda manası akan trafi?e müsait oldu?unda girmeye hazırım demektir.
Havalandıktan sonra ATC sürat tahdidi vererek trafi?i sıraya koyabilir. Hız kontrolümüzü iyi yapalım.
Yaklaşmada trafik varsa, arkadan gelen uçaklara Hold verebilir. Holdlar genellikle VOR üzerinde olabilece?i gibi, herhangi bir seyrüsefer noktasında da olabilir. Hazır olalım.
Trafi?i ayırmak için di?er bir mekanizma da irtifa. Alçalan tarfikle yükselen trafiklere tahtit koyarak tarfik akışını ve emniyetini sa?layabilir. Bunada hazırlıklı olalım. Örne?in Muş üzerine yüksek irtifada gelip, VOR üzeri Hold da alçalabiliriz.
ATC uçakların yerini tespit edebilmek için pozisyon raporu isteyecektir. Az ve öz konuşalım. Bu Fly-In de mesafeler kısa oldu?u için pozisyon ve irtifa bildirmek yeterli olabilir. Yinede bu ATC nin iste?ine ba?lıdır.
Trafi?i yönetmek için ATC nin bir plan yapması lazım. Bu planı TRVACC Forumundan takip edebiliriz.
Bize düşün iş Pilot olarak uçuş planımızı yapmak ve planı nasıl uygulayaca?ımızı düşünmektir.
Örnek olması açısından LTAJ Gaziantep LTCK Muş VOR DME Rwy 11 Missed Approach LTCI Van VOR DME 2 yaklaşması ile Vana inmeye çalışaca?ız.
Uçuş planımızın ilk kısmı şöyle olabilir:
NIZIP 1B Departure ile NIZIP, sonra VW74 MUS VORı.

Resim 1 Gaziantep NIZIP 1B Departure.

Resim 2 Yol boyu haritası.
ATC bize SID uygularken GAZ VORını terk ederken rapor etmemizi söyleyebilir, daha sonra ?anlıurfa veya Diyarbakır üzeri bekleme verebilir.
MUS üzerine gelince şansımız varsa hemen yaklaşmaya başlayabiliriz, yoksa önce bekleme yapıp, beklemede Inbound uçarken yaklaşma kleransı alabiliriz. Bundan sonra ATC bizden tkrar meydana Inbound oluşu ikaz isteyecek, daha sonra hava şartlarına göre ya pisti görüşü ikaz isteyecek, yada hemen kule frekansına geçmemizi isteyecek.

Resim 3 Muş VOR DME Rwy 11 yaklaşması.
Muş da ki o anki hava şartlarna göre Touch and Go yapıp veya Missed Approach anons edip Missed Approach prosedürünü veya ATC komut verirse BAYIR 1A SID sini uygulayaca?ız. Haritaları incelerseniz her ikisininde aynı oldu?unu görürsünüz. Ama bir fark var. Acaba nedir ?

Resim 4 Muş BAYIR 1A SIDsi.
Yolun devamı için gereken haritaları aşa?ıya ekledim. Yncelemesini sizlere bırakıyorum.

Resim 5 Van BEYAZ 1M Arrival.

Resim 6 Van VOR DME 2 Yaklaşması.
Fly-In ile ilgili düşüncelerinizi bu topic altında yazabilirsiniz.
Hepinize tekrar iyi bayramlar dilerim.
Sevgilerimle,
Ali Camat
E?itim Direktörü
FlyTHY