Ben de Gokhan gibi yeni baslayanlardanim ve daha elimin altinda joystick, duzgun bir ekran karti bile yok. HEpsini siparis verdim ama Baku'de oldugum icin TR'dan gelmesini bekliyorum.
Isim nedeniyle laptop kullanmaktan bu tarz Virtual Airlines olusumlarini takip edemedigime (2-3yildir) cok uzuldum ve sadece bu is icin yeni aldim desktop bilgisayarimi.
Senin gibiyim ben de cok heyecanliyim, ugrasiyorum, cabaliyorum.. Onceleri okudugum hicbir seyi anlamiyordum ama (2 haftada oldu baslayali) azim ettim ve gerekiyorsa 6 ay sIkI sekilde calisarak bu isi ogrenmeye karar verdim cunku bunu yasiyor, toplu ucuslardaki heyecani ben de diger ATC ve pilot arkadaslarim gibi yuregimde hissediyorum.
Gecen haftalarin birinde ayni Gokhan'daki dusunce ile okuduklarimi anlamak amacli bir online ucus yapayim (aslinda yapmaya calisayim) dedim. Ama gorevli ATC arkadaslarin yerine kendimi koydum ve daha pist basina yaklasmadan kendi istegimle cekildim (zaten ucagim pistin ortasinda donup duruyordu kendi kendine) ve onlari da 30 dakika boyunca uzdugum, yordugum icin kendime kizdim, biraz da utandim... Evet 28 yasinda evli-barkli bir adam olarak onlari yordugum icin utandim, hazir olmadan sirf kendimi tatmin etmek icin ortaya atladigim ya da baska bir deyisle, bencillik ettigim okudugum dokumanlari sadece 3 (!) kez okudugum icin (su an 5-6 kez okudum ve cok rahat inip kalkiyorum, ve dun tum ucusumu Sabiha Gokcen, Esenboga gece yaptim) kendime kizdim.

Kesinlikle aktivitelerin disinda kalalim demiyorum, bizim de katilmamiz lazim ama oncelikle cok iyi okumak, anlamak, calismak, calismak, calismak sonrasinda vakti iyi degerledirmek bizi daha kisa zamanda basariya goturecegi gibi hem diger arkadaslarimizi daha az yoracak hem de ezberden ote, okuyup ogrenerek, ZAHMET cekerek, sonuna kadar anlayarak ogrenmis olacagiz. Bu satirlari Gokhan icin yazmadim yanlis anlamayin, oncelik kendime... Ayrica bu satirlar benim buradaki ilgili ve yetkili arkadaslara bir cagri yapiyor olmamdandir...
Arkadaslar,
Isi biraz bilenler icin sitedeki training faydali ama konuyu sifirdan ele alanlar icin cok anlasilmaz. Bunun icin seviyeyi biraz daha asagidan tutarak baslamak ve buna gore textleri revize etmek, semalarla konuyu aciklamak gerekecektir. Aslinda bu satirlarimi daha sonra yazmayi dusunuyordum cunku biraz daha isi ogrenip kendimin de gruba bir faydasi olsun ve calismalara katilayim diyordum ama soyle bir baktim da ben 40kusur register olan piloum ve benden sonra 20kisi register olmus hepsi de INACTIVE yani ilgi var ve beni beklerlerse cogu arkadasimiz ve ATC'ler sIkintili gunler yasayacaklar. Ben 6 aydan once birseyler yazabilecek bilgiye ulasabilecegimi dusunmuyorum

1- A'dan Z'ye ve basitten zora hersey guzelce ve anlasilir ele alinmali.
2- En onemli konu ise, kesinlikle ON-LINE egitimler duzenlenmeli. Ve bunlar egitim talep arkadaslarla birlikte guzelce planlandiktan sonra planlanmis tarih ve saatlerde egitimci arkadaslarin da yardimiyla soru/cevap seklinde online ortamda kontrol edilmeli, eksikler tamamlanmali. Gerekirse chapterlar notlandirilmali ve gecis notlari olusuturulmali.
3- Es zamanli olarak text egitimlerinin birkac chapterindan sonra (ogrencinin motivasyonunun kaybolmamasi icin) ucus egitimlerine gecilmeli, ogrenci offline odevlerini onlie ortamda hocasina sergilemeli. Tum tarih ve saatler ogrenciden gelen ilk egitim talebindeki planlanmis takvime gore devam edilmeli. Gerekiyorsa katilimlar ZORUNLU hale getirilmeli. Yani disiplin olmali. Artik son asamalarda "on şe job training" paketine gecilmeli ve bu paket ile tum ogrenilenler online olarak sergilenmeli. Ogrenci hazir oldugu dusunuldugunde Istanbul gibi bir havaalanindan Ankara'ya tek basina ucmali ve egitmen bu arkdasi surekli kuleden izleyici olarak takip etmeli, cok cok zorda kaldiginda yardimci olmali ve bu ucus 3 kez tekrarlandiktan sonra bir not verilmeli. Basarili bulunursa sertifikasyon benzeri bir dosya mail adresine gonderilerek en az 1 ay icinde 10 saatlik ucus sarti ile TKxxxT ucuskodu ile uculmasi saglanmali ve ucuslarindaki basarilar goz onunde tutularak gereiyorsa bir sure daha TKxxxT ucuslari devam ettirilmeli gerekmiyorsa legal olarak profosyonel ucus icin izin verilmeli.
4- Tabii bu egitimlere kule ile yapilan ingilizce konusmalar da dahil olmali, bir sure sonra arkadasimizin yurtdisi ucuslar yapacagi goz onune alinarak TurkPilotu olarak basari saglamasi amacli olarak ilk gunlerden egitim buna gore set edilmeli.
5- Son olarak, belki de bu egitim icin FLYTHY'nin eksiklerini giderme amacli 15-20$ para talet edilmeli. Kimse bu kadar bilgiye hayir demez sanirim. Ne dersiniz?
Hemen belirtmeden gecemeyecegim, havadaki pilotlar ve ATC'ler cok yardimci oluyorlar. Ne zaman rogerwilco'ya dinleme amacli girsem hemen yardimci olmaya hazir olduklarini belirtiyorlar. Ayrica degisik yerlerdeki Serdar Sualp, Hakan Guven, Hakan Unal, Ali Camat, ve diger adini sayamadigim detayli aciklamalar yazan arkadaslarin da hepsine tesekkur ederim. (Ama yeni baslayanlar icin gercekten agir oluyor cok net anlasilmiyor hersey fakat yazilar saklanip da ileri de okununca birkac defa, cok faydasi goruluyor, durdukca degerlenen sarap gibi ama mahsen yerine desktop'ta saklamakta fayda var)

Yoksa benim/bizim gibi yeni pilotlarin piste atlamasi

Dusuncelerimin yanlis ve eksik olma ihtimalini de goz onune alarak yeni bir baslikta subject acmayi uygun gordum, elestirilerinizi (olumlu/olumsuz) paylasmanizi rica ediyorum. Uzun oldu kusura bakmayin.
Sevgilerimle,
Ozgur Ozden
Ozgur Ozden