Bir rüya gördüm ama ....

Help Center For New Turkish Virtual Pilots. Questions about connection, online flying, and training.
Post Reply
Koray Koru
Junior Member
Junior Member

Merhaba,

Biraz uzun olabilir ama sonunda bir soru var..

......
LTBJ - LTBA yolculu?u için 08.00 uça?ına biniyorum.. Puslu bir Izmir sabahı hava biraz sıkıntılı.. ve kalkıyoruz. herzamanki gibi gözüm kanatlarda flaplar toplanıyor ve yükseliyoruz. Kaptanın sesi duyuluyor.. "kaptanınız konuşuyor şuan BERGO üzerinde..... " ve BIGA VOR ına varmak üzereyiz. O da nesi gürültü patırtı derken anlıyoruzki pilot arkaşlarımıza birşeyler oldu :D .. Tabi burda herkez ne olaca?ını anlamıştır rüya benim oldu?una göreeeee :D
Evet kendimi birden pilot kabininde buluyorum, heyecan sarmış dörtbir yanımı [:0] ama birşekilde toparlanıyoruz ve kontrol artık bizde.. Alcalmaya başlıyoruz ve sq kodumuzu emc. veriyoruz.. Bizi 36R pistine yönlendiriyor sevgili ATC görevlimiz ILS falan derken o güzel lastik sesiyle tekerleri piste koyuyoruz :D

Herkez bir ohh çekmişken o da nesi Button 1 'e basıyorum ama uçak durmuyor :) basıyorum basıyorum durmuyor.. frenler nerede.. Joys. biraz yere vurdum o heyacanla ama nafile, içimden bir sesde acaba settings den assigment ayarlarınımı bozdun diye geçiyor ama pistin sonuda geliyor ne yapaca?ım falan derken kanter içinde uyandım...

Evet arkadaşlar sanıyorum sorumu anladınız [;)] hep Button 1 'e basarak yaptı?ımız frenlemeyi gerçek uçakta nasıl yapıyorlar.. Yani insanın aklı ayaklara gidiyor ama onlarda taxi de sa?a sola dönüşlerde kullanılıyor diye biliyorum..

Teşekkürler,

Yyi Uçuşlar,

Koray KORU
TK720
"Uçuyorum o halde varım!"
TK550
Senior Member
Senior Member

Pilotlara ne oldu ben asıl onu merak ettim:D...
Sorunun cevabı dediğiniz gibi pedallarla oluyor ama touchdown sırasında autobrake,spoiler ve reverserlar diye biliyorum

Ural Köseoğlu
TK550
Koray Koru
Junior Member
Junior Member

Ural kaptan merhaba,
Cevap için teşekkür.

Kaptanlara ne olduğunu açıkcası bende kaçırdım işin içinde uçak kullanmak olunca pilotları attık bir kenara..
Havadayken dümen vazifesi gören pedallar ok ama yerde fren yapıyorsa uçağın ön tekerleğini sağa sola çeviren şey nedir.. Dediğin gibi ise düz frenlemek için de pedalların ikisine aynı anda basılıyor doğrumu.. Birde ayak ucuyla basılıyor yazmışsın o halde bu pedallar 2 işlevli gibi eğer yanlış anlamadıysam..

İyi Uçuşlar,

Koray KORU
TK720
TK550
Senior Member
Senior Member

Koray hocam postu tekrar okuyunca bildiğin seyleri yazdığımı düşünerek değiştirdim.Evet dediğin gibi bu pedallar iki fonksiyonlu.Bu tip ürünler simülatörler için de üretiliyor.CH productsınkiler oldukça iyi ve real hissi veriyor.Merak ediyorsan adresi www.chproducts.com biraz pahalı ama tek kelimeyle harika...
Dediğin ön tekerleği sağa sola çevirme işini pilot bir kolu sağa sola çevirerek yapıyor diye hatırlıyorum.Tam adını bilmiyorum mutlaka bilen bir arkadaş yazacaktır

Ural Köseoğlu
TK550
remzi
Junior Member
Junior Member

quote:ön tekerleği sağa sola çevirme işini pilot bir kolu sağa sola çevirerek yapıyor diye hatırlıyorum.Tam adını bilmiyorum mutlaka bilen bir arkadaş yazacaktır
"Steering tiller".

Remzi Öztürk
tk-47
drumex
Average User
Average User

Koray çok güldüm. "Button 1'e basıyorum uçak durmuyor"

Durma işini istersen Autobrake ile yapabilirsin. Tekerlek koyunca spoiler açılması ile birlikte frenleme başlar, spoiler'i kapayınca Autobrake kendiliğinden disarm olur. Ondan sonra da rudder pedallarını kullanarak yavaşlarsın. Pedalların burun kısmına basında sağ veya sol tekerleğe fren uygulanır.

burun tekerleği hem ruddder pedalları hem de Remzi hocanın dediği gibi steering tiller ile döndürülebilir. Aradaki fark şu, tekerlek rudder pedalları ile en fazla 7 dönerken steering tiller ile 80'lik maksimum açıya döner. Yani rudder pedalları kalkışta, steering tiller da taxi sırasında kullanılır.

http://www.airliners.net/open.file/510629/M/
http://www.airliners.net/open.file/517119/M/

Kumanda kolunun solunda yarım çember gibi bişey var ya, işte o steering tiller denilen dümen.

http://www.mw.tum.de
Koray Koru
Junior Member
Junior Member

Selçuk selam,

Yaw autobreak spead falan onlar zaten uyguladığımız şeyler de rüyada bunlar akla gelmiyor işte... Hadi onları uguladım diyelim durdum ama kapıya kadar taxi var :) O zaman ne etcez.. Kapıyı geçip yol gösteren bir amca var onu ezip kafayı terminale sokmak vardı !!! Allahtan uyanmışım..
Ama sonuç iyi nerede olduğunu gördüm, bu akşam tam bıraktığım yerden basarım firenlere sonra 80 derece dönüşle hop pisti terk ederim..

Neyse cevaplar için şanks görüşmek üzere..

İyi Uçuşlar,

Koray KORU
TK720
Post Reply

Return to “Training Lounge”