FMC ve final course

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
TK550
Senior Member
Senior Member

Arkadaşlar merhaba DF734 FMC'sinde initref sayfasına bastıgımızda approachla ilgili de bilgiler çıkıyor bildiginiz gibi.Burda yazan final course'u nasıl degistiriyoruz?Ornegin esenboga 03R icin 31 çıkıyor ama ben 33 yapmak istiyorum
Birde FMC'nin kendi kafasından standard 12nm'ye atadıgı waypointin mesafesini ayarlıyabiliyoruz peki bunun piste gore course'unu nasıl ayarlıycaz??
Insallah anlatabildim derdimi[:I]...

Saygılar

Ural Köseo?lu
TK550
Alan Cosar
Rookie
Rookie

Merhaba Ural,

Approach sayfasindaki ILS bilgiler yanliz yardimci
olsun diye veriliyor.
ILS kurarken önemlisi MCP deki course, bunu 033'e getirirsen
problem cikmaz. Onun icin Approach sayfasinda birsey degistirmene
gerek yok.

"Rwy Extension Line" degistirmek icin ilk önce "DEP/ARR"
ve sonra "STAR"'a basip LSK3R'da bulabilirsin. Istedigin
numarayi yaz ve sonra LSK3R tusuna bas ver.

Insallah yardimci olabildim,
Iyi ucuslar

THY 783 | Alan Cosar
TK550
Senior Member
Senior Member

Alan cevap için teşekkür ederim
Peki bu rwy extension noktasının piste göre dogrultusunu nasıl ayarlıycaz ya da ayarlanabiliyor mu?

Saygılar

Ural Köseoğlu
TK550
Alan Cosar
Rookie
Rookie

>Peki bu rwy extension noktasının piste göre dogrultusunu nasıl >ayarlıycaz ya da ayarlanabiliyor mu?

Merhaba Ural, tam sorunu anlamamis olabilirim
ama söyle diyim.

Simdi örnek gibi Istanbula ucus yapiyorsun diyelim.
LTBA Rwy24 kullaniniyor ve sen YAA1T'la approach yapacaksin.
Simdi chart'da gördun gibi YAA1T seni YAA'dan sonra BKZ'a getiriyor.

Simdi gercek hayatta BKZ'dan sonra ATC sana radar vectors verir,
mesela TK550: "after BKZ turn left hdg 270 intercept ILS for rwy24"
Sen ozaman BKZ'u gectikten sonra "LNAV"'dan "HDG SEL" gecmen gerektir ve MCP hdg 270 olmali. Yani genelikte bu Rwy Extension Line gereksiz birsey.
Zaten "LNAV"'la inis yapilmaz, cunku "APP" bastiktan sonra "LNAV" tusu söner.
Eger BKZ'dan sonra "LNAV" halen kullaniyorsan ucak bu waypoint'a dönmeye baslar, bu dönusu mesela ATC veya trafik olmayinca kullanabilirsin (ATC olurken bu dönus yasaktir) ve waypoint'a yaklasik artik "APP" basarsin ve inisini yaparsin.

Insallah istedigin cevabi verebilmisim,
yoksa yine yaz veyardimci olmaya calisirim.

THY 783 | Alan Cosar
TK550
Senior Member
Senior Member

Alan merhaba postu tekrar okuyunca soruyu tam manasıyla soramamışım,benim sorum şu:
Runway extension noktasını nasıl modifiye ederiz?Hız ve yükseklik olarak edebiliyoruz,peki lateral olarak(kuzey,guney ve/veya doğu,batı yonlerinde) modifiye etmek mumkun mu,yoksa sadece piste uzaklıgını mı değiştirebiliriz?
Teşekkürler...

Ural Köseoğlu
TK550
Alan Cosar
Rookie
Rookie

Tekrar merhaba,
Evet, yanliz piste uzakligini degistirebilirsin.
Default 12nm.
Iyi ucuslar

THY 783 | Alan Cosar
Koray Koru
Junior Member
Junior Member

Arkadaşlar yeni bir topic açmadan burda bende bir soru sorayım. Df FMC de SID-STAR tanımlamalarımı yapıyorum. Uçuş yüks. misal FL240. FMC nin yaptığı SID e göre daha 1. point de 240 hedefleniyor ve uçak kalkar kalkmaz burnunu dikip FL240 hedefliyor. LEGS bölümünden bu yükseklikleri değiştirmeyi denemedim ama başarılı olamadım. Bunları değiştirmenin yolu nedir? Misal x noktasında 300/FL240 yazıyor ben manuel 250/FL100 yapıp o noktayı tıklıyorum ama kabul etmiyor? Nereden hata yapıyorum, teşekkürler.

Koray KORU

İyi uçuşlar...
hakan737
VIP Member
VIP Member
Name: hakan guven
PID: 003
Vatsim ID: 811602
City: istanbul

tum route 'u girdikten ve active ettikten sonra legs sayfasina gelin, burada degistirmek istediginiz surat ve yuksekligi us sekilde / kullanmadan yazin ;

300/24000
eger surat degil sadece irtifa ise /24000 yazin. Burada FMC sizin position ini. sayfasinda bir yerde verdigini transition altitude degerine gore belli bir seviyeden sonrasini FL olarak kendisi degistirir. Ama FMC'ye bu degeri girerken feet olarak girmek gerekiyor.Ayrica size bir uyari STAR'i cok gerekli degil ise girmeyin. Bende (FS2000-DF734) STAR girdigim zaman waypointler normal ucus seviyemdeyken bile degismiyor. Oysa arada ATC shurtcut verebilir baska bir direct rota verebilir. BU yuzden STAR'i manuel olarak ucmayi deneyin. Burada sizin icin olumsuz olan ILS frekansini ve OBS course'u siz girmek zorundasiniz ve ILS' oturmayi MFP'yi (Autopilot control panel) kullanarak yapabilirsiniz. Diger turlu siz hicbirsye dokunmadna ucak STAR'ı tamamlar ve ILS'e kendi kendine oturur.

Hakan737Guven
Koray Koru
Junior Member
Junior Member

Selamlar,

Hakan Bey cevap için teşekkür ediyorum sorunum çözüldü... Belirttiğiniz gibi STAR zaten hiç uygulamıyorum. Yinede STAR belirtiyorum olurda bir şey unuturum kaçırırım vb. FMC nin belirttiği RX vb. noktalara gelmeden önce kontrolü alıyorum.

Bu arada bir şey daha sorayım bugün başıma geldi.! LTFE-LTBA uçuşum vardı rotam AKBUK - OKESA - VG80 - BIG. Hem normal olarak FMC de kalkış varış limanları SID-STAR seçeneklerim vb. girdim. Ancak farkettim ki rota OKESA dan sonra direk BIG olmuş. VIA da direct karşısında BIG vardı. Ben VG80 'i SID sonrasında nasıl girebilirim ki uçak direk BIG yapmasın.

?imdiden tşk.

Koray KORU

İyi uçuşlar...
Koray Koru
Junior Member
Junior Member

FMC uzmani arkadaslar yukarida belirttigim konudada bana yardim edebilirmisiniz??

Selamlar,

Koray KORU
TK720

İyi uçuşlar...
hakan737
VIP Member
VIP Member

Aslında eğer anladığım şey oldu ise endişe etmenize gerek yok çünkü herkesin yapmak istediği rota girişini yapmışsınız demektir.
eğer VG80'i yol olarak aldı ise FMC OKESA'dan sonra VG80 yolu ile IMR-BERGO-DUGLA-ERDAL ve BIG yolunu kendi kendine takip edecektir. FMC'de ara waypointleri LEGS'lerde veya EHSI ekranında MAP mode'unda görebilirsiniz. Yaptığınız uygulama uzun mesafe rotalarınının sayfa sayfa tek tek girilmesini kolaylaştırmak için sadece airway'in girilmesi işidir ve hammallığı üzerinizden alır. Zaten dert etmeyin OKESA'dan sonra VG80 direct olarak BIG'e gitmiyor.

Hakan737Guven
Koray Koru
Junior Member
Junior Member

Hakan Bey selam,

Ben sanıyorum anlatamadım :)
Ben OKESA sonrasında VG80 takip edip BIG e varmak istiyorum ama FMC bunu yapmiyor. FMC de bunu nasıl yaparım onu sormak istedim. Ben OKESA dan sonra BIG e kadar git diyorum ama o VG80 yolunu kullanmadan direct BIG yapiyor.[?] Ben bunu değiştirmek için manuel IMR den BIG e kadar tüm point leri giriyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim..
Teşekkürler.

Koray KORU
TK720

İyi uçuşlar...
Alan Cosar
Rookie
Rookie

Merhaba,
LTFE-LTBA rotayi dogru kurmamisin ozaman
bu problem cikiyorsa. Ben bu ucusu sorunsuz yapabiliyorum cunku.

Simdi FMC'de "RTE" sayfasina girince LTFE ve LTBA
havalimanlari insert yap.

Sonra "TO" olan yere ilk önce AKBUK ve sonra altina OKESA yap.
Simdi "NextPage"'a bas ve "VIA" oldu yere VG80 yaz ve
onun karsisinda "TO" olan yere BIG yaz.
Dogru yaptiysan simdi "LEGS" sayfasinda rota böyle
gözukecek: AKBUK-OKESA-IMR-BERGO-DUGLA-ERDAL-BIG

Iyi ucuslar

THY 783 | Alan Cosar
hakan737
VIP Member
VIP Member

tamam simdi oldu, sorunu simdi anladım. Bende Alan'in dediginiz yazacaktim.Ben siz zaten VG80'i girdiniz ama aradaki waypointler ile ilgili sorununuz var diye dusundum. Alan'in tarifi dogru.

Hakan737Guven
ilkerogan
Newbie
Newbie

Arkadaşlar merhaba,

Benimde DF 737 FMC`de geçen gün ilk defa karşılaştığım bir sorun oldu, LTBA inişini gerçekleştirirken LNAV ile Rwy Ext. kadar geldim herzaman yaptığım gibi APP. düğmesini bastım ama bu seferki fark LNAV devreden çıkmadı ve ışık yanmaya devam etti ve bende manual olarak inişimi gerçekleştirdim, bunuda ne yaptıysam bir türlü anlamadım, bilgisi olan varsa cevap alırsam sevinirim.

İyi Uçuşlar

TK739 İlker Ogan
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”