Yalçın kaptanım, teşekkürler temennileriniz için, paylaşıyorum ufak ufak.

Hakan Hocam, sesiniz, soluğunuz çıkmıyor, görüşemedik uzun zamandır. İlk fırsatta bir buluşmada tekrar görüşmeyi çok isterim.
Evet, bugün de biraz ilerleme oldu kokpitte. Ancak dünkü o yorgunluktan sonra, mobilya kısmına elim gitmedi, daha hafif bir çalışma yaptım.
Kaptan tarafı panelini ve detaylarını tamamladım. Benzer tarzda bir kokpit tasarlamak isteyen arkadaşlar için de yol gösterici olması adına paylaşıyorum.
Yöntem olarak 5mm kalınlığında kesilmiş bir ana pleksi üzerine, sadece kozmetik gereksinimlerden ötürü 3mm pleksiden kesilmiş çerçevelerin yerleştirilmesi ile yapıyorum panelleri.
Ana panelin hemen altında LCD ekran olacağı için, hiç bir aksam ve vida, yüzeyin dışına taşmayacak şekilde planlandı. Çerçevelerin genelde dört köşesinde, havşa vidalar ile çerçeve ana panele sabitleniyor. Çerçevenin hemen dışında kalan diğer 4 vida ise tamamen kozmetik, gerçek kokpitte olduğu için konuldu.
Bazı göstergelerde bir veya iki tane rotary encoder mevcut. Örneğin altimetrede BARO ayarı için. Encoderlar şekilde görüldüğü gibi elektriksel bağlantıları yapıldıktan sonra, panelin arkasındaki boşluğa yerleştiriliyor. Elimdeki encoderların boyu biraz kısa olduğu için önden vida atamadım ve vazgeçilmez dostumuz siyah silikon ile sabitledim.
737 nin vazgeçilmez aksesuarı, marker lambaları biraz uğraştırdı. Normalde endüstri bu tip lambaları kullanıyor ancak olması gerken renkler, beyaz, turuncu ve mavi değil, yeşil, kırmızı, sarı mevcut piyasada. Aklıma gelen bir cinlik, bambaşka bir projeden elimde kalmış olan ışık dağıtıcı parçaları, renkli CD kalemi ile boyamak oldu. Fena da olmadı. Aşağıda panele montajı ve LED lerin takılması görülüyor. Bire bir orjinali gibi olmadı ama şimdilik memnunum.
Bu arada normalde LEDlerin önünde ışığı odaklayan bir lens mevcuttur. Bu uygulamada ışığın odaklanması değil, aksine lamba boyunca dağılmasını hedeflediğim için LEDleri traşlayarak lens kısmını yok ettim. Denemek için enerji verildi ve oldukça hoş yanıyorlar. Son olarak bu parçanın arka tarafını maskeliyoruz, zira arkadan gelebilecek sızıntı ışıklarda lambaların yanıyormuş gibi görünmesini istemiyorum.
Panelin sağ üst kısmındaki FMC lambaları için hızlıca bir LED board hazırlıyoruz. Gene silikon yardımcımız. Bu kısımdaki yazıları panelin ön kısmına daha sonra takacağız, şimdilik beyaz yanması yeterli.
Waether radar için gerekli olan iki adet butonumuz var. Normal renkleri kırmızı değil ancak eldeki en yakın buton bu. En azından beyaz olan çerçevesini gri renge boyadım.

Butonları silikonla sabitliyor ve paneli yerine monte ediyoruz. Şimdilik iş görür.
Evet kaptan panelimiz nerdeyse tamam. Hızlı bir temizlik ve LCD montaja hazır. Montaj sonrası son bir ışık testi.
Bitmiş olan panelimizi geçici olarak kokpitteki yerine yerleştiriyor ve genel görünümü kontrol ediyoruz. Gayet güzel.
Evet, toplam 3 encoder, 2 switch, 2 button, 8 LEDden oluşan kaptan panelimiz hazır. Benzer detaylandırmayı orta panel için de tekrarlamak gerekiyor.
Sonraki adımda mecalim olursa mobilyaya devam edeceğim...
Sevgiler...