Merhabalar,
Bu aralar, düzenlenen bu güzel etkinliklere malesef katılamıyorum ve imrenerek izliyorum.
HOLD konusu daha önce de konuşuldu ve aramıza yeni pilot arkadaşlar katıldıkça konuşulmaya devam edecek.
Bence HOLD'a giriş prosedürleri başlı başına çok zevkli bir konu. Özellikle kişisel farklındalık ve orientasyon konusunda insana kendisini geliştirme fırsatı sunuyor. Bir nevi bulmaca çözer gibi;
HOLD inbound course XXX, uygulanacak HOLD Standart, geliş başımız XXX, hmmm ... Teardrop uygulayacağız, fix'i geçtikten sonra sağdan dönüşle HOLD inbound course'a oturalım ... vb ...
Ancak ne olursa olsun, özellikle toplu uçuş ve eventlerde beklenmedik anlarda uygulanması gerektiğinde, yanımızda gerçek bir FO yokken ve zaten kullandığımız uçakla yeterince başımız dertteyken en tecrübeli arkadaşlarımızı bile zaman zaman terletmiştir.
Ben sevgili Uğur Hocamızı bu konuda yapacağı uygulama için şimdiden kutluyorum, inşallah fırsat bulursam ben de katılmaya çalışacağım. Yeri gelmişken sevgili Uğur Hocanın affına sığınarak bende bu gece yapmış olduğum bir çalışmayı, ilgilenen arkadaşlar için paylaşmak istiyorum.
Bazı arkadaşlarımız belki çeşitli yerlerde karşılaşmışlardır. HAvacılıkta zaman zaman gerçek pilotların da kullandığı,
COMPUTER tabir edilen çeşitli chartlar mevcut. Bu COMPUTER'lar ile bir takım hesapların yapılması kolaylaştırılmış oluyor.
Aşağıdaki linkte çeşitli COMPUTER örneklerini görebilirsiniz.
http://www.pilotshop.nl/contents/en-uk/d45.html
Bende bugün bir HOLDING COMPUTER örneği yapmayı denedim. Sizde uygulamak isterseniz, ekteki PDF dosyasını A4 boyutunda kalınca bir kağıda yada kartona bastırın. Sağ taraftaki tekerleği düzgünce kesin. Tekerleğin ortasındaki beyaz pencereyi maket bıçağı yardımı ile kesip çıkartın. Daha sonra tekerleği tam ortasından delerek raptiye yada benzeri bir yöntemle chartın ortasına dönebilecek şekilde iliştirin. İsterseniz kesmeden önce çıktıyı PVC kaplatabilirsiniz.
Tam boyutlu basılabilir PDF Linki:
http://www.flythy.org/staff/tech/hold/c ... andard.pdf
Kullanımı gayet basit.
Öncelikle uygulanacak HOLD'un inbound course değerini tekerleğin ortasındaki pencerede okuyacak şekilde tekerleği çeviriyoruz.
Daha sonra FIX'e doğru o an uçtuğumuz heading değerimizi dışarıdaki sarı skaladan buluyoruz.
Uygulamamız gereken entry prosedürü okuyabildiğimiz gibi, FIX sonrasında HOLD inbound course'a oturmak için yapmamız gereken manevra da kesikli çizgiler ile gösterilmiş olacak.
Örneğin, sevdiğim bir alan olan LDDU chart üzerinde KLP de HOLD uygulayacak olalım.
Chart üzerinde görüleceği üzere HOLD ibound bacağı 110 derece. COMPUTER üzerinde tekerleği pencerede 110 okuyacak şekilde çeviriyoruz.
Artık geliş yönümüze göre uygulamamız gereken giriş prosedürü ortada. Örneğin doğudan 270 baş ile geliyorsak, TEARDROP yapacağız. HEmen kırmızı çizgileri takip ediyor, KLP sonrası sağdan dönüşle inbound bacağa oturuyoruz. Yada kuzeyden 180 baş ile geliyorsak, DIRECT ENTRY yapacağımızı görüyor ve FIX sonrası hemen sağdan dönüşle HOLD'a başlıyoruz. BEnzer şekilde 40-290 arası bir baş ile güneyden yaklaşıyorsak PARALLEL giriş yapacağız, bu durumda da mavi çizgileri takip ediyoruz.
Kolaylık olması açısından, aslında hepimizin bildiği irtifaya bağlı olan hız tahditleri (ATC tarafından aksi bildirilmedikçe geçerli) ve inbound bacak uçuş süremizi de COMPUTER'in alt kısmında okuyabiliyoruz.
Önemli bir not. Bu COMPUTER şu an için STANDARD yani Sağdan Dönüşlü HOLD prosedürleri için geçerli. ANKARA HOLD ları genelde soldan dönüşlü. Eğer ilgilenen arkadaşlar olur ise chartın soldan dönüşlü olanını da hazırlayabilirim. Hatta önlü arkalı bastırıp tek bir kart olarak kullanmak ta mümkün olur.
Bir başka not: Geçtiğimiz sene PMDG 737-800 uçağının FMC ile HOLD uygulama performansını çok detaylı olarak test ettiğim bir yazı hazırlamıştım. Halen PMDG kullanan arkadaşlarımız varsa gözatmalarında fayda olabileceğini düşünüyorum...
http://flythy.org/forum/viewtopic.php?f ... 969#p38969
Umarım beğenirsiniz,
Keyifli uçuşlar ...