Squawkbox

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
uuzgan
Average User
Average User

Merhaba.
Arkadaslar 3 yildir FS kullaniyorum. Online ucus fikri cok guzel ama sanirim yeni baslayanlara daha cok aciklama yapmalisiniz.
Squawkbox kurulumu ve calistirmasi ok, ama nasil kulanilir nasil baglanti kurulur hic bir sey yok.

tesekkurler
THY7
Officer
Officer
Name: Berhan Dönmez
PID: 7
Vatsim ID: 813296
City: Istanbul

Sevgili uzgun;
Sanırım gözden kaçmış bir detaydır ben seni hemen bilgilendirmeye çalışıyım...
Öncelikle yükleme kısmını yapmışsın ,www.vatsim.net adresinden kendine ait kullanıcı ID'ni ve şifreni aldıktan sonra
Flight simulator'u başlatıyosun,büyük ihtimal ile uçağın pist başında başlayacağından uçağını park pozisyonuna ,yani apron'a çekiyosun( Online olduğun zaman o anki trafiği aksatmamak için)
Sonra ekranın en üst sol tarafından bir tane MULTİPLAYER ' create edip TCP/İP DE host açıyosun,İşlem tamamlanınca FS ekranında açılan chatbox'u kapatıyorsun.
Bilgisayaraının START bölümünden SQUAWK BOX directoryini bulup çalıştırıyosun,ve Çıkan ekranda SEARCH' ettirip,daha önceden yaratmış olduğun HOST'un adını görüp OK'liyosun.Daha sonra SQUAWK BOX ekranında ''Click Here to get in action'' tuşunu görüyosun ve basıp ,FS ekranına geri dönüyosun
Eğer SQWK BOX'ı ilk defa çalıştırıyorsan Önce Squawk box'a sağ tıklayıp Çıkan menüde FİLE FLİGHT PLAN ve hemen altındaki sekmeden CALLSİGN'ını değiştirp,uçuş planınada ismini ve soyismini ,bulunduğun şehrin havaalanının ICAO'kodunu (İstanbul için LTBA) dolduruyosun,tüm bunlar çok açık hepsini göreceksin ekranda...
İşlem tamamdır...Tekrar Squawk Box ekranında sağ tıklayıp,CONNECT tuşuna basıp çıkan ekrandaki gerekli yerleri dolduruyorsun,Ekranda Bağlanacağın İP yi soracaktır sana onun içinde www.vatsim.net adresinden WHO İS ONLİNE bölümüne girersen orada İp ler önüne çıkacaktır ve bu ipler sabit iplerdir haber vermeden değiştirilmez Bizler türkiyede olduğumuzdan genelde (EUROPE-S serverını kullanmaktayız İP:213.171.160.40 Olay tamamdır,Boşlukları doldurdun ve CONNECT tuşuna bastın ,Squawk box ekranında bağlandığın zaman mavi yazılar gözükecektir,server deytayları hakkında onlar her bağlanışta değişmeksizin çıkarlar,önemli değildir,genel uyulması gereken kuralları içerir...
Bağlandığın zaman yukarıda yazmış olduğum,Uçuş planını tüm ayrıntıları ile dolduruyorsun ve yolluyorsun daha sonra bulunduğun meydana ait ATC varmı diye SQWK BOX ekranına Sağ tıklayıp ATC Directory' dizinine tıklıyosun Türkiye için LT kodu ile başlayan ATC'ler görev yapmaktadır...Eğer online olan ATC yok ise,Türkiyenin batısında isen Frekansını 119.30 İstanbul Center frekansına (COM1 FREKANSI),Türkiyenin doğusunda isen ANKARA ve DOğusu yani 128.800 Frekansını ANkara Center oluyor buda COM1 frekansına yazıyorsun...İşte bu kadar
Ve Devamlı yaptığın hareketleri Squawk box ekranından report ediyosun,mesela şu pist içn taxiye başladım,?u pistten kalkıyorum gibi falan ...
ATC varsa zaten onun talimatları uygulanıyor
SAygılar,Aramıza hoş geldin...

Berhan Dönmez
V.Captain and ATC
Marmara University
-__ Chemistry __-
Ahmet Bedir
Junior Member
Junior Member

Bir bu sayfaya gözat:
http://trvacc.org/web/training/pilotref.asp

SB ile nasıl bağlantı kurulduğunu izahat eder.

Son SB sürüm leri ilgili bağlantı şekli yakında, ama hepsinin temeli aynı.

Ahmet Bedir.
ferhatcelik
Newbie
Newbie
Name: ferhat celik
PID: 4804

Berhan hocam
Tr’nin batısında ise COM 1 ‘e 119,30 doğusunda isek Ankara 128,800 bağlanmalı demiş,kafam karıştı birazcık.Ben aranıza yeni katıldım anasayfadaki eğitim bölümünde
nav 1 128,80 ayarlanmalı yazıyordu,ancak burda 2 farklı frekans yazılmış,acaba eskiden 2 tane idi de şuan 128.80 yeterlımıdır ,diğeri ise anasayfada nav 1 deniyordu burda ise com1 deniyor ,hangisi doğrudur :)
(ben nav 1 e 128,80 i ayarlamıştım ancak hiçbir ses alamıyordum :?)
THY2286
Average User
Average User
Name: Ufuk Sasmaz
PID: 2286

10 sene önce açılmış topic nerden buldunuz bunu inanılmaz :) Ben de bir gün böyle gidicem derinlere çıkartıcam topicleri :)

Sorunuzun cevabı: Eğer ATC yoksa raporlama yapacağınız ve tüm trafiklerin LTBB (Istanbul ACC,yada yukardaki postta belirtildiği gibi Boludan itibaren Türkiye'nin batısı olarak düşünebiliriz) ve LTAA fark etmeden iletişim kurdukları frekans. Unicom kanalı VATSIMde dünyanın hemen hemen her yerinde tek :122.80 Tabii tekrar belirtmekte fayda var: ATC yoksa...Unicom kanalında ses yoktur ayrıca yazılı olarak trafik raporu gönderilir ve alınır.Sesli iletişim ancak ATC kanallarında mümkün... Daha çözemediğim bir unicom_eddf gibi voice kanalları oluşuyor VATSIMde voice serverlarda ama ben hiç uçarken böyle bir şeye denk gelmedim,insanların birbirine trafik raporunu sesli olarak verdiği unicom diye hayal ettim hep ama uygulamasına ben denk gelmedim ve bilmiyorum...

Dünyanın diğer yerlerindeki unicom kanalları(122.800den farklı olan) daha önce konuşuldu buyrunuz buradan okuyabilirsiniz...
http://www.trvacc.org/forum/index.php?/ ... com-12345/

Böyle derinlerden topicleri canlandırın arada yahu, Uğur Uzgan hocamızın ilk VATSIMe başladığı zamanlardan sanıyorum post bulmuşsunuz vallahi bravo :)
THY157
VIP Member
VIP Member
Name: Selçuk POYRAZ
PID: 157

Berhan kaptanın bahsettiği iki frekans LTBB Center ve LTAA Center ATC frekanslarıdır. Bu sahalarda ATC yoksa bağlayacağınız tek frekans 122.800'dür, adıda Unicom'dur. Hangi dokümanı okuduğunuzu anlayamadım, isim verirseniz bakmak isterim.

Com: Communication--> İletişim
Nav: Navigation--> Seyir

Bu iki radyo birbirinden farklıdır. İletişim radyosuna VOR/NDB frekanslarını giremeyeceğiniz gibi, navigasyon radyosuna da iletişim frekansını giremezsiniz, sistem buna izin vermez.
THY480
VIP Member
VIP Member
Name: Alp AKBOSTANCI
PID: 480
Vatsim ID: 844012

Üstatlardan sevgili Uğur Uzgan'ın 10 yıl önceki yazısı beni çok güldürdü :) Biz de ne hallerdeydik o günlerde..Berhan'ın da o günlerden belli imiş pilotluğu meslek olarak seçeceği..
THY7
Officer
Officer
Name: Berhan Dönmez
PID: 7
Vatsim ID: 813296

Vay be :)
Berhan Dönmez
ATPL-A TRE/SFI (F27-B737-A310/300-600-A330/350)
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”