Önerilerinizi bekliyorum..

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
THY3990
Average User
Average User
Name: Enis YENIBAYRAK
PID: 3990
Vatsim ID: 1118021
City: Istanbul

Yeni bir bilgisayar topluyorum. Topladığım bilgisayarın fsx için ideal bir bilgisayar olmasını istiyorum. Kendi çabalarımla birşeyler yapmaya çalıştım ve bir bilgisayar topladım. Bu topladığım sistemi daha satın almadım sizden bu sistem için önerilerinizi bekliyorum.

Anakart : ASUS P7H55/USB3, H55, LGA1156, DDR3-2200 139$
Bellek(RAM) : KINGSTON HyperX 4 GB Dual KIT (2x2GB) DDR3-1600MHz 84$
Sabit Disk : WESTERN DIGITAL Caviar Green, 3.5inç, 1.5TB, SATA 90$
İşlemci : INTEL Core i5 650, 3.20 GHz, LGA1156 219$
Ekran Kartı : SAPPHIRE Radeon HD5850, 1 GB, GDDR5, 256 Bit 297$
Kasa:AEROCOOL, VX-R LE (730 Watt) 172$
Toplam 1001 $
Not: Bu konfigürasyona +200 dolara kadar ilave yapabilirim.
novemberrain
Junior Member
Junior Member
Name: Ekrem SARIKAYA
PID: 4263

HDD kisminda revizyon tavsiye edebilirim. Bana kalırsa boyle bir sistem kuruyorsan mutlaka raid dusunmelisin. Ben senin yerinde olsam 1 tane 1,5 TB yerine 3 tane 750GB diski Raid 5 olarak baglardim. Ayrica diger kaptanlarimiz bu soyleyecegime belki itiraz edebilirler ama HDD markasını da Seagate olarak degistirmeni siddetle oneririm...
THY3683
Average User
Average User
Name: Dinc Mor
PID: 3683

Enis kaptan bu fiyatlar nereden ve +KDV mi degilmi.

Size güzel bir sistem yazabilirim fiyat aralığını bilirsem.

1000$-1200$ civarı derken Kdv Dahil bahsediyoruz sanırım? Ona göre bakayım.

Ayrıca Ekrem Kaptanın yazdığına pek katılmıyorum, geçen tartışılmıştı hatta İlker Kaptanda belirtti, RAID uygulaması zor bir işlem ve onboard Raid başarılı olmuyor, ayrıca FSX için Raid'in önemli olmadığı tartışılmıştı.

Benim oradaki Tavsiyem 1TB'lik Samsung HD103SJ almanız yönünde olur şayet şuanda 1TB seviyesinde piyasadaki en başarılı disk budur diye biliyorum. (Sebebide 2x500GB plakadan oluşması), Bütce ayrılabilirse SSD'de yapılıp bir şaheser elde edilebilir.
THY3990
Average User
Average User

Dinç kaptanım 1001$ içine KDV dahil değil. 1000- 1200 kdv dahil fiyatı olucak. önerilerinizi bekliyorum. Bu baktığım yer Eksen Bilgisayar diye bir mağaza.

Image

Yukarıda ki teklifte onlardan geldi.Nasıl bir bilgisayar istediğimi , bu bilgisayar ile ne yapacağımı falan mesaj olarak ilettim onlarda bana bu konfigürasyonu yolladı. Yanında kırmızı nokta olanlar pcde ki parçalar. Yanında nokta olamayanlar ise diğer koyabileceğim parçalar.
THY3683
Average User
Average User

Şuanda evde degilim eve gidince bakacağım bir konfigürasyon, arada Eksen benimde favorilerim arasındadır, fiyatıda iyidr ancak son 1 aydır fiyatları yükseldi. Arada parçaları ayrı ayrı yerlerden alıp kendiniz birleştirmeyi düşünür müsünüz? Yoksa Hepsi tek bir yerden olsun onlar toplayın versin mi istiyorsunuz? Ona göre bakacağım tek bir yerden.
THY3990
Average User
Average User

Tek bir yerden olursa benim için daha iyi olur.
THY3683
Average User
Average User

Enis Kaptan Selam,

Geç cevabım için özür dilerim, malum işlerim vardı seni beklettim.

Eksenden aşağıdaki gibi bir sistem topladım aslında toplama bilgisayarın özü her parçayı en ucuz yerden almaktır ancak sende doğal olarak tek bir yerle muhattap olmak istediğinden şu anda Eksen Bilgisayardan aşağıdaki gibi bir sistem topladım.
Image
Burada genel olarak bütün parçaların fiyatları uygun ancak bir tek ekran kartının fiyatı yüksek (490TL, Kdv Dahil= bana kalır ise aşağıdaki sitede aynı ekran kartı fiyatı (385TL Kdv dahil) çok daha uygun.

http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=6404

Size iki tavsiyem olucak ya Eksenle konuşup ekran kartını bu fiyata vermelerini sağlayın her yerde bu fiyatlara olduğunu söyleyin, yada Ekran kartını buradan veya başka biyerden temin edip Eksenden diğer parçaları almanız.

Eksenle konuşup eğer ekran kartını başka yerden alıp getireceğim montajda yaparmısınız tarzında birşey derseniz sorun çıkartacaklarını sanmıyorum çünkü ekran kartı takmak çok basit bir işlemdir, kendinizde biliyorsanız zaten bütün parçaları Eksenden alıp kartı kendiniz takın. Ancak onlar takıyor isede sorun yok.

Yukarıdaki Sistemde 2326TL yazan sistemde 12% indirim yapılıyor sonraki sayfada, (kartlara %10) Buda aşağı yukarı 2045TL gibi ediyor. 95TL'de diğer ekran kartından ucuza alırsanız 1950TL civarı bu sistemi elde etmiş olursunuz.
O da 1260$'a denk geliyor.

Sisteme gelirsek öncelikle i7 işlemci kullandık, Anakartı 1366pin yaptık(Geleceğe yönelik), 6GB Ram kullandık ki bana göre FSX Ram Canavarı. Ekran kartı zaten 5850 kendi şaheser tabi beklemeyi tercih ederseniz 1 ay içinde çok daha uygun fiyatlı olacak ekran kartları, 6xxx serisi çıktı. Gerçi FSX için pek farketmez 5850'de yeter sonuçta ekran kartı biyere kadar maalesef. O yüzden işlemciye ağırlık verdik ve rame ağırlık verdik. Hard Disk'i belirttiğim şekilde 103SJ modeli ile değiştirdim.

Kasayı değiştirdik dahili 650watt ama gerçek power'ı olan bir kasa seçtik. PSU seçimi önemli havadan 730w olmasındansa gerçek 650w olması çok daha iyi, bilinen bir kasa yazdım. Sizin yazdığınızı duymadığım için değiştirdim. Tercih tabiki sizin gene.

Benim şuanlık fikirlerim bunlar üzerinde daha oynama yapılabilir eğer bütçeyi aştı derseniz tekrar bunu i5 Seviyesine indiririz ama şuanda i7'nin daha altına inmesi zor duruyor Bana kalırsa 1100$'a i5 sistem kuracağınıza 1260$'a bu sistemi kurun.

Tekrar belirttiğim gibi kendiniz donanım toparlamaktan kurmaktan anlıyorsanız parçaları 2-3 firmaya bölerek hangisi nerede daha ucuz ise, birde çeşitli yılbaşı indirimleri kampanyaları ile 100-150TL daha uygun alabilirsiniz.

Ancak kişisel fikrim hepsini (ekran kartı hariç) Eksenden alın gitsin ben oradan memnunum Teknik servisi iyi.

Dip Not: Sistemi aldığınız yere, sistemi kurup test edip Ram'lerin Timing ayarlarını özelliklerinde belirtildiği gibi doğru yapmalarını ve bu şekilde test edip düzgün çalıştığına emin olduktan sonra sistemi size vermelerini söyleyiniz.

Soracağınız başka birşey varsa gene elimden gelen en iyi şekilde cevaplamaya çalışırım.
THY3990
Average User
Average User

Dinç abi artık kararı verdim senin topladığın konfigürasyonu alıyorum. Ekran kartı konusuna gelince Eksendekilere sorucam herhangi bir indirim yaparlarmı , yada ben ekran kartını ayrı satın alsam takarlarmı diye. İlgin için çok teşekkür ederim abi aklıma takılan birşey olursa soracağımdan hiç şüphen olmasın :) birde önerebileceğin favorin olan bir monitor varmı hani aklıma gelmişken sorayım :D limit 400tl bilgine
THY3683
Average User
Average User

Sistem güzel erkan kartınıda o şekilde ısrar et, takarlar çok basit birşey alıp size getircem kurarken takarmısınız sizden sistem alırsam de yoksa almayacakmış gibi kabul edeceklerdir.

Şimdi Monitör olayı için 2 önerim olacak,

1incisi 1920x1080 veya 1920x1200 destekleyen FullHD büyük bir ekran alman. Bende 27" Full HD TV Var, full çözünürlükte açıyorum senin sisteme çok yakın bir sistem var FSX 30fps alıyorum stabil zaten yetiyor, Rex yüklü LTBA son senaryo yüklü memnunum.

Büyük bir ekran ve büyük bir çözünürlükte keyifli oluyor.

2incisi, Eyefinity Özelliği ancak o 400TL'lik bütçeyi aşar diye düşünüyorum, şöyle ki ATI Ekran kartının 5xxx Serisi ile başlattığı muhteşem bir sistem diyebiliriz buna ve senin kartın destekliyor. Eyefinity de ekran kartın 3 adet monitöre kadar destekliyor böylece 3 tane EŞİT monitör takıp 150-160derecelik görüntüde real kokpite yakın bir görüntü elde edebilirsin. Mesela 23"x3 yapıyor adamlar, 1680x1050x3 yapıyor 5040x1050 çözünürlüklü oluyor. İnternette youtube'de ilgili videolar var. Ama bunuda 21"'den aşağı yapmanı tavsiye etmem çokta basık ama uzun bir kokpit güzel olmayabilir.

Başlangıçta 2 adet monitörle başlarsın bütçen müsait olunca 3üncüyüde alıp takarsın. 3üncüyü takarken Active DisplayPort adaptörü alıyorsun 40-50TL ve 3 adet monitörü tek çözünürlük yapabiliyorsun.

Dediğim gibi ya büyük bir ekran al alabildiğince yüksek çözünürlüklü kullan, veya 2 adet aynı monitörden al bütçen müsait olunca 3üncüyü ekle. Youtube'dan arat eyefinity flight simulator diye örneklerini göreceksin ona göre karar ver.

Monitör seçimine gelince piyasayı hiç takip etmiyorum ama bence artık monitörler birbirinin aynısı o yüzden ucuz ama bilindik bir marka alma taraftarıyım. LG, Samsung, Philips bunlar güzel markalar.

Selamlar tekrar.
THY2100
Advanced Member
Advanced Member
Name: Armagan BURCU
PID: 2100
Vatsim ID: 973633
City: Antalya

enis çok geç olsada okudum yazılanları.sana kullanıcısı olarak söyliyiceğim şey RADEON alma bendede 4870 var köşeli grafikler fsx'te bile devam ediyor çözümü yok.
hard disk'e gelince Western Digital Black Caviar1TB 64mb cache kullanmanı tavsiye ederim ben çok memnunum gayet performanslı.güle güle kullan.
Armağan BURCU
ATPL(A)
Boeing 737-800
THY3683
Average User
Average User

Armağan Kaptan öncelikle 5850 ile 4870 birbirlerinden farklı kartlardır ikisininde Radeon Serisi veya ATI markası ait olması aynı sorunu çıkartıcakları anlamına gelmez. Nasıl Wolkswagen Golf ile Wolkswagen Sirocco aynı araba değilse bunlarda aynı değil.

İkinci olarak köşeli grafiklerin çeşitli sebepleri olabilir bunları ekran kartına bağlamak doğru olmaz, diğer konuda sizinde belirttiğiniz gibi FSX'i SP1&SP2 olmadan kullanıyor olmanız bu sorunun kaynağı olabilir. Önceden söylediğim gibi FSX SP1&SP2 olmadan bir hiç.

Köşeli grafiklerin diğer bir sebebi ekran kartınızın cidden arızalı olması olabilir. Sonuçta her ekran kartı sorunsuz çalışacak diye birşey yok, bunlar elektronik parçalar ve sizinkinde bir problem olabilir.

Ayrıca Köşeli grafiklerin bir sebebi Anti-Aliasing olabilir, AA tam olarak özetlemek gerekirse köşelerin yuvarlanması ile ilgili bir grafik teknolojisi diyebiliriz buna. AA ayarlarınız açık olmayabilir açıldığı zaman FSX'te çalışmayabilir. FSX zaten kendi başına bir facia olduğu için.

Donanımlarınızın uyuşmazlığının çıkartdığı bir problem olabilir. Raminizin yanlış hatırlamıyorsam 2GB olmasından kaynaklanan bir performans eksikliği olabilir.

Dediğim gibi Köşeli grafiğin sebebi aslında markasının ATI Radeon olması hariç herşey olabilir.

HDD olayına gelince WD 1TB Black kullanmadım, HD103SJ kullandım, ama benim kullanmamdan öte internette yazan veriler, insanların söyledikleri doğrultusunda Samsung HD103SJ tavsiye ederim. Aşağıdada HDD Benchmark'larından bir sıralama görüntüsü koyuyorum. Ancak karar genede sizin.

Image
THY2100
Advanced Member
Advanced Member
Name: Armagan BURCU
PID: 2100
Vatsim ID: 973633
City: Antalya

SP1 yüklediğimde neredeyse 100 frame almıştım FSX ten ardından acceleration pack yükledim ve 15-20 fps görmeye başladım.ekran kartına gelince benim tahminlerim o yöndeydi ama tabi dediğin gibide olabilir dinç,bakalım artık yeni sistem toplarken kısmet :)
Armağan BURCU
ATPL(A)
Boeing 737-800
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”