Diyarbakır VOR u niye böyle

Help Center For New Turkish Virtual Pilots. Questions about connection, online flying, and training.
Post Reply
remzi
Junior Member
Junior Member
Posts: 97
Joined: 26 Oct 2001, 03:33
Location: Turkey
Contact:

Merhaba,
Normalde VOR istasyon frekansını girdi?imizde HSI da CDI mutlaka bir şekilde kenarda olur course de?eri ile oynamak süreti ile o mavi veya sarı renkli olabilen indikatörü ortaya getiririz ve NAV a tıkladı?ımızda uçak ordaki VOR'u gösteren başa yönelir.

Pekii DIY 110.00 Voru neden böyle de?il ve course deviation indicator course cizgisine yapışıktır. Course'u hangi başa çevirsek o da aynı yöne döner. Bendeki panelden kaynakalanan bir hatamıdır(defoult 777)? (DME ölçüyor ama)
Chartta DIY voru için impaired viş TACAN frequansy yazıyor bunun bir etkisi varmıdır?
Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.
Remzi Öztürk
User avatar
THY157
VIP Member
VIP Member
Posts: 825
Joined: 11 Jan 2002, 22:00
Name: Selçuk POYRAZ
PID: 157
Location: Kocaeli

Remzi selam;

Bu simulatorden kaynaklanıyor. Aslında chartlarda yaklaşma için 109.4 DYB VOR gösteriliyor ancak FS database inde sanırım bu frekans yok bu alan için ve biz TACAN frekansını kullanmak zorunda kalıyoruz. Fakat bu TACAN dada bir özellik ve ya hata ne olduğunu bilmiyorum ama 16 pist yaklaşmasında direction vermiyor mesafe veriyor, bu durumda yapılacak tek şey NDB takibi; 34 pisti içinse direction veriyor ama mesafe vermiyor bu da 34 VORDME chartı uygulanamaz hale getiriyor. Bu durumda yapılacak tekşey sanırım ya VOR chartı ya da NDB chartı uygulayıp zaman tutmak.

Yani panelinde bir sorun yok, FS'nin haritasına da bakarsan 109.4 frekansını göremezsin, sorun da tam olarak bu sanırım.

Sevgiler

Selçuk Poyraz
TK157
User avatar
THY177
VIP Member
VIP Member
Posts: 606
Joined: 10 Feb 2002, 12:16
Name: Ergenekon Kucuk
PID: 177
Location: Turkey

Remzi Selamlar;

Açıkçası bunu bende nerak ediyordumki bir şekilde bunun TACAN (=VORTAC tactical air navigation -askeri amaçlı kullanılıyor bildiğim ,dme,VOR bilgilerini ayrı ayrı yada birlikte verebilen yer seyrüsefer cihazı ) dan kaynaklandığını sanıyorum ..Açıkçası bizim simulasyon ortamımızdakinden farklı olduğunu düşünüyorum gerçek durumun .

Bizim ortamda 16 başında DME özelliği olan bir TACAN var..34 te ise ndb ve VOR yerleşik.

Eğer 34 den yaklaşıyorsanız TACAN 'dan doğrulsal VOR bilgisi alıyorsunuz ama mesafe alamıyorsunuz .Durum tam tersi 16 'da.16 'dan yaklaşırken NDB 'den bearing alıyorsunuz ve mesafe bilgiside geliyor.Ancak CDI dediğiniz gibi sabit kalıyor..

Bunun panelinizden kaynaklanmadığı açık eminimki herkeste durum aynı ..

TK 177 Ergenekon Kucuk
remzi
Junior Member
Junior Member
Posts: 97
Joined: 26 Oct 2001, 03:33
Location: Turkey
Contact:

Değerli Arkadaşlar Selçuk ve Ergenekon, teşekkür ediyorum ikinize de
Desenize ben ekrandaki ND displaye parmakla tık-tık, boşuna vuruyormuşum. :)
Remzi Öztürk tk-47
Ahmet Bedir
Junior Member
Junior Member
Posts: 95
Joined: 12 Nov 2001, 17:12
Location: Turkey
Contact:

FS2002 "default" scenery de Diyarbakir DIY VOR 110.0 frekansında bir de TACAN mevcuttur (bu aleti FS DME aleti gibi gösterir). O an hangi alete yakınsanız FS bunu algilar ve VOR aletinde ve tabiki CDI göstergisinde bunu yansıtır. Tam VOR radyalı yakalamışken bir bakarsınız CDI göstergesi gider, bunun yerine DME göstergisi çalışmaya başlar.

?u an gerçekte DIY 110.0 VOR kaldırılmıştır, yerine DYB 109.4 VORDME konmuştur. Bu durumu scenery gurularımız düzeltirdiye bekledim ama sanırım hepsinin gözünden kaçdı.

Bir iki gün için bu durumu düzelticek küçük bir dosyayı Trvacc sitesinden indirebilirsiniz.
?u an için benim dikkatimi çeken ve düzeltilmesi gerek alatler bunlar:
Diyarbakır DIY VOR yerine DYB VORDME.
Gaziantep GAZ VORDME frekans
Yenisehir BRY VORDME ve NDB ilavesi.

Yukarıdaki listede gözümden kaçmış başka alet var ise bu topic altına ilave ederseniz onlarıda düzeltirim.

Ahmet Bedir
Tech. Man.
www.trvacc.org
User avatar
THY157
VIP Member
VIP Member
Posts: 825
Joined: 11 Jan 2002, 22:00
Name: Selçuk POYRAZ
PID: 157
Location: Kocaeli

Ahmet hocam GAZ VORDME frekansında SID chartlara ve enroute chartlara göre sorun yok gibi görünüyor, FS ile chartlardaki frekanslar tutuyor

Selçuk Poyraz
TK157
Ahmet Bedir
Junior Member
Junior Member
Posts: 95
Joined: 12 Nov 2001, 17:12
Location: Turkey
Contact:

Sevgili Selçuk ve tüm arkadaşlar, benim FS2002 "default" da GAZ VORDME freq 115.9 olarak gözüküyor. Bu freq bir kaç ay önce 116.7 olarak değişti, trvacc bulunan son charlar da da böyle gösteriyordu. Onun için GAZ da değişti. Atladığım başka bilgi var ise lütfen bana bildirin.

Image

TR-NAVS dosyası Trvacc.org sitesinden indirebilirsiniz.

Not:verileri direk DAFIF veritabanından alıyorum;
http://164.214.2.62/products/digitalaero/index.html

Ahmet Bedir
Tech. Man.
www.trvacc.org
deniz
Junior Member
Junior Member
Posts: 66
Joined: 11 Apr 2002, 06:18
Location: Turkey

Arkadaşlar,

TACAN ile VORTAC farklı verici istasyonlarıdır. Bildiğiniz gibi TACAN askeri uçakların faydalandığı bir verici türüdür, sivil uçaklar için kullanımı yoktur. VORTAC ise aynı frekansı kullanan hem TACAN hem de VOR işlevi gören bir vericidir, askerler TACAN olarak siviller VOR olarak kullanır. Diyarbakır'daki durumda, TACAN DME söz konusudur, dolayısıyla 110.0 frekansını NAV radyosuna girdiğimizde DME bilgisi gelir ancak TACAN bildiğimiz VOR gibi CDI veya HSI'a etki etmez.

Herkese iyi uçuşlar

Deniz Özhan
TK206
User avatar
THY157
VIP Member
VIP Member
Posts: 825
Joined: 11 Jan 2002, 22:00
Name: Selçuk POYRAZ
PID: 157
Location: Kocaeli

Deniz hocam o zaman 34 pist yaklaşmasında niye mesafe alamayıp yön alabiliyoruz??? FS den kaynaklanan bir sorun mu bu?

Selçuk Poyraz
TK157
Ahmet Bedir
Junior Member
Junior Member
Posts: 95
Joined: 12 Nov 2001, 17:12
Location: Turkey
Contact:

Konuyu yukarıda tam açıklayamadım herhalde.
DIY 110.0 VOR
DIY 110.0 TACAN
bu iki aletin arasında bir kaç yüz metre mesafe var.
1. OBS 110.0 freq girersiniz
2. OBS 110.0 freq girersiniz
FS burada ikisinin (VOR/TACAN) arasında ayrım yapamaz (FS TACAN kanal belirtmek için ayrı bir seçenek yoktur).
34 pistte yaklaşırken VOR uçağa daha yakın olduğu için OBS freq bu alette bağlanır, 16 içinde tersi geçerli TACAN daha yakın kalıyor.

Kısaca sorun FS den kaynaklanıyor.
deniz
Junior Member
Junior Member
Posts: 66
Joined: 11 Apr 2002, 06:18
Location: Turkey

Selçuk Bey,

Yukarıda anlatıldığı gibi Diyarbakır'a bir de VOR DME eklendi en azından benim elimdeki son yaklaşma kartlarında böyle), 109.4 DIY. Bu flight simulator'da yer almıyor. Kartları incelerseniz, VOR yaklaşmasında 109.4 kullanılıyor, 110.0 (TACAN DME) ise NDB DME yaklaşmasında DME olarak kullanılıyor (hatta bir de not düşülmüş, yaklaşmada NDB ile DME arasında 2.1 NM vardır diye).

Umarım anlatabilmişimdir, iyi uçuşlar

Deniz Özhan
TK206
User avatar
THY157
VIP Member
VIP Member
Posts: 825
Joined: 11 Jan 2002, 22:00
Name: Selçuk POYRAZ
PID: 157
Location: Kocaeli

Ahmet hocam şimdi anladım ne demek istediğinizi. FS içindeki haritaya bakınca 110.0 frekansında bir tek VOR görünüyor, charta baktığımda 109.4 VOR var ve 110.0 TACAN var. Doğal olarak bende Diyarbakır inişte hep TACAN kullandığımı düşünüyordum, TACAN'ında özelliğini bilmediğimden herhalde bir sektöre mesafe bir sektöre de yön bilgisi veriyor zannediyordum, aklıma hiç aynı frekansta iki ayrı cihaz olabileceği gelmemişti. Açıklamalarınız için teşekkürler.

Deniz hocam sizede teşekkür ederim yardımlarınız için, Ahmet hocam gayet net olarak açıklamış, kafam biraz karışmıştı söylediklerinizden ama şimdi sorun kalmadı [:I]

Saygı ve sevgilerimle...

Selçuk Poyraz
TK157
Post Reply

Return to “Training Lounge”