Rüzgar

Help Center For New Turkish Virtual Pilots. Questions about connection, online flying, and training.
Post Reply
THY4743
Senior Member
Senior Member
Name: Targan UNUTMAZ
PID: 4743
Vatsim ID: 1130878
City: Istanbul

Herkese selamlar,
Dün akşam saat 23.30 sularında LTAC-LTBS seferini B734 uça?ım ile yaparken, FL280 çıktı?ım anda HSI göstergem de rüzgarı tam karşımdan 75 knot olarak veriyordu. Ylk defa bu kadar rüzgara rastladım ve uça?ım bir aşa?ı bir yukarı sallanıp durdu. AP FL280'ı bir türlü sabitliyemedi ve baya?ı bir salladı taki Dalaman için alçalmaya başlayana kadar da devam etti.
Sormak istedi?im bu sallanma normalmidir? Yada benim uça?ımdamı o anda bir hatamı vardı? E?er normalse (ATC yoktu) o anda uçuş yüksekli?i de?iştirmek gerekirmi? Yada aynı şekilde uçuşa devammı etmek gerekir?
(Yolcular büyük ihtimalle baya?ı torba kullandılar :))

Herkese iyi uçuşlar,
Targan...

tago...
THY7
Officer
Officer
Name: Berhan Dönmez
PID: 7
Vatsim ID: 813296

75 knot normal bir rüzgar...
Babam bir keresinde kuyruktan 140 knot aldığını söylediğinde gözlerim yerinden fırlamıştı,ama alışıklarmış oluyormuş böyle :)
yapmamız gereken uçuş başımızı yada irtifamızı değiştirmek...Uçuşa engel bir durum değil yani [:I]

Berhan Dönmez
TRVACC11-FLYTHY~7~
M. John Yasar
Newbie
Newbie

Evet o irtifada oyle bir ruzgar olmasi normal, daha yukseldikce artmasida soz konusu... FS2002 ile henuz ucmus degilim ama gercek hayatta mumkun oldugunu biliyorum. Cok yuksek irtifalarda jet ruzgarlari oluyorki, o ruzgarlarin hizi 250 kts'ye kadar cikabiliyor.

Acaba FS2002de hava sartlarini ayarlamak mumkun mu? Yoksa program random olarak mi hava sartlarini belirliyor?

Hava birde bulutlu ise turbulans gercekten kacinilmaz oluyor. Bu ozellik FS2002 de nasil simule edilmis bilmiyorum.

Ucakta bir hata oldugunu sanmiyorum, ancak sallanma ruzgar degil, turbulans kaynakli olmali diye dusunuyorum, sonucta ileri giden bir ucak teorik olarak ruzgarin icinde ucuyor degilmi? Oyle dusunursek, her duz ucusta olan ucak sallanacak demektir... Gercek hayatta ATC'den baska bir irtifa dilimi talep ediliyor asiri veya rahatsiz edici turbulansta...

Gorusmek Uzere...

M. John "Bushmaster" Yasar
Rapid City, Souş Dakota, USA

The şree most useless şings to a pilot are şe altitude above you, runway behind you, and a tenş of a second ago.

Compaq Presario 5422RSH Pentium 4 @ 1.8 gHz 768 MB PC133 RAM WDC 60 GB & 30 GB HDD 16X LG GCE-8240B CD-RW 16X Toshiba SD-M1612 DVD-ROM NVidia GeForce 2 MX 100/200 64 MB SDR SB Live! 5.1 MP3+ Philips MMS205 4.1 Speaker System COM21 DOXport 1110 Cable Modem Epson Stylus C80 Epson Perfection 610 Logitech Wingman Attack 2 Quickshot Masterpilot Win XP Home Falcon 4.0 SuperPAK 3
THY4743
Senior Member
Senior Member
Name: Targan UNUTMAZ
PID: 4743
Vatsim ID: 1130878

Cevaplar için Teşekkür ederim...
Targan...

tago...
hakan737
VIP Member
VIP Member
Name: hakan guven
PID: 003
Vatsim ID: 811602
City: istanbul

Acaba FS2002de hava sartlarini ayarlamak mumkun mu? Yoksa program random olarak mi hava sartlarini belirliyor?

Hava birde bulutlu ise turbulans gercekten kacinilmaz oluyor. Bu ozellik FS2002 de nasil simule edilmis bilmiyorum.

Bushmaster selamlar, herseyden once aramiza hosgeldin. bir suredir bunu yazmak icin bekliyordum kismet bugüne imis.FS2002'de hava sartlarini ayarlamak mumkun. bunu iki yol ile yapiyoruz;
1- manuel olarak hava sartlarini leveller dahil olmak uzere belirlemek
2- internet ortamindan world weaşer komutunu kullarak o anda dunyadaki (bizde bu sekilde soylenir ancak genelde minimum 1 saat onceki havadir)her TAF/METAR raporu yayinlayan MET merkezi olan meydanlar icin gecerli hava durumu otomatik olarak fs2002 tarafindan simule edilebilir. Bunun tek eksigi upper leveller icin metar yayinlanmadigi icin (aslinda yayinlanir ama bizim sistem onlara erisemiyor) bu seviyelerde random olarak verebiliyor. Bu verilerin tamami Jeppesen kaynakli olarak fs'lerimize ulasiyor.

Tum bunlarin uzerine eger vatsim'de online olarak ucuyorsak yine yan sekilde ancak bu sefer NOAA'dan alinan verilere gore ucus yaptiginiz bolgede size en yakin raporlama merkezinden yayinlanmis olan hava durumu siz bir sey yapmadan otomatik olarak FS'e guncellenir. Eger ucus yaptiginiz bolgedeki havaalani metar raporu yayinlamiyorsa ilk alabildigi bilgiye gore hava durumunu simule eder.(bu bir tur range meselesi ve scenery-koordinat sistemi ile beraber isliyor yani fs uctugu bolgeyi belli bir capta tariyor tariyor, vatsim'den o bolgedeki size en yakin meydandan yayinlanmis metar verisini simule ediyor, bu genelde saatbaslarinda alinan verilere gore guncellenir.) Tum bu islemler FSUIPC denilen FS ile internet ortamindaki bircok verinin karsilikli alinip verilmesini saglayan bir DLL-arabirimi ile yapilir ve eger bu arabirimin optionslarina girerseniz orada sistem yine upper level icin havadurumu veremese dahi random olarak bulut ici turbulanslari dahil olmak uzere bir cok weaşer settingslerini degistirebilrsiniz. ben birkez yaptim sonra midem bulandigi icin kaldirdim [:p], saka saka :D, sadece gereksiz bir tepki aldim ucaktan bana gercekci gelmedi bende iptal ettim. kolay gelsin

Hakan737Guven
M. John Yasar
Newbie
Newbie

Ya bu FS2002 manyak bir olay hocam ya... Bir an once alsamda burada ucusa baslasam... Keske bizim Falcon'da da boyle etkili guncelleme olsaydi :)

Sagol detayli cevabin icin hocam...

M. John "Bushmaster" Yasar
Rapid City, Souş Dakota, USA

The şree most useless şings to a pilot are şe altitude above you, runway behind you, and a tenş of a second ago.

Compaq Presario 5422RSH Pentium 4 @ 1.8 gHz 768 MB PC133 RAM WDC 60 GB & 30 GB HDD 16X LG GCE-8240B CD-RW 16X Toshiba SD-M1612 DVD-ROM NVidia GeForce 2 MX 100/200 64 MB SDR SB Live! 5.1 MP3+ Philips MMS205 4.1 Speaker System COM21 DOXport 1110 Cable Modem Epson Stylus C80 Epson Perfection 610 Logitech Wingman Attack 2 Quickshot Masterpilot Win XP Home Falcon 4.0 SuperPAK 3
Post Reply

Return to “Training Lounge”