RÜZGAR LİMİTİ...

Help Center For New Turkish Virtual Pilots. Questions about connection, online flying, and training.
Post Reply
THY3564
Junior Member
Junior Member
Name: Seyit Ulaş CEYHAN
PID: 3564
Vatsim ID: 1080929
City: Alanya

Arkadaşlar merhaba;

Bilgisi olan arkadaşlarımız; Rüzgar a göre yön, hız doğrulama yöntemi hakkında bilgi verebilir mi?
Bir de tam terimini bilmemekle beraber; örneğin bir Boeing 738 NG de max. iniş veyahut kalkış rüzgar limiti nedir? başka bir tabirle rüzgar dayanıklılığı ne kadardır...? vs. vs...... :)
delimawi
VIP Member
VIP Member
Name: İlker Değirmencioğlu
PID: 2445
Vatsim ID: 1011091
City: Istanbul

737 için;

Taxi rüzgar limti 65 kts,
İniş kalkış kuyruk rüzgar limiti 10 kts,
İniş kalkış yan rüzgar (crosswind) limiti winglet olup olmamasına ve modele göre değişmekle beraber 30-40 kts arasındadır.
Ayrıca opsiyon olarak 15kts kutruk rüzgar limitine göre de sertifikalandırılabiliyor diye hatırlıyorum.

Uçak bu limitlerin üzerinde de iniş kalkış ve taxi yapabilir. Yani bunlar dayanıklılık falan değil sadece sertifikalandırılmış limitlerdir. Bu limitler haricinde kullanılması doğru değildir.

Rüzgar hesabına gelince;
Detaylı olarak öğrenmek istiyorsanız birazcık trigonometri gerektiriyor.

Öncelikle uçağa etki eden rüzgar bileşenlerini anlamak lazım. Bunlar;
- Yan rüzgar (crosswind), tam olarak sağdan yada soldan esen rüzgar
- Baş rüzgarı (headwind) tam olarak önden esen rüzgar ve
- Kuyruk rüzgarı (tailwind) tam olarak arkadan esen rüzgar.

Aşağıda görsel olarak açıklamaya çalıştığım şekil üzerinden devam edelim ...

Image

1. Şekilde, 200kts IAS ile ilerleyen uçağa kafadan 10kts baş rüzgarı etki ediyor. Bu durumda uçak drift (sağa sola kayma) yapmaz, sadece yer hızı IAS-WindSpeed yani 190kts olur.

2. Şekilde, aynı durumdaki uçağa bu sefer arkadan 10 kts kuyruk rüzgarı etki ediyor. Gene uçak drift yapmıyor ancak yer ızı IAS+WindSpeed yani 210kts oluyor.

3. Şekilde ise uçağa sağdan 10kts yan rüzgar etki ediyor. İşte bu durumda uçak drift yapıyor yani sola doğru kayıyor. Peki kayma miktarı ne kadar? Ve bu kaymayı nasıl önleriz. Bunu basitçe dik üçgen kuralı ile hesaplayabiliriz.

Formül: tan(alfa)=karşı/komşu
karşı dediğimiz; 10kts rüzgar hızı, komşu ise 200kts uçağın hızı. Karşı/Komşu = 10/200 = 0.05
Bu değerin arctan değerini alırsak, (hangi açının tanjantı 0.05 eder?) arctan(0.05)=2.86 derece ...
Yani eğer bu şartlar altında uçağın drift yapmasını istemiyorsak, 2.86 derece rüzgarın içine dogru (sağa doğru) heading vermemiz gerekiyor.
İşte bu küçük açı, heading ile tracking arasındaki açıdır.

Yukarıdaki örnekleri basit olması açısından uçağın headingi 000, rüzgar ise 090 olacak şekilde düşünürsek, tracking değeri yani gerçekte izlediği rota 000-2.83 = 357.17, yaklaşık 357 derece olacaktır. Biz 000 rotası izlemek istiyorsak, heading olarak yaklaşık 003 seçmeliyiz.

Image

4. Numaralı şekilde, yan rüzgar kayması dengelenmiş halde uçulan durumu göstermeye çalıştım. Görüldüğü gibi uçağın başı 3 derece kadar rüzgara dönük, ancak izlenilen rota tam 000 derece. Bu şekilde heading ile tracking'in farkı daha rahat anlayabiliriz.

Şimdi gerçek problem, gerçek hayatta rüzgarın tam olarak kafa, kuyruk yada yandan gelmesi düşük bir ihtimaldir. Bu durumda herhangi bir yönden esen rüzgar için, uçağa rölatif bileşenlerini hesaplamak gereklidir.

Image

5. Numaralı şekilde, uçağa rölatif olarak 45 dereceden esen 10kts lik bir rüzgar var. Bu rügarın uçak üzerinde iki bileşeni olacaktır. Bunları gri renkli oklar ile göstermeye çalıştım. Bu iki bileşeni ayrı ayrı hesaplamak gerekiyor. Ancak bu örnekte tam 45 derece seçmiş olduğum için iki bileşende aynı çıkacaktır.

Formül gene basit, ve trigonometrik. Öncelikle rüzgarın estiği yön ile heading'imiz arasındaki açıyı buluyoruz. Rüzgar 045 ten esiyor ve bizde 000 heading ile ilerliyorsak aradaki açı 45 derece. Rüzgar 000 dan esiyor olsa idi, açı farkı 0 olacaktı. Bu açının sinüsü ile rüzgar hızını çarparsak yan rüzgar bileşenini, cosinüsü ile rüzgar hızını çarparsak, baş rüzgarı bileşenini bulabiliriz.

Kafa Rüzgarı = 10kts x cos(45) = 7 kts (NOT: - çıkarsa kuyruk rüzgarı alıyoruz demektir...)
Yan Rüzgar = 10kts x sin(45) = 7 kts

Daha sonra bu iki bileşeni ayrı ayrı 1,2 ve 3 numaralı şekillerdeki gibi düşünerek değerlendirebiliriz. Örneğin iniş için bu hesabı yapıyor olsaydık, yan rüzgar bileşenini uçağın yan rüzgar limitine, kafa yada kuyruk rüzgar bileşenini de uçağın ilgili limitlerine göre ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor.

Son olarak, iniş ve kalkışlarda rüzgarı karşıdan almakla ilgili duruma kısaca değinmek gerekirse;
- En başta yazdığım gibi, uçağın kuyruk rüzgar limiti oldukça düşüktür.
- Havada tutunabilmek için önemli olan IAS'dir, GS değildir. Uçağın gövdesi ile etrafındaki hava hızı arasındaki fark kaldırmaya sebep olur. Bu ne demek oluyor, minimum GS ile havada tutunabilmek için, IAS'ı maksimum almak isteriz. Bu da rüzgarın karşıdan alınması anlamına geliyor. Örneğin, 20 kts kafa rüzgarı ile iniyorsak ve REF hızımız 130kts ise, teker koyduğumuz anda GS miz 130-20=110kts dir... Aksine, 20 kts kuyruk rüzgarı ile inmek istersek, teker koyduğumuz anda GS miz 130+20=150kts olacaktır. Bu da durma mesafesinin uzamasına yol açacaktır. Kalkışlarda ise aynı şekilde kuyruk rüzgarı ile kalkmaya çalışırsak, kalkış öncesi rulemiz daha uzun sürecektir.

Yukarıdaki formülde kafa rüzgarı hesabı;
rügzar hızı x cos (rüzgar - heading arasındaki açı)
aynı şekilde yan rüzgar ise;
rügzar hızı x sin (rüzgar - heading arasındaki açı)

İniş ve kalkışlar istenilen ne idi, yukarıdaki maddelerde özetlediğim üzere, maksimum kafa rüzgarı ve minimum yan rüzgar.
Bu şartların sağlanması ise matematiksel olarak, rüzgar - heading arasındaki açının minimum olması ile mümkündür.
Zira cos(0) = 1 ve sin(0) = 0 , yani rüzgar ile heading arasındaki açıyı 0 a doğru yaklaştırdıkça yan rüzgar azalır ve kafa rüzgarı artar.

Herkese rüzgarsız uçuşlar.

NOT: Yukarıdaki örneklerde, konuyu daha fazla karıştırmamak için, uçağın deniz seviyesinde, 15 derece ve standart (29.92) QNH değerinde olduğunu varsaydım. Bir başka topic te de IAS ile TAS arasındaki farkı irdeler ve sıcaklık, basınç değişimi sebepleri ile bu iki hız değernin nasıl değiştiğini tartışırız.
FlyTHY IT Manager
Pathfinder
Average User
Average User
Name: Selçuk
PID: 13

Enfes, şahsım adına çok teşekkür ederim. Bilgilenme açısından eskiden olduğu gibi ortam şenleniyor, bildiklerimizi hatırlamak veya yeni şeyler öğrenmek çok güzel olgular.
Pathfinder
THY13
Giresun-1958
THY3144
Newbie
Newbie
Name: Gürkan ONAT
PID: 3144

teşekkür ederiz ilker kaptan anlatım harika.
Gürkan ONAT
FlyThy , PID3144
SAMSUN 1982
THY3564
Junior Member
Junior Member

İlker Hocam

Vallahi tam olarak ne istideğimi anlayıp anlatmışsınız...

alkış alkış alkış.... :clap: :clap: :clap:

daha güzel anlatılmazdı herhalde.....

Teşekkürler....
THY3564
Junior Member
Junior Member

Bir de İlker Hocam enroute iken alınan kuyruk ya da baş ya da yan rüzgar var. bahsi geçen 738 için bu limitleri nereden öğrenebilirim? örneğin 90 not baş rüzgarla uçuşa devam edebilir miyiz?

ayrıca enroute iken ve aşırı kuyruk ya da baş rüzgar alırken ani rüzgar değişiminde, gerçi FS'te oluyor böyle de , overspeed durumu ile karşılaşıyoruz. özellikle bunun hesaplamasını nasıl yapacağız? ben genelde alınan rüzgarın durumuna göre; ki baş rüzgar durumunda; diyelim ki baştan ya da yanbaştan 40 not rüzgar alıyorsam IAS speedimi 10 - 15 not kadar düşürüyorum. maksat aniden rüzgar kuyruğa geçerse overspeed olmamak. biliyosun inanılmaz ceza puanı veriyor FFR :D
delimawi
VIP Member
VIP Member
Name: İlker Değirmencioğlu
PID: 2445
Vatsim ID: 1011091

Selam,

Havadayken uçağın yerle hiçbir alakası yoktur. Ekranda gördüğünüz baş yada kuyruk rüzgarı yere rölatif bir değerdir, uçağa rölatif değildir. Yani 100kts baş rüzgarı var diyorsa, bulunduğunuz irtifadaki hava, yere göre 100 kts ile ilerliyordur, uçağa göre değil.

IAS dediğimiz değer bildiğiniz gibi uçağın gövdesi etrafından geçen rüzgar hızı. Uçağın tüm aerodinamiği etrafından geçen rüzgara göre hesaplanır, limitler buna göre belirlenir. Kısaca kafadan 100kts alıyorsanız bile, eğer uçak o irtifada 280kts IAS ile yol alıyorsa, kafa rüzgarı ne olursa olsun, uçağın etrafından geçen havanın hızı 280kts dir. Sadece ve sadece yer hızınız değişir (GS). Bu da varacağınız yere olan erişim sürenizi ve bağıl olarak yaktığınız yakıtı etkiler. Bir keresinde Hollanda - Türkiye uçarken pilot anons yapmıştı, çok sağlam bir kuyruk rüzgarı alıyoruz, 1 saat erken ineceğiz :) , hakikaten de öyle oldu.

Eğer simülatorden bahsediyorsak, evet dediğiniz doğru, özellikle kuyruk rüzgarı alırken dikkat etmek lazım. 50kts kuyruk rüzgarı bir anda kesilirse, yada daha kötüsü kafaya dönerse, overspeed riski var. Gerçek hayatta böyle değişmeler oluyormu bilmiyorum, kaptan arkadaşlara sormak lazım. Belki türbülansllı havalarda oluyordur ama tahmin ettiğim ve hissettiğim kadarı ile türbülans durumları öncesinde gerçek pilotlarda hız kesiyorlar.

Bir de bu hava değişimlerine Active Sky, ve hatta FSUIPC nin de etkileri var. FS için bir add-on yazarken dikkat etmiştim, FSUIPC kodlarında, rüzgar değişimlerini yumuşatan rutinler vardı. Ama bir başka add-on kullanırken bazen FSUIPC nin bu olumlu etkileri devre dışı kalıyor. Ben Active Sky kullanıyorum, ani değişimler oluyor ama çok da aşırı değil. Bu konuda da bilgisi olan arkadaşlar yazarlar belki.

Son olarak gene simülatörde overspeed konusu ile ilgili olarak, ben düşük cost index giriyorum (gerçek hayatta olduğu gibi), zaten barber pole'a baya mesafeli bir cruise speed alıyorum FMC den. Bunun üzerine birde kuyruk rüzgarı varsa, bir miktar daha düşürmek faydalı olur belki ama ben ihtiyaç duymadım. Sadece bir event sırasında, gruptan ayrı kalmamak için arttırmıştım hızımı nerdeyse limitlere kadar, rüzgar değişti ve yedim cezayı :D Onun dışında hiç overspeed olmadım.

NOT: Baştan rüzgar alırken kuyruğa geçerse overspeed olmamanız lazım. Zira baştan rüzgar alıyorsanız, GS niz düşük demektir. (Uçarken aklınıza gelirse kontrol edin, aynı irtifada, aynı IAS ile uçarken değişik rüzgarlardaki GS nize bakın, not edin.) Rüzgar kuyruğa geçerse, aksine anlık olarak IAS ınız düşer, hatta değişim ciddi ise stall bile olabilirsiniz. :) Kuyruk rüzgarı alırken dikkatli olmanız lazım, başa geçerse overspeed olabilirsiniz.

Keyifli uçuşlar,
FlyTHY IT Manager
THY3564
Junior Member
Junior Member

İlker Hocam bilgiler için teşekkürler... açıklayıcı olmuş :D

ayrıca Overspeed hakkında dediğiniz doğru olabilir. yani ters yazmış olabilirim... :D

Saygılarımla....
THY7
Officer
Officer
Name: Berhan Dönmez
PID: 7
Vatsim ID: 813296

Teknik net bir bilgi ;

B737 NG için Crosswing limiti ;
Wingletli model için 33 knots
Wingletsiz model için 36 Knots ...

iyi uçuşlar ...
Berhan Dönmez
ATPL-A TRE/SFI (F27-B737-A310/300-600-A330/350)
THY3564
Junior Member
Junior Member

Berhan hocam +1 :clap:
THY1592
Officer
Officer
Name: Erman PILICOGLU
PID: 1592
Vatsim ID: 965504
City: Ankara

Değerli Dostlarım;
İniş ve kalkışlar da rüzgarın yönünü ve pist durumuna göre aldığımız rüzgarı hesaplayan minik bir prg..Umarım işinize yarar...
Saygılarımla

Image

Download link: http://www.4shared.com/file/151271531/30bc0a43/WCC.html
Image
THY3512
Average User
Average User
Name: Onur YALIMAN
PID: 3512
Vatsim ID: 1082283
City: Sofia

Erman Abi , süper bir paylaşım çok teşekkürler :) Bundan sonra pist seçmemiz artık daha kolay..

Saygılarımla,
Apollo
Legend
Legend
Name: Erdal ELMACI
PID: 3195
Vatsim ID: 1059183
City: Ankara

gokmanpi wrote:Değerli Dostlarım;
İniş ve kalkışlar da rüzgarın yönünü ve pist durumuna göre aldığımız rüzgarı hesaplayan minik bir prg..Umarım işinize yarar...
Saygılarımla

Image

Download link: http://www.4shared.com/file/151271531/30bc0a43/WCC.html
Thank you sir! :clap:
Saygılarımla
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
Post Reply

Return to “Training Lounge”