Kemal Hocam,
Şahsi görüşlerim XP kullanacaksan 4GB sorunlu biliyorsun. 3 ün yukarısını görmüyor. Ben XP makinemde kaliteli 2GB soğutuculu falan kit ram kullanıyorum, problemim yok. Ama sonuna kadar kullanmak lazım dersen, çok para da degil, tak 4 lük kit, 1 ini kullanmamış olursun. Vista dersen zaten full destekliyor, 4 takmanda yarar var.
HDD konusunda RAID0 konusuna bende katılıyorum. Çift HDD, hatta 4 HDD ile de RAID0 yaparak HDD okuma yazma performansını x2, x4 arttırabilirsin, ve tavsiye ederim. Zaten FS için kullanacaksan sistemini, güvenlik çok önemli değil derim, boşuna RAID0 dışında RAID configler düşünme.
NOT: RAID Konusunda Ufak Bilgi:
RAID 0: Sadece performans artışı sağlar. Kaç tane HDD takarsanız, bilgiler paralel paylaştırılır ve hız o kadar kat artar. Ancak en güvensiz konfigürasyondur. 1 HDD bile bozulsa tüm data gider.
RAID 1: HDD ler gene paralel çalışır. Ancak yapılan her işlem sadece öteki HDD ye 1e 1 yedeklenir. Yani performans artışı sağlamaz, iki HDD olsa bile toplma kapasite tek HDD nin kapasitesi kadardır. Sadece güvenlik amaçlıdır. Herhangi bir HDD bozulursa ötekinde aynı bilgiler bulunduğu için bilgi kaybı olmaz.
RAID 5: Bu en az 3 HDD gerektiren bir konfigurasyondur. Toplam kapasite bir HDD nin iki katı kadardır. Ancak, HDD lerden herhangi biri bozulsa bile, bozulan HDD deki bilgi kaybı diğer iki HDD üzerindeki bilgiler ile yeniden oluşturulabilir. Çok olmasa da performans artışı da sağlar. Genelde Server sistemlerde kullanılan RAID konfigurasyonudur.
Bu üç RAID konfigurasyonu en sık kullanılanlardır. klasik FS kullanıcısı için tavsiyem, performans artışı sağladığı için RAID0 dır. Bunlar haricinde daha birçok farklı RAID konfigurasyonları da vardır. Daha detaylı bilgi;
http://en.wikipedia.org/wiki/RAID
adresinden alınabilir.
Ayrıca yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında, alacağın ana kartta RAID desteği aramanda fayda olacaktır. Ama zaten hemen hemen tüm yeni anakartlarda RAID desteği var.