PROGRAM TANITIMI : VROUTE

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
Apollo
Legend
Legend
Name: Erdal ELMACI
PID: 3195
Vatsim ID: 1059183
City: Ankara

Herkese merhaba;

Forumda yaptığım aramalarda çeşitli yerlerde bahsi geçtiğini görmekle birlikte;
özellikle yeni pilot arkadaşlarımıza faydalı olacağına inandığım bir program olduğu için,
diğer tecrübeli pilotlarımız içinse duymakla birlikte deneme fırsatları olmamış olabileceğini düşünerek detaylı bir tanıtım hazırladım.

Haydi başlayalım.

Programımızın ismi VRoute

İsmine ilk bakışta biz sanal pilotlar için rota veren bir yardımcı program olarak düşüneceksiniz.
Evet haklısınız. Ana amacı mevcut rotalar ile bize izleyeceğimiz yolu gösteren bir program.

Peki ya buzdağının altında ne var???

Aslında bu program çoğumuzun özellikle ATC yokken kalkış iniş meydanına baktığımız ServerInfo programı ile pek çok rotanın ve ATC hizmetlerinin birleşimi olan bir faydalı

program.

VATSIM de olan biteni takip edebileceğiniz, Online ATC ve pilotlar yanında VATSIM üzerinde düzenlenen ve bildirilen tüm event lerin yayımlandığı, Arkadaş listenizi yaratıp onlar

online ise görüntüleyebileceğiniz, booking yapabileceğiniz, virtual airlines ekleyip üyeleri toplayabileceğiniz ülke ve bölge uçuşlarını gösteren bir program. Fuel planing,

rotayı direk FMC ye aktarmak ve Komple harita özellikleri gibi bazı özellikleri premium seviyesinde olmakla birlikte ücretsiz kısmı yeter de artar bir program.

Evet başlayalım mı?

İşte Vroute açılıyor...

INFO SAYFASI

Vroute programı sol tarafta bulunan 4 ana menü butonu altındaki alt menülerden oluşuyor. İlk açılış INFO ekranı OVERWIEV sekmesi ile geliyor.

Image

Burada random olarak mevcut event takviminden event ler ekranda görüntülenir. Sol üst tarafta event listesini görebilirsiniz.

Yine bu ekranda arşivden kayıtlı eventler aranabilir. Sol taraftaki diğer 2 kutuda ise online olan arkadaşlarınız (arkadaş listenize ekledikleriniz) ve sizin ve arkadaşlarınızın

varsa uçuş bookingleri görülüyor.

INFO sayfasındaki üst sekmelerden devam edersek. Events Calender takvim üzerinde event leri sıralayan sayfaya yönlendiriyor bizi.

Image

Communities sekmesi adı üstünde toplulukları ya da sanal havayollarını gösteriyor. Ben haddim olmadan deneme yaparken FlyTHY yarattım bile :lol:
Sol tarafa dikkat ederseniz en kalabalık havayolları listesi geliyor orada. acaba dedim biz de oraya yazdırabilirmiyiz adımızı ???

Image

Configuration bölümü adınızı epostanızı varsa avatar resminizi girdiğiniz ve arkadaş eklediğiniz bölüm.

Image

Link kısmında twitterbağlantısı bile var. ATC bookingleri de ypılbiliyor. About kısmı standart bildiğimiz genel bilgi verilen kısım geçiyorum..

ONLINE SAYFASI

Ülkeler bazında online pilot ve ATC gösteren. İsmin Üzerine geldiğinizde pilot uçuş detayı ATC bilgileri ve varsa ATIS bilgisini yazılı veren WHO'S ONLINE sekmesi ile başlıyor

sayfamız.

Image

(Burada eğer ATC yoksa sonraki 18 saat için varsa ATC programı yayınlanıyor. )

Bir sonraki sekme olan MAP paralı kullanıcılar için :D FIR Map çalışmıyor henüz. Bir sonraki COUNTRY MAP ve REGION sekmelerinde ülke ve bölge uçuşları harita üzerinde

veriliyor.

ALL PILOTS ve ALL CONTROLLERS SEKMELERI Size tüm pilot ve ATC leri ismen aramanızı ya da listelemenize olanaka sağlıyor.

ROUTE SAYFASI

Bu sayfa ile rotamızı bulabilir, mesafesini görebilir mevcut METAR ve destination için Terminal Area Forecast TAF alabiliriz.

Image

ROTA SEÇERKEN SOL ÜSTTEKİ AIRAC CYCLE ile sideki AIRAC ın uyumlu olmasına dikkat edin.

Image

İşte rotamız ve bilgiler. Bazı hatlarda 1 den fazla rota çıkar istediğinizi seçebilirsiniz.

Image

Buradan rotamız ve METAR bilgilerine ulaşıyoruz. Seçtiğiniz rotadan tekrar rota listesine ulaşmak için sol üstteki reopen'a basınız.

Üst sekmelerdeki
FUEL: yakıt hesabı (ücretlidir)
WAYPOINTS: rotamızdaki noktaları gösterir ( ama sanırım free user için sınırlı gösterim)
EXPORT: rotamızız dışa aktarmak için FMC ye uygun veri bile var. Ancak free user için kapalı. Default için dedebilir.
WEATHER: Hava tahmin haritası. Cepheleri gösteriyor.
NOTAM: VARSA uçuş sahamızdaki NOTAM lı sahaları gösterir.
ATC COVARAGE: Uçuş havalimanlarınızdaki geçmiş ortalamalara göre ATC kapsamasını verir. Uçuş için saat seçmek için iyi bir tahmin verisi elde edebilirsiniz. Bu kısım yeni

eklendi.
REAL FLIGHT : Bu kısımda havayollarının sizin uçuş planınızdaki varsa uçuşları gösterilir.
MAPS : Bu kısımda varsa ilgili hava meydanına ait chart ları görebilirsiniz. Buradan genelde TRVACC sayfasındaki charts sayfasına link var.
SCENERIES:Rotamızdaki alanların sceneryleri burada var. Burada eksikler var ancak VROUTE database kullanıcıların eklemeleri ile oluşuyor.

BOOK SAYFASI

Bu sayfadan VATBOOK sistemine Booking yapılıyor. Ancak biz şirket olarak EUROBOOK kullandığımız için sanırım kullanamayacağız.

Image

Evet dostlar kısaca elimden geldiği dilim döndüğümce son 5 aydır kullandığım VROUTE programını sizlere anlatmaya çalıştım.
Hatam olduysa affola.

UNUTMADAN Vroute bir de süpriz barındırıyor. En alt kısımdaki Buton ile kolayca açılan ve kapanan SKYBLUE RADIO güzel müziği ile uçuş

planlarken ve uçarken hep sizinle.

İyi uçuşlar iyi inişler.... 8)

edit:foto link yenileme.
Last edited by Apollo on 07 Jan 2010, 14:00, edited 2 times in total.
Saygılarımla
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
THY066
VIP Member
VIP Member
Name: Kemal Tolu
PID: 66

Erdal Kaptanım, cok faydalı bir paylaşım ellerine saglık. :clap: :rock:

Bir not eklemek isterim. Eger image'lar biraz daha kücük olsaydı, yani tam sayfaya sıgsaydı, izlemek cok kolay olacaktı.

çok teşekürler. Tüm vPilotlarımızdan böyle değerli bilgi paylaşımı yapmalarını beklemekteyiz.

Sevgiler
Image
Apollo
Legend
Legend
Name: Erdal ELMACI
PID: 3195
Vatsim ID: 1059183

Kemal Kaptanım teşekkürler. Umarım faydası olur.
Resimler için elimden geldiğince dikkat ettim ama upload ettiğim yerde ölçeklendirmeyi unutunca nöyle oldu. Ben de fark ettim ama sonradan baktım sağ tarafta fazla yazı yok idare eder dedim :D

Selamlar
Saygılarımla
Turkish vACC Enroute Controller (C1)
Whatever the weather,WE MUST MOVE TOGETHER
THY1472
Rookie
Rookie
Name: Onur Çakmak
PID: 1472
Vatsim ID: 1043065
City: Istanbul

Ben bu programı neredeyse sanal havacılığa başladığımdan beri kullanıyorum. Vazgeçilmezlerimdendir. Herşeyin bir ekranda entegre olduğu, kullanımı pratik, all-in-one bir bilgilendirme ekranıdır. Öyle zaten megabayt megabayt yüklenen bir program değildir, masaüstüne bir arayüz atar ve siz ordan internet vasıtasıyla ulaşırsınız herşeye.

Dileğim bir gün bizim FFR'miz ve yeni oluşmakta olan dispatch center'imiz bu tarz bir arayüze kavuşur. Biz üyelerin kişisel bilgi ekranı gibi çok güzel olur :)
Onur Çakmak
THY3890
Average User
Average User
Name: Semih Batuk
PID: 3890
Vatsim ID: 1110258
City: Istanbul

bende online uçuşlarımda vroute kullanıyoum fakat dikkat etmek gerekiyor... vroute'da çizilen rotayla online olmak tehlikli olabilir.. çünkü sizi alanın abzürt bir yerinden başlatıyor... slev yapıp kapıya gitmeniz gerekiyor... bunları online olmadan önce yapmak önemli... :)

Image
OnurAir
Newbie
Newbie

Vroute programinin iPhone versiyonuda mevcut ve gayet guzel calisiyor..

APP Store den indirilebilir..
Alphaville
Rookie
Rookie
Name: Umut ÖZTÜRK
PID: 2658

Erdal kaptanım, gerçekten çok faydalı bir program. Uzunca bir süredir kullanıyorum. Sayenizde bilmeyenler için hem çok açıklayıcı olmuş hemde kullanmaya teşvik etmiş. Elinize sağlık. Teşekkürler.
Umut ÖZTÜRK
Eskisehir/1978
silistreli
Senior Member
Senior Member
Name: Kisisel veri
PID: 3841
Vatsim ID: 1008925
City: Arnavutkoy

Erdal Kaptanım valla masada konuşurken nasıl birşey diye merak ediyordum çok, o gün bugün bekliyordum hatta Uğur Kaptanımada soracaktım ne oldu diye. :-) çok teşekkürler.
THY3537
VIP Member
VIP Member
Name: Uğur BİLGİN
PID: 3537
Vatsim ID: 1084376

Tekin hocam benim size bahsettiğim sadece bir internet sitesi, size mesafe rota bacak hdg gibi temel bilgileri verir. ben bu programı bilmiyordum açıkcası.
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”