SLI ile Çoklu ekran birbirinden çok farklı iki olay karıştırmayalım. SLI esasen, iki ekran kartının, ana PCI hattı haricinde (ana kartı yormadan) bir biri ile çok hızlı haberleşmesini sağlayan bir sistem. Ne işe yarar, örneğin iki ekran kartı tek ekran kartıymış gibi çalışarak teorik olarak tekinin yapabildiği işin iki mislini yapar, triple SLI bağlarsanız 3 katını vb... Modları vardır, ya ekranı paylaşırlar, bir kısmını biri çizer, bir kısmını öteki yada bir frame i biri çizer, bir sonrakini öteki ...
SLI NVIDIA nın tecilli teknolojisi. Aynı şekilde ATI'nin de CROSSFIRE teklonijisi var, çok benzer. SLI olsun, CROSSFIRE olsun, ana kartın da dsteklemesi gerekiyor.
Çoklu ekran desteği ise, güncel hemen hemen tüm kartlarda var. En az iki ekran bağlanabiliyor. Bunun da modları var. İki ekranı kocaman tek bir ekran gibi görme, birbirinin kopyası olarak kullanma, yada bir birinden bağımsız iki ayrı ekran olarak kullanma vb...
Şimdi, SLI yapmazsanız, iki ekran kartı takarak, 4 ekrana kadar çıkış olabiliyorsunuz. Denedim ve sorunsuz. Tek ekran kartı ile iki ekrana sorunsuz çıkış alınabiliyor.
Ancak benim yaşadığım sorun, tek ekran kartına iki ekran bağladığımda ve bir birinden başımsız iki ekran yaptığımda, XP de, sadece ilk ekranın 3D hızlandırma özellikliklerini kullanabiliyor olması idi. Bu sebeple iki ekran kartı bağlayarak SLI yaparım, ve her bir karttan bir ekrana hızlandırılmış çıkış alırım diye düşünüyordum ama olmadı. Gerçi yeni NVIDIA driverları bunu destekliyormuş ama sadece Vista ve Windows 7 de ...

Sonuç olarak, iyi bir iki ekran çıkışlı kartla, iki ekranı kaplayan kocaman bir desktop olarak konfigüre ettim. İki ekranda, (fiziksel olarak ayrı olmalarına rağmen sistem aynı ekran olarak görüyor, sadece yatay çözünürlüğü artmış durumda) 3D desteği sorunsuz çalıştı. 1. Ekrana cockpit view, 2. ekrana Throttle, FMC, Bir adet external view, taxi yaparken top down view, SB, Overhead paneli yerleştiriyorum ve VSynch kapattığımda 100FPS yi zorluyor. Bu arada AA ve benzeri kozmetik filtreler açık ve her bir ekran 1280x1024 çözünürlükte.
Sevgiler, Saygılar,
İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977