About Airac and FMS Data

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
Cpt.Basar
Rookie
Rookie
Name: Başar BARIN
PID: 3391

Ssvgili abilerim , hocalarım ;

Öncelikle hepinizin bayramını kutlar , mutlu , huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Sanal Havayollarının engin dünyasında bir gezinti yaparken , muhtemelen çoğunuzun bildiği ve belkide kullandığı üzere Navigraph nDAC 3.0 programını keşfettim.İndirdiğimde gördüm ki demo versionmuş ve tam sürüm olması için kredi almamızı istiyor.Demo olarakta 6 kredi verdi ve LTBA , LTAC , LTAI olmak üzere 3 chart indirdim , enroute chartlara göz atamadım tabiki.

Programın güzel tarafı chartları devamlı güncelliyorlar ve herhangi bir değişikilikte hemen görebiliyoruz.

Benim VATSİM üzerinde toplam 60 saat uçuşum var daha önce hiç international sefer yapmadım.Fakat yakın zamanda başlamayı düşünüyorum ama gerekli donanımada sahip olmadan sefer yapmakta istemiyorum.Sizce para vermeye değer mi ?

Ve ayrıca gördümki satın alıcağımız kredilerle "FMS Data" denilen bazı add-on'ları indirebiliyoruz.Bunlar tam olarak ne işe yarar ?
FS üzerinde route belirlememizi sağlayan add-on'lar mı bunlar ?
Bilen yada kullanan arkadaşlar bu konu hakkında beni aydınlatabilirlerse çok iyi olacak.

Şimdiden teşekkürler ...

Başar BARIN
FlyTHY, PID3391
Istanbul - Çorlu, 1985
Industrial Engineer, Student Pilot of FlyTHY

Image
Cpt.Basar
Rookie
Rookie

Ayrıca Gene demo version olan sitedeki "The 0609 demo cycle for PMDG and LevelD " FMS'sini çektim ve install ettim.
Fakat çalıştıramadım.

FS9 dosyası içine airport.dat , fmc_ident.txt ... vb. 2-3 dosya daha yükledi fakat FS9'u çalıştırdığımda herhangi bir fark göremedim.
Bu FMS'ler nasıl çalıştırılır acaba ? , Navigraph support Forum'umunda da bişey göremedim ...

Başar BARIN
FlyTHY, PID3391
Istanbul - Çorlu, 1985

Image
THY066
VIP Member
VIP Member
Name: Kemal Tolu
PID: 66

Sevgili Başar Bey,

Bu programı almanıza gerek yok. Hemen hemen her ülkenin VACC'si chart servisi yapıyor.

FMS Data ile aynı isimden de anlaşılacagı gibi FMC database tüm Airport,High Low Airways, Ints, VOR, NDB bilgileri. Uzun ucuslarda FMC kullanmak en pratik yol dogal olarak gerçek hayatta oldugu gibi

İyi Bayramlar, Sevgiler

Kemal Tolu
FlyTHY , PID66
Antakya 1967
THY034
Newbie
Newbie

Bir duzeltme yapmak isterim . nDAC programina para verilmiyor . Full version u ucretsiz . Navigraph uyeliginiz var ise belirli miktarda krediler almak gerekiyor . 10 Euro ile 100 kredi alabiliyorsunuz . Bu kredileri nDAC ile kullanacaginiz chartlari indirirken yada Airac Cycle larini satin alirken kullaniyorsunuz . Meydan chartlari her meydan icin paket basina 2 kredi , enroute chartlar ise chart basina 10 kredi . AIRAC icin cycle basina 20 kredi aliyorlar . Chart formatlari simulasyon icin sadelestirilmis kolay anlasilan bir sekilde . Yalniz nDAC kullaniyorsaniz suna dikkat etmek lazim . Bir meydan charti paketi indirdiniz diyelim ve sadece TA degisti . Update var diye sizi uyardi program . Sizde nasilsa chart bende update i bedava diye dusunebilirsiniz .. Maalesef charti yeniden satiyor size 2 kredi karsiligi . Derli toplu ve kolay ulasilabilir bir arsiv sunmasi bakimindan oldukca avantajli bir program .
Kisisel fikrim Sevgili Tolu kaptanimin soyledigi gibi her vACC kapsadigi meydanlarin chartlarini yayinliyor. Oncelikli olarak bunlari aramak ve indirmek olacak ucretsiz olduklari icin . Ulasamadiginiz chartlar icin faydali bir cozum olabilir nDAC. Haa yok parasiyla alirim diyorsaniz 10 Euro karsiligi alacaginiz 100 kredi size 50 chart download etmenizi saglar .
Ucretli baska bir alternatif ise (eger hala mevcutsa tabiiki kontrol etmeniz lazim ) Jeppesen in SIMCHARTS cozumu .

Kisisel tavsiyeme gelince ister nDAC ister Jeppesen in gercekte kullanilan chartlarina sahip olun oncelikli olarak vACC ler tarafindan yayinlanmis chartlari kullanmaniz simulasyona uyarlanmalari ve belirli bir standarti olusturduklari icin yarariniza olacaktir .

Sevgi ve saygilarimla , mutlu bayramlar dilerim.

Arin Alagun
FlyTHY , PID034
Avusturya , 1973
Cpt.Basar
Rookie
Rookie

Evet Arın abim dedikleriniz doğru ben biraz uzatmadan yazdığım için kredi değilde , program paralı dedim.Düzeltme için teşekkürler.
Fikirleriniz içinde teşekkür ederim.

Ben normal bir uçuş yapmadan önce , Eurobook'tan bir trvacc rotası belirleyip , daha sonra bu rotayı FS9 Simulator'üne aktarıp , bu şekilde uçuşumu gerçeklerştiriyorum.
Departure ve Arrival'larda ise aynı sizin dediğiniz gibi , trvacc chartlarından yararlanıyorum (SID,STAR,ILS vb.).
Bu chartlardaki prosedürlere elimden geldiğince uymaya çalışıyorum fakat sizin dediğiniz üzere ben bu "FMC" 'yi yeni keşfettim.
Biraz internette araştırma yaptım ve FMC kullanımıyla ilgili şöyle bir döküman buldum http://www.turkishgoldraiders.com/forum ... p?TID=1443
(benim gibi bilmeyen arkadaşlarada yardımı olur)

Bu dökümanı okudum ve inceledim offline olarak uygulamak için 737-800'ümü açtım , bir baktım uçakta FMC Panel'i yok.
Avsimden bir panel çektim , üzerinde FMC paneli bulunanlarından.
Bir heves ile açtım FS'yi fakat , FMC ekranında FAILED REGISTRATION yazısı.Yine internette biraz araştırdım ama cevabını bulamadım.
Bu sorunu nasıl halledebilirim.Sorunsuz bir FMC için ne yapmam gerekiyor.Bir dökümanı yada açıklayabilecek bir abim , arkadaşım varsa çok sevinirim.

Başar BARIN
FlyTHY, PID3391
Istanbul - Çorlu, 1985

Image
THY034
Newbie
Newbie

Sevgili Basar

Anladigim kadariyla FS in default ucaklariyla ucuyorsun . Ne yazik ki onlarda FMC bulunmamakta . FS Navigator yada vasFMC gibi programlar default ucaklar icin bir cozum olabiliyor .
FMC (Flight Management Computer) yada FMS (Flight Management System) halihazirda FS icin sadece payware tabir edilen ucretli add-on larda mevcut. 737-800 kullandigini dusunursek PMDG 737 serisi en basarili add-on . PMDG nin sitesinden online oalrak satin almak mumkundur . Kurulumu cok kolay . Panel , FMC vs hersey kendiliginden kuruluyor.

AIRAC lere gelince , Sevgili Tolu kaptanimin bahsettigi navigasyon yardimcilari ve airwayler gercek hayatta oldugu gibi 28 gunde bir guncellenen bir database olarak yayinlaniyor . Guncel AIRAC su anda 0812 . Burada 08 gecerli oldugu yil , 12 ise aya tekabul ediyor . Navigraph in sitesinde FMS database bolumunde kullandigin add-on a gore guncel AIRAC i bulabilirsin . Yaygin olarak kullanilan tum add-on lar icin uygun AIRAC dosyalari burada mevcut . Self-installer seklinde geliyor dosyalar .
Yukarida ki durumda sende anladigim kadariyla PMDG kurulu olmadigi icin AIRAC guncellemesi hata verdi .
Son olarak mumkun oldugunca AIRAC guncellemelerini yapmak gerektigini tum arkadaslara hatirlatmak isterim .
Daha fazla bilgi icin eger Istanbuldaysan temasa gecebilirsin benimle.

Sevgilerimle.

Arin Alagun
FlyTHY , PID034
Avusturya , 1973
Cpt.Basar
Rookie
Rookie

Arin Abim , Hocam ;

Gerçekten bu bilgiler için çok teşekkür ederim.Aynen dediğiniz gibi yaptım.Bir tane PMDG 800-900 , aldım ve kurdum.Ve şu anda FMC gayet güzel çalışıyor.

Default uçmuştum hep şu ana kadar ve PMDG'de kokpiti (özellikle virtual cocpit) çok beğendim.Bazı videolarda virtual kokpiti görüyordum ama hangi add-on'ları yüklediklerini bir türlü bulamamıştım.Şimdi anlıyorum ki bunlar paralı olan PMDG add-on'larıymış.

Herşey için tekrardan teşekkürler Arın Hocam ve Kemal Hocam.
Arın hocam ben istanbulda Bakırköy'deyim.Birazda özel bi durumum var devamlı İstanbul - Çorlu arası gidip geliyorum.Eğer yakınsak sizin müsait bir anınızda yanınıza uğramak isterim tabiki.Bu konu hakkında size mail atıcam hocam.
Kullanımımda bir aksilik olursada tekrardan bu topic'e yazarım bayram süresince.

İyi Bayramlar
Teşekkürler

Başar BARIN
FlyTHY, PID3391
Istanbul - Çorlu, 1985

Image
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”