DF734 FMC Hakkında

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
THY149
Rookie
Rookie
Name: Halit Ziya GUZEY
PID: 149
Vatsim ID: 828467
City: Zonguldak

Selam Kaptanlar,

Benim DF734 FMC hakkında birkaç sorum olacak.
Geçenlerde DF734 ile LTBA-LTBA bir deneme uçuşu yapayım dedim ve FMC'yı LTBA EKI.2S CEK EKI BIG LTBA olarak(Kalkış RWY18 iniş RWY36)programladım.Kalkışta mauel olarak kalkış yaptım ve sıd kendim uygulamaya çalıştım birazda başardım sanırım.Nevarki FMC de LNAV ve VNAV va CEK' e gelirken bastım.Sizin anlıyacagınız FMC'yi CEK'e gelirken devreye soktum.Ama FMC uça?ı bulundu?u yerden devam ettirmiyerek ta beni LTBA ya do?ru yonlendirdi.Benim sorum işte BU.FMC yi alandan kalktıktan sonramı devreye almam lazım.Yoksa FMC ye programı girerken sıd sona eren noktasından mı verılerı girmem lazım.
Bir di?er sorumda ILS olmayan meydanlara yaklaşma ve inişler hakkında biraz bilgi verebilirseniz sevinirim.
Çok soru sordum ama bir sorum daha olacak oda SB a Allias yazmak istiyorum nasıl yapılaca?ını bana örneklerseniz memnun olurum.

Saygılar ve Sevgfilerle

Halit Ziya GÜZEY
Senior First Officer
FLYŞY

Halit Ziya Güzey
THY066
VIP Member
VIP Member
Name: Kemal Tolu
PID: 66

Halit Bey ;

Kalkış sonrası LNAV'ı devreye sokarız 1500ft'te Autopilot on 3000ft de VNAV on.

Ucusunuz sırasında istediginiz zaman LNAV yada VNAV kullanabilir yada deactive edebilirsiniz.Ancak gitmek istediginiz bacagın o an FMC deki programlamanıza göre ACTIVE olası gerekir,degilse aradaki LEG leri silerek bu işi halledebilirsiniz.

ILS olmayan meydanlara yapılacak inişler çok kapsamlı,daha specific sorarsanız daha iyi olur.Ancak chartlara ve hava şartlarına baglı olarak degişiklik arz edebilir.

Alias yazmak konusunda bilgim yok ancak genelde Pro Controller programı için alias kullanılmaktadır bilginize

Keyifli Uçuşlara

Kemal Tolu
TK66
Ahmet Bedir
Junior Member
Junior Member

SID kendi becerininizle belli bir noktaya uçtunuz, LNAV devreye sokmadan, FMC de LEGS sayfasına gidin, direk uçmak istediğiniz bacağı bulun ve seçin ve LEGS de devreye girmesi gereken yere "koyun" ve Activate edin.

Çok enteresandır, PIC767 el ile son uçtuğunuz "fix" leri dikkate alıp LEGS de belirtilen "fix" leri ilerletir, DF737 nedense bunu yapmıyor, siz yukarıdaki işlemi uygulamanız gerek.

FMC kullanımında bu işlemi bilmeniz faydalıdır. örnek.
Kayseri(LTAU) den kalktınız ve Istanbula(LTBA) rotanız:
KSR MARTI VG8 YAA
Kalkış sonrası ATC sizden direk MARTI veya direk BAG uyguluyabilmenizi isteyebilir özellikle uçuş planınızda belirtilen alet E,F veya W uyumlu ise. Aksi halde "vector" isteyebilirsiniz, ama bu durumda biraz FMC bilginize veya pilotluğunuza "ayıp" olur gibi geliyor bana.

Equipment ile bilgi burada:
http://trvacc.org/web/training/ref/eqp-suffix.asp

Edited by - Ahmet Bedir on 31/08/2002 02:12:40
THY157
VIP Member
VIP Member
Name: Selçuk POYRAZ
PID: 157

Sevgili Arkadaşlar merhabalar;

DF734'de malesef dediğiniz gibi bacaklar siz gitsenizde ilerlemiyor ve ilk bacakta kalıyor, eğer o noktayı geçtikten sonra direk LNAV aktif yaparsanız uçak oraya dönüyor ve oradan devam ediyor. Ancak;

FMC'de LEGS düğmesine bastıktan sonra DIR INTC düğmesine basın. Daha sonra Ahmet hocamın örneği gibi direk BAG uçmamız isteniyorsa BAG bacağının yanındaki düğmeye basın, altta BAG yazacaktır. ?imdi de bu bacağı alması için FMC'nin SOL6 butonuna basın(DIRECT TO kutucuklarını göreceksiniz) ve execute edin. Artık bulunduğunuz noktadan LNAV aktif ederek direk BAG uçabilirsiniz :)

Herkese iyi uçuşlar dilerim, saygılarımla...

Selçuk Poyraz
TK157
THY149
Rookie
Rookie
Name: Halit Ziya GUZEY
PID: 149
Vatsim ID: 828467
City: Zonguldak

Sayın Tolu ve Bedir

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Hemen uygulamaya geçeceğim

Halit Ziya Güzey