Selamlar,
Kalkis oncesi taxiye baslamadan once ya da taxi de mutlaka TRIM ayarlayin anladigim kadariyla bu ayari yapmiyorsunuz. Shift+5 ile onunuze cikan ekranda goreceginiz uzere trim cok sarili durumda geliyor acilinca buun mutlaka 3/5 oraninda asagi bolumde (yani ortadan asagida) tutmanizda fayda var ne ddiigmi bakinca nalyacaksiniz trim gosteren cizginin trim tekerinin neresinde olmasi gerektigini anlatmaya calisiyorum da pek basarili olamadim gibi

)
Bu ucakla 120kn ile full flap inebilirsiniz ruzgarsiz havada ruzgarli havada neler yapmaniz gerektigini hizi ne kadar arttirmaniz gerektigini biliyorsunz sanirim.
RJ cok basarili ucus dinamikleri birkac ufak ayrinti disinda mukemmel ben cok seviyorum diyebilirim. Iyi yapilmis Bulent de epey bir revize ettti son hali bu duruma geldi, emegi gecenlere tesekkurler, zevkli ucuslar sergilemeye yardimci olduklari icin...
Bir de ek olarak butun ucaklarda hiz dusuk ise (gaz az acik ise) ve flap cok ise ucak mevcut yuksekligini korumak icin hiz dusuklugunden oturu havada tam olarak tutunamamasindan kaynaklanan irtifa kaybini onelemek icin burnu havaya kaldirir bunun engellemek icin biraz yukaridan yaklasirsaniz ve hizi birden bire dusurmezseniz ornegin 120 degil 125 yaparsaniz sorun kalmaz son 3milde 120 ile yaklasabilirsiniz gibi. Yani flapin gerektirdigi hizin biraz uzerinde hiz verirseniz ucak irtifayi korumak icin burun asagi sekilde gelecektir (pilotlar sever bunu

heh) ama irtifa dusmeyecektir, denediginizde goreceksiniz.
Ornegin ruzgarsiz havada 737-400 icin FMS baktiginizda inis hizinizi 30flap ile 138kn belirledi yani son inis icin uygun hiziniz 138kn, last 4 milesda bunu yakalamak gerekir demek ki 6mil kala 30flap 143-145knhiz olursa sorun olmaz ve son 2 mil kala 138lerde tutarsaniz hizi (tabii artik manual gaz ayarlayacaksiniz dikkat AutoPilot disable) kafayi hafifce duzeltecek ve burun azicik yukari vermeye baslayacaktir bu sekilde devam GS ve LOC ttumaya devam ve son 20-30feet kala gazi kesin ve burnu azicik yukari verin iste indiniz..
Ya da ikinci bir ornek cok alcaktan geliyorsaniz da basarili olamayabilirsiniz zaten bu kural cessna icin bile gecerli

) yeri yalayarak pist basina gelecek olursaniz kesinlikle piste dogru noktadan giremeyeceksinizdir.
YAzim dili biraz karisik oldu acelem vardi sorry. sonra editlerim gerekirse, ben kacar
TK045 Ozgur Ozden
IT Manager, FlyTHY
Edited by - ozgur ozden on 15/07/2002 12:22:50