Overclock

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
Altinay
Average User
Average User

Bugun ilk defa overclock yapmayı denedim, gercekten cok iyi sonuclar elde ettim.

P4 3,0 ghz olan islemci 3,9 ghz olarak calısıyor.

Ekran kartı x850xt onu da ATI tool denen bir programla overclock yaptım ve o da super oldu.

Sonucta PSS A340 Heaşrow PRO scenery de virtual cockpit 30-35 FPS alıyorum (locked at 40 FPS). Grafik ayarlari da neredeyse sonuna kadar acık bazi seyler disinda.

Bir kac deneme daha yapıyorum tek yapamadıgım ise anakartı overclock yapmak. Yada daha dogrusu anakart overclock yapilablir mi? ASUS PGD2 PCI Express anakart kullanıyorum.

Bir de islemciyi daha fazla arttıramıyorum 4,0 ghz de problemler cıkarmaya baslıyor. 3,9 ghz 51 derecede calısıyor, daha mı soguk olması lazım yoksa 51 derece iyi midir?

Cevaplarınız icin simdiden tesekkurler...

TK828
drumex
Average User
Average User

İşlemcide nasıl bir heatsink var?

Anakartı overclock etmek diye birşey var ama gerekli değil. Bus hızları ile oynanabilir ama kimse yapmaz çünkü hem kayda değer ek performans getirmez hem de stabil birşey değil.

Ben işlemciye takıldım. O kadar overclock ve üstüne 51 derece, doğrusu inanasım gelmiyor. Misal daha dün 430 Watt'lık Peltier ile anca o kadar overclock'lanabildiğini okudum...

http://reviews.pimprig.com/cooling/wint ... 7w_tec.php
TK550
Senior Member
Senior Member

Tunacan selam,işlemci o/c için neler yaptın biraz açıklar mısın?Aynı işlemci bende de var.Eğer dediğin gibi performans artıyorsa ben de denemek isterim.

TK550
Ural Köseoğlu
Altinay
Average User
Average User

51 derece ile 49 arasında degisiyor bende yakıcam diye korkmustum, dogrusu fazla birsey anlamıyorum ama CPU Fan Ratio %90 Limit Isı ise 61 derece.

Nasıl yaptıgıma gelince BIOS ayarlarından, Advanced daha sonra JumperFree configuration AI overclocking (manual) daha sonra CPU frequency den makinanın kaldırdıgı olcude yavas yavas arttırarak bu seviyeye ulastım daha otesine gittim mi problemler oluyor cozemedim..

CPU Frequency 260 da digerleri Auto 3,9 ghz. alabildim

Hala deniyorum...

TK828
Altinay
Average User
Average User

CPU Frequency 260 dan daha yukarı cekince Boot ile ilgili bir problem veriyor...

Select a proper boot device falan filan diyor bunun sebebi nedir ve nasıl halledebilirim eger bu problemi halledersem 4 ghz. ustunde bir performans alacagım lutfen yardım...

TK828
Yenici
Average User
Average User

Altınay kaptan, soğutucu ve kasa ne marka. Su soğutmalı falan mı. Normalde bu performansda, işlemci üstünde pizza pişer. İşlemci ömründe müşiş bir kısalma olabilir. Ama gerçekten bu performansda bu ısı, mükemmel...
drumex
Average User
Average User

Link koyduğum yazıda P4'ler 4 GHz üstüne çıkmıyor diye yazıyordu, boş yere uğraşma. Adamlar -15 derecede 4 GHz üstüne çıkamamışlar.

Bir de CPU yükleyen yazılımları kullandın mı? Kullanmadıysan yükleme yaptığında problem yaşayabilirsin.

Heatsink sonradan ekleme mi yoksa Intel'in kendi heatsink'i mi?
Altinay
Average User
Average User

Heatsink intel'in kendi heatsinki ayrıca bir tane buyuk bir fan var.

CPU yukleyen yazılım nedir?

Fazla birsey anlamıyorum bu islerden sadece internette okudugum kadarıyla yaptım...

Eger daha fazla bilgi verirseniz sevinecegim.

Sogutucu bir tane intel fan ayrıca bir tane daha buyuk bir fan var su sogutmalı falan degil.

Kasanın markasını bilmiyorum yanında bir cam var ici gozukuyor icinde de mavi ısık var..

TK828
1237
Senior Member
Senior Member
Name: Alper Oğuz
PID: 0000
Vatsim ID: 0000
City: Istanbul

Merhaba,

Normalde P4'ler hemen hiç o/c olmaz. Çok şanslıymışsınız. :) Bence çok zorlamayın stabil çalıştığı yerde bırakın.

CPU yükleyen yazılımlardan kasıt sanıyorum PI vb yazılımlar. Bunlar kitlenme yapmadan sağlam olarak işlemi bitiriyorsa ve işlemci sıcaklığı kabul edilebilir sınırlarda kalıyorsa sorun yok diyebiliriz.

Intel P4 işlemciler için 51 C derece iyi bir değer. Bir arkadaşımın Prescott çekirdekli 2.6 P4'ü intel fanıyla o/c olmadan 61-62 C derecede çalışıyor. Kasa içi sıcaklığı da 45-50 C arasında.

Intel'ler biraz daha ısındığından 60-65 C derece normaldir sorun çıkmaması gerek.

Bende AMD Aşlon 1700 var. Normalde işlemci 42 C derece sıcaklığındayken, O/c'la 2600'de çalışıyor ve işlemci ortalama 50-55 C derecede, kasa 35-40 C derece civarında..

Yalnız işlemci 60-65 C dereceyi geçmese iyi olur. AMD'lerin 90 C sıcaklık koruması var kendini kapatıyor ama Intel'ler yanabilir. AMD'lerin de koruması var diye güvenmemek lazım. Hem bu fan arızası vb durumlar için konmuş bir önlem, normal çalışma için değil.

Ayrıca kuru olarak işlemciyi o/c yapmaktansa, FSB ve belleklerinizi o/c yaparsanız daha fazla verim elde edersiniz.

kolay gelsin

Alper Oğuz
TK1237
Altinay
Average User
Average User

Cok soru sordum ama ...

FSB ve Bellegi nasil overclock yapabilirim eger daha detayli bilgi verirseniz sevinirim..

Simdiden tesekkurler...

TK828
1237
Senior Member
Senior Member
Name: Alper Oğuz
PID: 0000
Vatsim ID: 0000
City: Istanbul

Merhaba,

Bunlar anakart marka/modeline göre değişir. Ama yeni model anakartlar artık bol overclock seçenekleriyle geliyor. BIOS'da CPU hızını arttırdığınız yerde FSB ve DDR bellek hızları için ayar olanağı varsa oradan arttırabilirsiniz. AGP hızını da arttırabilirsiniz ama o genelde stabiliteyi çok bozar.

Örneğin normalde Aşlon 1700'ün FSB'si 133 Mhz iken, bende 166 MHz çalışıyor. Ama bellekleri o/c etmenizi pek tavsiye etmem çünkü üzerlerinde soğutucu yok. Tabi Corsair soğutuculu bir marka ram aldıysanız o başka. Zaten DDR400 birçok işlemci için yeterli band genişliği sunuyor. Sadece galiba Intel'in i855, i565 gibi çipsetleri en fazla DDR333 hızında kullanabiliyordu. Genelde öyle karşılaştım..

kolay gelsin

Alper Oğuz
TK1237
drumex
Average User
Average User

quote:FSB ve Bellegi nasil overclock yapabilirim eger daha detayli bilgi verirseniz sevinirim..FSB overclock'lamak diye birşey yok, overclock'lanan şey işlemcidir.

Bir de, CPU zaten overclock'lu değil mi? "CPU Frequency 260 dan daha yukarı cekince Boot ile ilgili bir problem veriyor." diye yazmışsın, Madem öyle daha neyi soruyorsun ki? O 260 dediğin şeyin FSB olduğundan haberin yok galiba.

RAM'ler de FSB'yi arttırınca overlock'lanmış olur zaten.

Bana öyle geliyor ki pek bilgi sahibi olmadan kafadan girmişsin.
Altinay
Average User
Average User

Haklisin Selcuk hocam HIC bir bilgim olmadan kafadan girdim...

Sonucta ne yaptiysam 3,9 ghz. ve stabil olarak calisiyor sonucta iyi e o zaman daha ellesmiyim...

Yardimlariniz icin cok tesekkurler...

TK828
THY808
Average User
Average User
Name: Mevlüt ŞİRVANLI
PID: 808
Vatsim ID: 864898
City: İstanbul

Her işlemci ailesinin ilk ürünleri yani hız olarak en alt seviyedeki işlemcileri en güzel o/c olan işlemci olur. İşlemciyi o/c etmek demek zaten bus hızını arttırıp işlemciyi üreticinin belirlediğinden hızlı çalıştırmak demek. Elinizdeki 3GHZ'lik P4 de bence iyi o/c olmuş, fazlası için daha iyi soğutma deneyebilirsiniz. P4'ler iyi o/c olmaz denmiş ama çok iyi o/c olabilen P4 modelleri var. Kuru buz kullanarak P4 3.6 yı 5.1GHz'e o/c yapabiliyorsunuz mesela[8D]
http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... hp?t=53680
quote:System Details;
Mobo: Asus P5P800
Cpu: Intel Prescott 560 (3.6) SL7J9
Ram: Adata-Vitesta DDR600 2x512 TCCD
PSU: OCZ Powerstream 520W
VGA: Asus Vanta !
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”