Merhaba,
Be?endi?imiz havaalanları,farklı uçak modelleri..........ait scenery dosyalarını FS2004 üzerinde hangi dosya altına download edip,nasıl aktif hale getirmemiz gerekiyor.(http://www.fsplanet.com/)
Tşk ederim
Erkut ALTINOK
TK1389
Scenery dosyaları hakkında
- hakan737
- VIP Member
- Posts: 818
- Joined: 19 Aug 2001, 04:11
- Name: hakan guven
- PID: 003
- Vatsim ID: 811602
- City: istanbul
- Location: Turkey
erkut selamlar,
bu tip dosyalar genellikle artık kolay eklenebilecek şekilde altklasörleri ile ZIP dosyası haline getiriliyor.
en basit anlamda şu yolu izlemeni öneririm.
her ne istersen bunu ayrı bir yere düzenli bir şekilde arşivleyerek kaydet. İndirdiğin dosyların içinde %99 nasıl install edeceğini anlatan bir README.TXT veya DOC dosyası vardır. Yine eğer hazırlayan bir Türk değilse bu dosyalar ingilizce olacak ve basamak basamak anlatacaklardır.
scenery için;
Download (DL) ettiğin dosyayı "use foldername" seçeneğini lkulanarak FS2004 dışında bir yere , istediğin bir geçici klasörün altına aç.
scenerylerde
-----scenery
-------texture
olarak en az iki klasör vardır. usefolder name ile açtığın zaman genellikle zaten kendi ismindeki klasörün altına açılırlar, örneğin;
---/LTBA
-----/scenery
-----/texture
senin yapman gereken eğer readme.txt'de özel bir durum anlatmıyorsa-ki bunları zaten yazar- bu LTBA dosyasını alıp FS2004'de add-on scenery, veya scenery klasörünün altına taşıman veya kopyamalan.
daha sonra FS2004'ü çalıştır, ilk ana pencerede settings'e gir, scenery library'de "add area" seçeneği ile yükleyeceğin scenery'nin klasörüne gel. Ekrandaki pencerede scenery ve texture klasörlerini göreceksin, bir daha tıklayıp scenery'nin içine girme,
title area bölümüne, buranın adı ne ise onu yaz yada önerilen adını yaz, OK de ve çık. FS'den de çık , database'in update olması için sonra bir kez daha başlat. hepsi bu. Bazı sceneryler biraz daha zahmetlidir, landclass dosyaları vardır, bunlar hemen hemen aynıdıri açıklamalrda yazar. çok nadiren FS2004'ün ana texture'une ekleyeceğin file'lar vardır, yine bunları readme txt'de yazarlar.
uçaklar için;
yukarıda anlattığım gibi yine aynı şekilde güvenli bir yere aç. Hazırlayan kişinin kayıt şekline göre yine bir biri altına klasörler açılacaktır. bazıları bunu aircraft dizininiden itibaren klasörler bazıları doğrudan uçağın kendi dosyalarını sıkıştırır.Ama son zamanlarda genelde use folder name yapınca sadece açılan klasörü olduğu gibi kopyalacağın şekilde sıkıştırıyorlar.
örneğin, bir 737-800 uçağı indirdin diyelim,
her uçak;
- model
- panel
- sound
- texture alt klasörleri ile bir air birde cfg dosyasından oluşur.
eğer bilinen bir model'in repaint'i ise bu model senin bilgisayarında varsa sadece texture dosyasını yüklersin bu durumda DL ettiğin file'den
-texture klasörü ile aircraft.cfg içinde nasıl bir değişiklik yapacağını anlatan bir açıklama çıkar.
birinci durumda %99 uçak kendi ana klasörü ile gelir
---/B737-800
-------/model
-------/sound
-------/panel....vs burada 737-800 klasörünü alıp doğrudan FS2004 aircraft klasörünün altına koyarsın, kalanı detay işlemleridir.
ikinci durumda belli bir modelin repaint'i olduğu için kalanlar zaten makinende hazırdır. Örneğin kittyhawk'ın 737-800 THY repaint'i
indirdiğin dosyayı açtığında texture.şy veya .XXX , X'ler başka bir isim olabilir, numara olabilir, önemli olan farklı bir uzantılı isim olan bir texture klasörü çıkacaktır. birde dediğim gibi bir açıklama.diyelimki texture.şy
bunu makinende aircraft altında bulunan kittyhawk modeli uçağın ana dizni altına atarsın, diğerleri ile beraber burada yer alır, örneğin
---/texture.klm
---/texture.baw
---/texture.şy'de senin eklediğin olur.
uçağın aircraft cfg'sini açarsın, burda [fltsim.0] diye başlayıp 0,1,2,3 diye giden bir kod satırı göreceksin. kaç tane texture varsa o kadar [fltsim.X] vardır. her yeni texture eklediğinde ardışık rakamı ilave edersin.bu kod satırlarının amacı bazı ortak bilgiler ile bazı değişken bilgileri adresleyerek farklı uçaklarda (aynı model için) kullanmak. yani örenğin kittyhawk modeli içindeki eklediğin diğer uçakların doğru uçmasını sağlamak ve ekranda seçilbilir , doğru texture ile görünmesini sağlamak.
burada önemli olan eklediğin [fltsim.x]'de , uygun kod'ları girmek.yapman gereken herşey zaten basit ve satırların karşısında.
mesele en basiti bör öncekini kopyala, paste et, fltsim.X'i kaçsa takip edenle değiştir, model, sim zaten aynı uçak için ama texture senin texture.XXX uzantın oalcak diyelim texture.şy sen buraya "şy" yazacaksın, airline_atc kısmına turkair, discription'a turkish airlines gibi örneğin bende
[fltsim.2]
title=Boeing 737-800 Turkish Airlines TC-JFE---bu baska zaman bu ucagi kullanacagin zaman mesela AI'lerde, gerekli olan ana isim. AI ucaklar icin genelde bu tip yogun grafikli ucaklar kullanılmaz. LOD denen ozel hazırlanan basit ucaklar kullanılır.
sim=737800-----ucağın air dosyasıdır
model=----ucağın varsa model dosyaları içindir (mesela PW motorlu veya CFM motorlu model için)
panel=
sound=özel bir panel dosyasi kullaniyorsa mesela farkli motorlar için yine ozaman kullanilir
texture=şy_jfe
kb_checklists=Boeing737-400_check----bu eğer checklist olan bir model ise
kb_reference=Boeing737-400_ref--aynı
atc_id=TC-JFE
atc_airline=TURKAIR
atc_flight_number=243--şart değil
ui_manufacturer=Boeing--bunlar FS2004 içinde aircraft selectiondaki menulerin çeşitliliği için..eğer boeing737 yazarsan seçeneklerde boeing yerine birde boeing737 sçeneği ayrıca çıkar.
ui_type=737-800---buda yukarıdakinin alt grubu
ui_variation=Turkish Airlines TC-JFE--bu uçak seçerken orada okuduğun isim
description=Repaint by Selcuk Oral.\n\nKittyhawk Studios 737-800---uçak ile ilgili bilgiler, seçeneklerde sağ daçıkan kutunun içinde yazan bilgiler...selçuk oral'ın işlerini dikkatle takip etmeni öneririm.
atc_heavy=0--bu eğer uçak heavy snıfında ise 1 yapılan yani fs2004'un ATC'nin A310 ve daha büyük uçaklar için "heavy" demesini sağlayan komut...bunun gibi komutlarda 0 kapalı 1 açık demektir.
visual_damage=1 bunu genelde kurcalamamam nasıl gelirse
sonra save edip çık
..bu uzun olan sadce texture için normal bir modelde yani ilk seçenekte gerek yok, sadece ona repaint ilave tmek istersen yapacağın iş.
bazı uçaklarda effect diye bir klasör daha çıkabilir, bunu içindekileri FS9'un effect klasörüne taşıman yeterli.
simdi yazmışken kalanınıda yazayım bir daha soru olmasın, jazır hatalarıda düzeltiyorken..
uçağı ekledin buna panel nasıl ekleyeceksin?
ilk kısımları hemen hepsinde aynı. arşine DL et, winzip ile geçici bir klasör'e "userfoldername" ile ac. winzip'i iyi kullanabildiğin zaman ve sistemi öğrendiğinde bir yere açman gerekmeden doğrudan ait oldukları yerede alabileceksin. Hatta bu şekilde sistemi tam kavradığında scenery eklemek için FS2004'ü açmana gerek yok, scenery.cfg'den de yapılabilir ama önce mantığı iyice kavramak lazım.
panel'e dönelim. Paneller birkaç ayrı veya beraber kısımdan oluşur. bazıları FS2004'un default dosyalarını kullanırken bazıları kendi dosyalarını yaratır.
Panel nedir? panel öncelikle bir ana resimden oluşur. Eğer shift+1,2,3 diye başka panel parçaları açıyorsak bunlarda ayrı birer resimdir. Bu resimlerin üzerine GAUGES' denilen uçuş aletleri ve düğmeler konfigure edilir. BUnların düzgün çalışması içinde panel.cfg dosyası adında bir configurasyon dosyası vardır. bu dosyada alt resimin üzerine gelecek gauges'lerin koordinatları, çalışma sistemleri, açılan ilave pencereler gibi kodlar yazılır.
bir panel temelde şunlardan oluşur;
---uçağın panel klasöründe olacak BMP dosyası,
---uçağın panel klasöründen veya FS9'un gauges klasöründen çalışacak gerekli gauges'ler,
---uçağın panel klasöründe çalışacak panel.cfg
DL ettiğin panelin içinde neyi nereye koyacağın detaylı olarak tarif edilir ve hangi klasörün içine koyman gerekiyorsa o şekilde sıkıştırılmıştır.
uçağın paneli içine gideceklerse /panel klasörü, FS9'un Gauges klasörüne gidecekse /gauges olarak görebilirsin. Bu hep böyle olacka değildir, panelin hazırlandığı program veya hzırlayanın kişisel tercihi nedeni ile yerleri değişebilir, özel bir klasör açılır ve buradan çalışması sağlanabilir.
normal yöntemde;
1-bmp uzantılı resimleri , paneli istediğin uçağın PANEL klasörü içine taşı.
2-.gau uzantılı dosyaları FS9'un GAUGES klasörüne taşı. aynıları olabilir, overwrite diyebilirsin. DİKKAT gelişmiş panelerde zip gibi görünen CAB dosyaları vardır, bunları ZIP sanıp açma, onlar doğrıdan GAUGES klasörüne gidecekler. Bunların zaten isimleri örneğin; rp737cab şeklinde görünecektir.
3-panel.cfg'yi paneli istediği uçağın panel klasörüne koy, muhtemelen default olarak vardır, ya eskisinin ismini değiştir backup olarak sakla yada overwrite yap.
temelde yapılması gerekenler bunlardır, panel olarak yüklenecek dosyalarda bunlardır. Ama bazı paneller başka yerden çalışırlar. örneğin aircraft/fsfsconverter altında.bu panel tasarımcsının tercihidir, ve panel.cfg'yi böyle hazırlar. Sorun değildir. Tarif edildiği şekli ile yine aynı kalsörleri hazırlarsın. Yalnız burada dikkat eidlecek husus şudur; bu tip son işlem klasörlerinde aşağıdaki gibi isimler verilir.
----/aircraft
-------/fsfsconverter
--------------/737snd
--------------/panel.B732 gibi genelde paneller panel.XXX, soundlar sound.XXX olurlar ama değişebilir.
bu durumda paneli istediğin uçağın PANEL klasörü altındaki panel.cfg'sinde şu değişikliği yaparsın;
[fltsim]
alias=fsfsconv\panel.B732
anlayacağın gibi FSim'de herşey doğru adresleme ile ilgili. BUradaki alias komutu aynı zamanda başka bir uçakta kullandığın panel veya sesi'de diğer bir uçakta kullanmana yarar.örneğin başka bir uçaktada başka bir panel var ve bu kendi uçak klasörünün altında.
[fltsim]
alias=A330 Malaysia\panel
Yani anlamı şudur;
FS9 altındaki aircraft dizini altında bulunan A330 Malaysia klasör adlı uçağın panelini (panel.cfg'sini) kullan. Bu tip işlemlerin varyasyonları çok devam eder öenmli olan doğru yerdeki klasör adı veya dosyayı doğru adresleyebilmek.
örneğin A330 malaysia'da paneller motora göre ayrılmış ve panel.pw ile panel.cfm diye iki ayrı panel klasörü var.
öncelikle diyeceksinki aynı uçak iki ayrı paneli nasıl ayırt eder?
cevap aircraft.cfg'nin içindedir
fltsim.2]
title=A330 malaysia
sim=a330
model=
panel=cfm
sound=
texture=MAS
buradaki panel=cfm olursa cfm panelini, pw olursa pw panelini çalıştırır. buradaki seçenekler eğer seçmemiz gereken bir şey olduğunda kullanırlar. tek seçenek varsa sim dışındakiler'dede değişiklik yapılmaz. örneğin tek bir uçak repaint'i varsa yani sadece texture klasörü varsa texture= boş kalır, ama ikinci bir texture.1 veya texture.XMS gibi birşey varsa karşılığı yazılır.
aynı şeyler tamamen aynı olmak üzere SOUND içinde geçerlidir.tek fark sound file'lari fs9'un sound klasörüne atamak gerekir yada tarif'e göre uçağın sound klasörünün içine atılır.
Hakan737Guven
hemen düzelttim, uyari için teşekkürler
bu tip dosyalar genellikle artık kolay eklenebilecek şekilde altklasörleri ile ZIP dosyası haline getiriliyor.
en basit anlamda şu yolu izlemeni öneririm.
her ne istersen bunu ayrı bir yere düzenli bir şekilde arşivleyerek kaydet. İndirdiğin dosyların içinde %99 nasıl install edeceğini anlatan bir README.TXT veya DOC dosyası vardır. Yine eğer hazırlayan bir Türk değilse bu dosyalar ingilizce olacak ve basamak basamak anlatacaklardır.
scenery için;
Download (DL) ettiğin dosyayı "use foldername" seçeneğini lkulanarak FS2004 dışında bir yere , istediğin bir geçici klasörün altına aç.
scenerylerde
-----scenery
-------texture
olarak en az iki klasör vardır. usefolder name ile açtığın zaman genellikle zaten kendi ismindeki klasörün altına açılırlar, örneğin;
---/LTBA
-----/scenery
-----/texture
senin yapman gereken eğer readme.txt'de özel bir durum anlatmıyorsa-ki bunları zaten yazar- bu LTBA dosyasını alıp FS2004'de add-on scenery, veya scenery klasörünün altına taşıman veya kopyamalan.
daha sonra FS2004'ü çalıştır, ilk ana pencerede settings'e gir, scenery library'de "add area" seçeneği ile yükleyeceğin scenery'nin klasörüne gel. Ekrandaki pencerede scenery ve texture klasörlerini göreceksin, bir daha tıklayıp scenery'nin içine girme,
title area bölümüne, buranın adı ne ise onu yaz yada önerilen adını yaz, OK de ve çık. FS'den de çık , database'in update olması için sonra bir kez daha başlat. hepsi bu. Bazı sceneryler biraz daha zahmetlidir, landclass dosyaları vardır, bunlar hemen hemen aynıdıri açıklamalrda yazar. çok nadiren FS2004'ün ana texture'une ekleyeceğin file'lar vardır, yine bunları readme txt'de yazarlar.
uçaklar için;
yukarıda anlattığım gibi yine aynı şekilde güvenli bir yere aç. Hazırlayan kişinin kayıt şekline göre yine bir biri altına klasörler açılacaktır. bazıları bunu aircraft dizininiden itibaren klasörler bazıları doğrudan uçağın kendi dosyalarını sıkıştırır.Ama son zamanlarda genelde use folder name yapınca sadece açılan klasörü olduğu gibi kopyalacağın şekilde sıkıştırıyorlar.
örneğin, bir 737-800 uçağı indirdin diyelim,
her uçak;
- model
- panel
- sound
- texture alt klasörleri ile bir air birde cfg dosyasından oluşur.
eğer bilinen bir model'in repaint'i ise bu model senin bilgisayarında varsa sadece texture dosyasını yüklersin bu durumda DL ettiğin file'den
-texture klasörü ile aircraft.cfg içinde nasıl bir değişiklik yapacağını anlatan bir açıklama çıkar.
birinci durumda %99 uçak kendi ana klasörü ile gelir
---/B737-800
-------/model
-------/sound
-------/panel....vs burada 737-800 klasörünü alıp doğrudan FS2004 aircraft klasörünün altına koyarsın, kalanı detay işlemleridir.
ikinci durumda belli bir modelin repaint'i olduğu için kalanlar zaten makinende hazırdır. Örneğin kittyhawk'ın 737-800 THY repaint'i
indirdiğin dosyayı açtığında texture.şy veya .XXX , X'ler başka bir isim olabilir, numara olabilir, önemli olan farklı bir uzantılı isim olan bir texture klasörü çıkacaktır. birde dediğim gibi bir açıklama.diyelimki texture.şy
bunu makinende aircraft altında bulunan kittyhawk modeli uçağın ana dizni altına atarsın, diğerleri ile beraber burada yer alır, örneğin
---/texture.klm
---/texture.baw
---/texture.şy'de senin eklediğin olur.
uçağın aircraft cfg'sini açarsın, burda [fltsim.0] diye başlayıp 0,1,2,3 diye giden bir kod satırı göreceksin. kaç tane texture varsa o kadar [fltsim.X] vardır. her yeni texture eklediğinde ardışık rakamı ilave edersin.bu kod satırlarının amacı bazı ortak bilgiler ile bazı değişken bilgileri adresleyerek farklı uçaklarda (aynı model için) kullanmak. yani örenğin kittyhawk modeli içindeki eklediğin diğer uçakların doğru uçmasını sağlamak ve ekranda seçilbilir , doğru texture ile görünmesini sağlamak.
burada önemli olan eklediğin [fltsim.x]'de , uygun kod'ları girmek.yapman gereken herşey zaten basit ve satırların karşısında.
mesele en basiti bör öncekini kopyala, paste et, fltsim.X'i kaçsa takip edenle değiştir, model, sim zaten aynı uçak için ama texture senin texture.XXX uzantın oalcak diyelim texture.şy sen buraya "şy" yazacaksın, airline_atc kısmına turkair, discription'a turkish airlines gibi örneğin bende
[fltsim.2]
title=Boeing 737-800 Turkish Airlines TC-JFE---bu baska zaman bu ucagi kullanacagin zaman mesela AI'lerde, gerekli olan ana isim. AI ucaklar icin genelde bu tip yogun grafikli ucaklar kullanılmaz. LOD denen ozel hazırlanan basit ucaklar kullanılır.
sim=737800-----ucağın air dosyasıdır
model=----ucağın varsa model dosyaları içindir (mesela PW motorlu veya CFM motorlu model için)
panel=
sound=özel bir panel dosyasi kullaniyorsa mesela farkli motorlar için yine ozaman kullanilir
texture=şy_jfe
kb_checklists=Boeing737-400_check----bu eğer checklist olan bir model ise
kb_reference=Boeing737-400_ref--aynı
atc_id=TC-JFE
atc_airline=TURKAIR
atc_flight_number=243--şart değil
ui_manufacturer=Boeing--bunlar FS2004 içinde aircraft selectiondaki menulerin çeşitliliği için..eğer boeing737 yazarsan seçeneklerde boeing yerine birde boeing737 sçeneği ayrıca çıkar.
ui_type=737-800---buda yukarıdakinin alt grubu
ui_variation=Turkish Airlines TC-JFE--bu uçak seçerken orada okuduğun isim
description=Repaint by Selcuk Oral.\n\nKittyhawk Studios 737-800---uçak ile ilgili bilgiler, seçeneklerde sağ daçıkan kutunun içinde yazan bilgiler...selçuk oral'ın işlerini dikkatle takip etmeni öneririm.
atc_heavy=0--bu eğer uçak heavy snıfında ise 1 yapılan yani fs2004'un ATC'nin A310 ve daha büyük uçaklar için "heavy" demesini sağlayan komut...bunun gibi komutlarda 0 kapalı 1 açık demektir.
visual_damage=1 bunu genelde kurcalamamam nasıl gelirse
sonra save edip çık

bazı uçaklarda effect diye bir klasör daha çıkabilir, bunu içindekileri FS9'un effect klasörüne taşıman yeterli.
simdi yazmışken kalanınıda yazayım bir daha soru olmasın, jazır hatalarıda düzeltiyorken..
uçağı ekledin buna panel nasıl ekleyeceksin?
ilk kısımları hemen hepsinde aynı. arşine DL et, winzip ile geçici bir klasör'e "userfoldername" ile ac. winzip'i iyi kullanabildiğin zaman ve sistemi öğrendiğinde bir yere açman gerekmeden doğrudan ait oldukları yerede alabileceksin. Hatta bu şekilde sistemi tam kavradığında scenery eklemek için FS2004'ü açmana gerek yok, scenery.cfg'den de yapılabilir ama önce mantığı iyice kavramak lazım.
panel'e dönelim. Paneller birkaç ayrı veya beraber kısımdan oluşur. bazıları FS2004'un default dosyalarını kullanırken bazıları kendi dosyalarını yaratır.
Panel nedir? panel öncelikle bir ana resimden oluşur. Eğer shift+1,2,3 diye başka panel parçaları açıyorsak bunlarda ayrı birer resimdir. Bu resimlerin üzerine GAUGES' denilen uçuş aletleri ve düğmeler konfigure edilir. BUnların düzgün çalışması içinde panel.cfg dosyası adında bir configurasyon dosyası vardır. bu dosyada alt resimin üzerine gelecek gauges'lerin koordinatları, çalışma sistemleri, açılan ilave pencereler gibi kodlar yazılır.
bir panel temelde şunlardan oluşur;
---uçağın panel klasöründe olacak BMP dosyası,
---uçağın panel klasöründen veya FS9'un gauges klasöründen çalışacak gerekli gauges'ler,
---uçağın panel klasöründe çalışacak panel.cfg
DL ettiğin panelin içinde neyi nereye koyacağın detaylı olarak tarif edilir ve hangi klasörün içine koyman gerekiyorsa o şekilde sıkıştırılmıştır.
uçağın paneli içine gideceklerse /panel klasörü, FS9'un Gauges klasörüne gidecekse /gauges olarak görebilirsin. Bu hep böyle olacka değildir, panelin hazırlandığı program veya hzırlayanın kişisel tercihi nedeni ile yerleri değişebilir, özel bir klasör açılır ve buradan çalışması sağlanabilir.
normal yöntemde;
1-bmp uzantılı resimleri , paneli istediğin uçağın PANEL klasörü içine taşı.
2-.gau uzantılı dosyaları FS9'un GAUGES klasörüne taşı. aynıları olabilir, overwrite diyebilirsin. DİKKAT gelişmiş panelerde zip gibi görünen CAB dosyaları vardır, bunları ZIP sanıp açma, onlar doğrıdan GAUGES klasörüne gidecekler. Bunların zaten isimleri örneğin; rp737cab şeklinde görünecektir.
3-panel.cfg'yi paneli istediği uçağın panel klasörüne koy, muhtemelen default olarak vardır, ya eskisinin ismini değiştir backup olarak sakla yada overwrite yap.
temelde yapılması gerekenler bunlardır, panel olarak yüklenecek dosyalarda bunlardır. Ama bazı paneller başka yerden çalışırlar. örneğin aircraft/fsfsconverter altında.bu panel tasarımcsının tercihidir, ve panel.cfg'yi böyle hazırlar. Sorun değildir. Tarif edildiği şekli ile yine aynı kalsörleri hazırlarsın. Yalnız burada dikkat eidlecek husus şudur; bu tip son işlem klasörlerinde aşağıdaki gibi isimler verilir.
----/aircraft
-------/fsfsconverter
--------------/737snd
--------------/panel.B732 gibi genelde paneller panel.XXX, soundlar sound.XXX olurlar ama değişebilir.
bu durumda paneli istediğin uçağın PANEL klasörü altındaki panel.cfg'sinde şu değişikliği yaparsın;
[fltsim]
alias=fsfsconv\panel.B732
anlayacağın gibi FSim'de herşey doğru adresleme ile ilgili. BUradaki alias komutu aynı zamanda başka bir uçakta kullandığın panel veya sesi'de diğer bir uçakta kullanmana yarar.örneğin başka bir uçaktada başka bir panel var ve bu kendi uçak klasörünün altında.
[fltsim]
alias=A330 Malaysia\panel
Yani anlamı şudur;
FS9 altındaki aircraft dizini altında bulunan A330 Malaysia klasör adlı uçağın panelini (panel.cfg'sini) kullan. Bu tip işlemlerin varyasyonları çok devam eder öenmli olan doğru yerdeki klasör adı veya dosyayı doğru adresleyebilmek.
örneğin A330 malaysia'da paneller motora göre ayrılmış ve panel.pw ile panel.cfm diye iki ayrı panel klasörü var.
öncelikle diyeceksinki aynı uçak iki ayrı paneli nasıl ayırt eder?
cevap aircraft.cfg'nin içindedir
fltsim.2]
title=A330 malaysia
sim=a330
model=
panel=cfm
sound=
texture=MAS
buradaki panel=cfm olursa cfm panelini, pw olursa pw panelini çalıştırır. buradaki seçenekler eğer seçmemiz gereken bir şey olduğunda kullanırlar. tek seçenek varsa sim dışındakiler'dede değişiklik yapılmaz. örneğin tek bir uçak repaint'i varsa yani sadece texture klasörü varsa texture= boş kalır, ama ikinci bir texture.1 veya texture.XMS gibi birşey varsa karşılığı yazılır.
aynı şeyler tamamen aynı olmak üzere SOUND içinde geçerlidir.tek fark sound file'lari fs9'un sound klasörüne atamak gerekir yada tarif'e göre uçağın sound klasörünün içine atılır.
Hakan737Guven
hemen düzelttim, uyari için teşekkürler
-
- Average User
- Posts: 121
- Joined: 19 Jul 2003, 19:26
- Name: Onur VARDAL
- PID: 559
- Location: Turkey
- Contact:
quote:uçağın scenery cfg'sini açarsın, burda [flighsim.0] diye başlayıp 0,1,2,3 diye giden bir kod satırı göreceksin. kaç tane texture varsa o kadar [flightsim.X] vardır. her yeni texture eklediğinde ardışık rakamı ilave edersin.bu kod satırlarının amacı bazı ortak bilgiler ile bazı değişken bilgileri adresleyerek farklı uçaklarda (aynı model için) kullanmak. yani örenğin kittyhawk modeli içindeki eklediğin diğer uçakların doğru uçmasını sağlamak ve ekranda seçilbilir , doğru texture ile görünmesini sağlamak.
Hakan Hocam, sanirim aircraft.cfg demek istediniz. [;)]
Yeni baslayan arkadaslar icin cok guzel ve ayrintili bir aciklama olmus.
Sevgiler...
Onur VARDAL
Captain
TK559
"Turkish Double Five Niner"

Hakan Hocam, sanirim aircraft.cfg demek istediniz. [;)]
Yeni baslayan arkadaslar icin cok guzel ve ayrintili bir aciklama olmus.
Sevgiler...
Onur VARDAL
Captain
TK559
"Turkish Double Five Niner"

Lütfen fsplanet.com'u kullanmayın. Burası dosyalara erişimi kısıtlıyor ve para verilmediği sürece dosya çekmek mümkün olmuyor. Normalde bedava olan binlerce uçak boyaması ve scenery için para vermek zorunda bırakan bu siteyi lütfen desteklemeyin, avsim ve flightsim.com'u tercih edin.
Selçuk Oral - LTBA-EDDM | drumexx@yahoo.com

Selçuk Oral - LTBA-EDDM | drumexx@yahoo.com

-
- Rookie
- Posts: 42
- Joined: 19 Jul 2002, 18:44
- Location: Turkey
arkadaşlar
flyşy nin kapağında ki istanbul scenery si nerde bulabilirim
yardımcı olurmusunuz
[img] http://online.vatsimindicators.net/847355/1161.png
[/img]
flyşy nin kapağında ki istanbul scenery si nerde bulabilirim
yardımcı olurmusunuz
[img] http://online.vatsimindicators.net/847355/1161.png
[/img]
- THY177
- VIP Member
- Posts: 606
- Joined: 10 Feb 2002, 12:16
- Name: Ergenekon Kucuk
- PID: 177
- Location: Turkey
İstanbul ile ilgili greatscenery pack vardı 2002 uyumlu ..Muhtemelen ona ait olmalı ..
Bende bir aralar yukluydu ama sorunları vardı ..
Dosya ismini hatırlamıyorum ne yazıkki ..
TK 177 Ergenekon Kucuk
TRVACC Student
Bende bir aralar yukluydu ama sorunları vardı ..
Dosya ismini hatırlamıyorum ne yazıkki ..
TK 177 Ergenekon Kucuk
TRVACC Student
Selamlar
Istanbul scenery ile ilgili aradığınız dosyaları avsimden bulabilirsiniz. www.avsim.net Yalnız FS2002 uyumlu..
1. Istanbul The Great Scenery Pack Part 1
File Name: istanbul1.zip
2. Istanbul Great Scenery II, COMPLETETION PACK
File Name: istanbul_great_pack_zip.zip
Ben bu dosyaları FS2004 te kurmuştum. Çalışıyordu. Hatırladığım kadarıyla en buyuk problem, düşük FPS idi benim pc sistemine göre tabiki.. Sanırım birkaç problem daha vardı ama sebebi bu dosyalarmıydı, tam olarak hatırlayamıyorum. Belki hatalı install de etmiş olabilirim.
Evet, event sayfasında ki resmi görünce bunları tekrar kurma isteğim depreşti.
Tabi o resim , bu dosyalarla ilgiliyse.. Yeni VFR Marmara scenery çalışmaları vardı ama gelişmeler ne boyuttadır bilmiyorum.
Sevgiler ve Saygılar
Cüneyt Damar
TK1193

Istanbul scenery ile ilgili aradığınız dosyaları avsimden bulabilirsiniz. www.avsim.net Yalnız FS2002 uyumlu..
1. Istanbul The Great Scenery Pack Part 1
File Name: istanbul1.zip
2. Istanbul Great Scenery II, COMPLETETION PACK
File Name: istanbul_great_pack_zip.zip
Ben bu dosyaları FS2004 te kurmuştum. Çalışıyordu. Hatırladığım kadarıyla en buyuk problem, düşük FPS idi benim pc sistemine göre tabiki.. Sanırım birkaç problem daha vardı ama sebebi bu dosyalarmıydı, tam olarak hatırlayamıyorum. Belki hatalı install de etmiş olabilirim.
Evet, event sayfasında ki resmi görünce bunları tekrar kurma isteğim depreşti.

Sevgiler ve Saygılar
Cüneyt Damar
TK1193
