Sevgili Arkadaşlar,
Bülent Arkadaşımız bu soruyu tam istediğim gibi yanıtlamış.
Uçağımızı yavaşlatmak istediğimizde
Önce gaz kolunu geri çekerek motor gücünü azaltırız. Her uçağın her sürat için belli motor gücü ayarları vardır. Gaz koluna aşırı geri çekmeyiz, veya acaba yavşladımı diyede sürekli gözümüzü sürat göstergesine dikmeyiz. Motor değerlerini gitmek istediğimiz sürate uygun değere ayarlar normal uçuşumuza devam ederiz. Uçak kısa bir süre sonra beklediğimiz sürate gelir. O zaman ek bir ince ayar yaparak tam istediğimiz değeri buluruz. Genelde uçağımızla yol boyu sürati, alçalma sürati, yaklaşma sürati gibi belli bir kaç değişik sürat uçacağımız için bu değerleri bilmek zor olmaz. Cessna 172 de 120 Knot sürat ten 80 Knot sürate yavaşlamak için RPM değerini 2400 den 2100 e almamız yeterli olabilir. Jet motorlu uçaklarda ise N1 değeri ni ayarlayarak aynı uygulamayı yapabilirz.
Uçağımız yavaşlamaya başlayınca burnu aşağıya doğru düşmek isteyecek. Bunu önlemek için levyeyi kendimize doğru çekerek irtifamız muhafaza etmeye çalışırız.
Sürekli levyeyi çekmemek içinde trim ayarını yaparız. Uçağımızı parmak uçlarımızla uçumaya devam ederiz.
Yavaşlamak için uyguladığımız tekniği şöyle özetleyebiliriz: Power Pitch Trim.
Uçağımızı tekrar hızlandırmak istediğimizde yukardakine benzer bir uygulama yapacağız
Önce gaz koluna açarak takatı arttıracağız.
Uçak hızlanmaya başlayınca tırmanmak isteyecek, levye yi ileri iterek irtifamızı muhafaza edeceğiz.
Levye üzerine sürekli baskı yapmamak için trim ayarı yapacağız.
Hızlanmak için uyguladığımız tekniği şöyle özetleyebiliriz: Power Pitch Trim.
Uçağın yavaşlayınca burun aşağı gitmeye yani alçalmaya, hızlanınca ise tırmanmaya çalışmasının sebebi yatay stabilizatörün üzerinden geçen hava akımının değişmesinden dolayıdır. Yatay stabilizatör arkadan bastırarak burnu havada tutar. Sürat azaldıkça bastıram gücü eksilir, sürat arttıça ise bastırma gücü artar.
Uçmak hakikate çok zevkli imiş, derslere devam edelim.
Sevgilerimle,
Ali Camat
Eğitim Direktörü
FlyTHY