Bayram ve okulların devre arası tatilinden istifade ederek, kısa bir süreli?ine New York ve Washington DC yi eşim ve çocuklarla birlikte gezmeye gittik. Benim için ziyaretin en heyecan verici bölümü Smişsonian Hava ve Uzay Müzesini ziyaret etmek oldu. Müzenin kuruluşu ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum: Yngiliz Lord Smişson vefaat ettikten sonra tüm varlı?ını (o zamanın parası ile yarım milyon dolar imiş) Amerikan halkına hediye etmiş. Bununda sebebi, halkın kendi iradesi ile kendi kendini yönetmesini çok beyendi?i için bu kültürün herkese tanıtılmasını istemiş. Amerikan Birleşik Devletleri de aynı miktarda ba?ış yaparak bu amacı gerçekleştirmek üzere Simşsonian vakfının kurulmasını sa?lamış. Bundan dolayı vakfa ait tüm müzeler, insanların bu kültürü ö?renmesi için herkese ücretsiz.
Havacılık ve uzay müzesini daha evvel gezmiş olmama ra?men her seferinde bir başka heyecan duyuyorum, içimdeki o çoçu?u zaptetmekte zorlanıyorum. Bu sefer merakım daha çok uzay uçuşlarına yöneldi. Kısa bir süre sonra forumumuzda uzay uçuşları ve özellikle uzayda buluşma konularında bilgileri sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Yşte bu haleti ruhiye ile gezdi?im müzenin uzay uçuşları ile ilgili bölümlerinde çekilmiş birkaç foto?raflı sizlerle paylaşmak istedim.
Resim 1 : Apollo 11 Command Module. Atmosfere girerken oluşan hararetle kapsülün üzerinin rengi de?işmiş.
Resim 2 : Apollo Command Modülü (CM).
Resim 3 : Apollo Command Modülü kontrol paneli. Nasa sitelerin de detaylı resmini ve her dü?menin fonksiyonunu ve açıklalamalarını bulabilirsiniz.
Resim 4 : Saturn V roketinin modeli.
Resim 5 : Apollo Lunar Module (LM). Resimde gözüken test amaçlı inşa edilmiş hakiki LM, aya indikten sonraki durumu canlandırılıyor.
Resim 6 : Sovyet Soyuz uzay aracı. Dünya ya geri dönmek için kullanılan bölüm, üzerinde kırmızı renkte CCCP yazılı olan orta bölüm.
Resim 7 : Yinede bir uçak resmi dahil etmeden yapamadım. Amerikalıların imşa etti?i ilk turbojet uçaklardan.
Resim 8 : Apollo ve Soyuz uzay araçlarının uzayda buluşması ve kenetlenmesi. Solda Apollo Command Module, arkasında Apollo Service Module. Resmin sa? tarafında ise Soyuz uzay aracı. Aralarındaki özel tüp parça ise kenetlenmelerini ve içinden gemiden gemiye geçilmesini sa?layan modül.
[img]http://www.flyşy.com/images/SS9.jpg[/img]
Resim 9 : Apollo Lunar Module kokpiti. Panel de FMC yok ama resmin alt tarafında ortada gözüken klavye ve ekran Apollo Projesinin gerçekleşmesinde çok büyük rol oynayan Guidance and Navigation bilgisayarı . Bu bilgisayar bugün masaüstünde kullandı?ımız bilgisayarlardan son derece daha iptidai.
[img]http://www.flyşy.com/images/SS10.jpg[/img]
Resim 10 : Gemini kapsülü. Astronotun uzay yürüyüşüne başlarken ki hali canlandırılmış. Gemini projesi, Apollo projesinin gerçekleşebilmesi için gereken tüm yeniliklerin denendi?i ve prosedürlerin ö?renildi?i, çok önemli bir projedir.
[img]http://www.flyşy.com/images/SS11.jpg[/img]
Resim 11 : Georgeun evi. Buralara kadar gelipte u?ramamak ayıp olurdu.

Sevgilerimle,
Ali Camat
E?itim Direktörü
FlyŞY