Page 1 of 1
isolation valve ve packs
Posted: 07 Apr 2011, 10:49
by THY1789
Herkese merhaba!
Cold and dark cockpit motor çalıştırmada isolation valve ve packs mantığını tam çözemedim.Her ne kadar bunları sırasıyla on off vs. yapsam da bunlar hangi mantıkla çalışırlar?Ayrıntılı bilgi verebilirseniz sevinirim.Şimdiden çok tşekkürler.
Herkese iyi uçuşlar.
serhan tüzemen
FLYTHY1789
Re: isolation valve ve packs
Posted: 07 Apr 2011, 21:30
by hakan737
Çok fazla uzatmadan çok basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Yinede gerekli tüm şemalar ve çalışma mantığını buradna okuyabilirsiniz;
http://www.smartcockpit.com/pdf/plane/b ... tems/0011/
PACKS ve ISOLATION VALVE , BLEED AIR ile yani uçağın hava ile çalışan sisteminin bir parçasıdır. Uçaklarda bazı sistemler "pnömatik" yani basınçlı hava ile çalışırlar. Basınçlı hava motorlar çalışmazken yerde APU'dan (APU BLEED),veya harici hava ünitesi, motorlar çalışırken ise, motorların 5 ve7 kademe fanından gelen ENG BLEED'dir. PACKS ler sağ ve sol olarak iki tane olup uçağın AIR CONDITION sistemini oluştururlar.Sağ motor sağ PACK'i (R PACK), sol motor ise sol PACK'i (L PACK) besler.
ISOLATION VALVE adı üzerinde gelen BLEED AIR'in sağ veya sol PACKler arasında karışmadan izole edilmesini sağlar ancak aynı zamanda eğer gerek duyulursa çapraz olarak beslemeyi yapmak üzere açık bırakılır.Aynı zamdan harici hava kaynağının sisteme dahil olmasını sağlayan valfdir.
COLD and DARK başlangıçta APU çalıştırılıp APU BLEED AIR alındığında PACKS'ler AUTO yapılarak AIR CONDITION sistemi çalıştırılmış olur. Motorlar çalıştırılacağı zaman, APU'dan gelen havanın tamamının motor çalıştırmada kullanılması gerekir. Bu yüzden APU BLEED AIRin tamamına ihtiyaç duyulacağından PACKSler OFF durumuna getirilir. PSI basıncının arttığıda PSI göstergesinden takip edilir. ISOLATION VALVE 'ı AUTO durumunda bırakıyoruz.
Böylece tüm basınçlı havayı birinci motoru çalıştırmada kullanabiliriz. İLk motor çalıştıktan sonra eğer o motorun BLEED AIR'i açılırsa panelde DUAL BLEED ışığı yanacaktır. Bir zararı yok, diğer motorun çalışması için hem APU'dan hemde çalışan motordan besleniyor demektir.
Motorlar çalıştıktan sonra ENG1 ve ENG2 BLEED AIR'i ON , APU BLEED'i OFF, PACKS'leri AUTO durumuna getireceiğiz.
PACKSlerin çalışma prensibi biraz uzun ama yeterli bilgi verdiğim linkde var.
Re: isolation valve ve packs
Posted: 10 Apr 2011, 18:20
by THY3506
Hakan hocam benimde uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konuydu. Açıklamanız ve kaynağınız için çok sağolun.
Re: isolation valve ve packs
Posted: 10 Apr 2011, 21:52
by hakan737
yalnız yazarken bir hata yaptımi pnömatik'in aslında konu ile alakası yok ben havalı sistem derken kabin basıncı, havalandırmayı anlatmak için basınçlı havadan yola çıkarak pnömatik demiştim halbuki pnömatik sistem olarak basınçlı hava ile çalışan pompalara verilen isim. Kusuram bakmayın tamamen benim bilgisizliğim ve hatam.Eski tip bazı uçaklarda benzer mantıkla çalışan bazı sistemler olabilir (fren,kapakçıklar vb)fakat yeni tip uçaklarda hidrolik ve elektrikli motorlar ile çalışıyor çoğu sistem.
Re: isolation valve ve packs
Posted: 11 Apr 2011, 19:07
by THY3506
Evet hocam örneğin eski tip b727 de emercensi pnömatik frenler mevcut yine UH-1 in bazı modellerinin boost pumpları da p3 havası ile çalışıyor. Aslında tamamen mekanik güzel bir sistem, fakat elektronik sistemler geliştikçe mekanik sistemlerin populerliğini yitirmesi malesef kaçınılmaz.
Re: isolation valve ve packs
Posted: 13 Apr 2011, 19:04
by THY166
Ayrıca ek bir bilgi , Kabin içi havalandırmayı ve uçak içi hava dolaşımını sağlayan 1 ve 2 numaralı PACK'ler kalkışta kapatılır ise uçağın kalkış performansına direkt olarak olumlu yönde etki eder
Özellikle düşük motor güçlü uçaklarda ( bkz. B734 / 23.5K Lbs gibi ) kısa pistlerde sıcak havalarda ( 25-30 derece üstü ) full yolcu ile kalkış PACKS OFF ile ancak mümkün olabilmektedir .
Emniyetli uçuşlar