Sonunda FX e Gçdik

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
THY2937
Average User
Average User
Name: Ersin BOZKURT
PID: 2937
Vatsim ID: 1045773
City: Izmir

Dün akşam elime geçen kargo sonunda FS X mi aldım. ve kurdum. FS 2004 beş yıldır bizi bi yerlere getirdi. ama artık herkez X e geçiş yapıyor, ve bütün kaynaklar da neredeyse X üzerine çıkıyor. ilk başlarda her ne kadar geçmek ismesekde sonunda geçiş yapdık. herşey şimdilik güzelde tek bir sorunumuz var oda X in 12.5 GB gibi bir alan ı kaplaması. Yerel Disk C de nerdeyse ye kalmadı.

Ben de LG marka bir harici Hardisk aldım. namı değer SSD, şimdi diyorum ki bu X i buraya kursam hem C e rahat etse, hem rahat Frame alıp ben rahat etsem fena olmıycak. içinizde SSD e kurulum yapan var mı? sabahdan beri aramalar yapdım. az çok bilgi de edindimama gene bir topig açmadan edemiycem. kullananlar bu işin iyi ve kötü taraflarını, tam olarak hangi programlara ihtiyaç duyulduğunu anlatabilirse çok makbule geçicek. kısacası her türlü yardımlarınızı bekliyorum. :)
THY3683
Average User
Average User
Name: Dinc Mor
PID: 3683

Bikere SSD elinizdeki normal mekanik disklerden çok çok daha hızlı, bu yüzden sadece fsx'i degil bana kalırsa Bütün Windows'unuzu buraya koyarak bilgisayarınızda ciddi hız artışları ve performans elde edebilirsiniz. Şu anda bütün dünyada inanılmaz yaygınlaşıyor SSD'ler.

Fsx'i SSD'ye kurmanız bence işe yaramaz çünkü sonuçta C'nizde normal Mekanik disk, olur ise işletim sisteminiz C'de olacak sonuçta işlemi yapan disk degil sistemdir.

Eğer SSD'nizin boyutları çok büyük degil ve "Hem FSX'i Hem işletim Sistemini, Hem diğer programları oyunları yükleyemem yetmez" diyor iseniz;

Size tavsiyem Çifte işletim sistemi kullanmanız. Oda basitçe anlatımla şöyleki,

SSD'nize Sadece Windows ve FSX ve diğer minimum Simulatör programları, böylece bu SSD'niz tamamen simulatörünüze özel performans bilgisayarınız olur.

Normal Meknaik diskinize ise şuanda kullandığınız gibi kullanamya devam etmeniz. (ssd olmadan)

Böylece elinizde 2 farklı sistem olur, Bilgisayar açılışında F8'e basarak hangi depolama diskinden açmak istediğinizi kısaca normal bilgisayar mı simulatör'mü seçebilirsiniz. Hatta Normalde PC açılır, Uçacağınız zaman F8'e basarak SSD'nizi seçer simulatörünüzü kullanırsınız.

Bu dediğim sistemi yapmak inanın basit tek yapmanız gereken SSD'nizi takın, eski C'nizi sökün. SSD'nize sistem kurun fsx kurun ondan sonra eski C'nizi takın. İki diskte birbirini hiç görmemiş olacağı için kendilerini C tanımlayacak birbirlerini başka harf ile görecekler.

Kısaca SSD'nizin alanı yeterli ise herşeyi ona kurun bütün sisteminiz hızlansın, değil ise Dual Boot yapın, simulatöre geçeceğiniz zaman SSD'den açın..

Takıldığınız yerler olursa tekrar sorun cevaplamaya çalışırım.

İyi günler.
THY3506
Senior Member
Senior Member
Name: Serdar ÖZDEN
PID: 3506
Vatsim ID: 1082637
City: Ankara

Hayırlı olsun hocam ben hala inadına FS9 dan vazgeçemiyorum bu biraz online bağlantı alışkanlığından herhalde.
CPL (H) Bell-206/205 Sikorsky UH/60
CPL (A) Cessna 150/152/172
THY2937
Average User
Average User

Vallaha Serdar hocam, inanır mısın, bende hiç geçmek istemezdim. 2004 den memnundum, herşey kurulu düzenli gidiyordu. format dan sonra düşündüm, bari X e geçiyim en azından denerim. çünkü artık X e geçiş başladı. yabancı forumlarda dahii, artık 2004 namına fazla bişey kalmadı desek yalan olmaz. ama X in efekleri mükemmel. artık bir yerden başlamamız lazım. 2004 hiç unutmam ama artık yeter. :)

Dinç hocam anlatımın için teşekkür ederim. SSD ye yeni İşletim sistemini kurcam. hatta kurmuşken Windows 7 yi kurmayı düşünüyorum. ziraa tavsiye edeni çok. yada XP Perfect de olabilir. sanıırm bu şekilde işletim sistemimide yanımda taşımış olucam. ve performansı artırabilicem. sanırım Bu SSD ye driverlarıda kursam fena olmıycak. ayrıca SSD de başka dosyalarımda var, zaten şuanda 200 GB dolu, bana 300 kaldı. bunun da 200 zünü kullasam yeter. bi deniyelim bakalım.
Söylediğim gibi SSD im 500 Gb, aslında 1 Tr düşündüm ama çok büyük olmasıda performasnı düşürür. 500 ideal. :) bi deniyelim sonuçları yazarım.
delimawi
VIP Member
VIP Member
Name: İlker Değirmencioğlu
PID: 2445
Vatsim ID: 1011091
City: Istanbul

Bende 2 hafta kadar önce artık sonunda FSX'e geçtim. 2 yıldır rafta bekliyordu kutu, aldığım gün denemiş sonra FS9 ile devam ettim yıllarca. FSX için mutlaka her iki SP yi de kurmak gerekiyor performans açısından bilginize.

Ersin Kaptan,

500GB SSD'yi nereden buldun? O HDD nin SSD olduğuna emin misin? Zira 256GB olanları bile şu ara TR piyasasında 1500 TL den aşağı değil. Bence bir yanlışlık olsa gerek.

Bende SSD kullanmayı düşünüyorum. Şu andaki sistem Win7. Şu ana kadar, C:\ HDD'sinde, sistem 60 GB yer tutuyor. Ben sadece FSX i kullanmak için 64GB Corsair almayı planlıyorum. Fiyatı 350TL civarında.

Keyifli uçuşlar olsun ...
FlyTHY IT Manager
THY2937
Average User
Average User

delimawi wrote:Bende 2 hafta kadar önce artık sonunda FSX'e geçtim. 2 yıldır rafta bekliyordu kutu, aldığım gün denemiş sonra FS9 ile devam ettim yıllarca. FSX için mutlaka her iki SP yi de kurmak gerekiyor performans açısından bilginize.

Ersin Kaptan,

500GB SSD'yi nereden buldun? O HDD nin SSD olduğuna emin misin? Zira 256GB olanları bile şu ara TR piyasasında 1500 TL den aşağı değil. Bence bir yanlışlık olsa gerek.

Bende SSD kullanmayı düşünüyorum. Şu andaki sistem Win7. Şu ana kadar, C:\ HDD'sinde, sistem 60 GB yer tutuyor. Ben sadece FSX i kullanmak için 64GB Corsair almayı planlıyorum. Fiyatı 350TL civarında.

Keyifli uçuşlar olsun ...
Selam İlker kaptan, sende benim gibi X e erken geçmişin, asker den sonra geçseydin. :D vallaha üşeniyoz müşeniyoz ama nereye kadar bir yerde geçdik işde. :)

Bu arada sanırum ufak bir yanlış anlaşılma var. SSD dediğiniz farklı bir Hardisk, biraz önce arkadaşdan öğrendim. bendeki 500 Gb lık bir harici hardisk depolama. hani USb den takılan. 100-175 tl arası değişen parçalardan. ben bunu bahsetmişdim. sanırım buna kurmak biraz zor. o zaman C yi büyütücez, yada başka yollar arıycaz. zaten 16 GB lık bir SSD 850 $ civarında, o hem boyut olarak hemde fiyat olarak bana gelmez. benim dediğimi anladınız sanırım. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. :)
delimawi
VIP Member
VIP Member

Anladım Ersin Kaptan.

O dediklerini (USB üzerinden bağlanan) kesinlikle FS de kullanmanı tavsiye etmem. Zira doğrudan SATA bağlantıdan (USB'siz direk kasa içine takmaktan) çok daha düşük performans alırsın.

SSD'lerde (Solid State Disk), hareketli hiç bir parça bulunmaz. Bu sebeple daha hızlıdır. Ancak, SSD disklerin de fiyatı dışında en büyük dez avantajı, yazılıp silinme ömürleri olması. Yani devamlı olarak HDD'nin aynı bölgesine yazıp silerseniz o bölge ömrünü tamamlar ve kullanılmaz hale gelir. Tabiki bu hemen olmaz ve bunun olmaması için HDD içerisindeki elektronik, her bölgenin yazılıp silinme miktarını kontrol ederek HDD üzerinde dengeli bir dağıtım yapmaya çalışır.

Ancak özellikle sistem disk olarak kullanıldığında (ki amacımız sistemi hızlandırmak olduğundan SSD yi C:, yani sistem diski olarak kullanmak faydalıdır) windows HDD ye bol bol yazıp siler. Bu da ömrünü azaltır. Windows'un bu işlemi yapmaması için bir takım tutorial ve tweak guide lar mevcut, SSD kullanmak istediğinizde mutlaka bu konuları araştırmakta ve bilgilenmekte fayda var.

Son olarak, ben dediğim gibi çok büyük kapasitesi olmayan, 64GB civarı bir SSD alarak dual boot şeklinde sadece FSX çalıştıracağım bir sistem kurmak istiyorum. Uygularsam sonuçları buradan paylaşırım.

Şu an FSX çalıştırdığım sistemde 2.4GHZ çift çekirdek işlemci, 4GB 800MHZ DDR2 Ram, 2 Adet Geforce GTX260 SLI var.
Performance index değerleri, RAM 6.2, CPU 6.2, Graphics 7.4, Gaming Graphics 7.4, HDD 5.9 ... (Değerler 7.9 üzerinden)

FSX de tüm ayarlar full iken 50 üzeri FPS görüyorum. Ancak sceneryler henüz yüklü değil.

Görüldüğü gibi en düşük değer HDD, bakalım SSD yaptığımda ne olacak...

Ersin Kaptan,

FSX'i de aslında gelince kuracaktım ama zamansız bir şekilde eski bilgisayarım göçtü. Mecburen yeni sistem kurdum, kurmuşken de FSX yüklemeyi seçtim, online kullanmıyorum nasıl olsa denemiş olurum düşüncesi ile.

Sevgiler, Saygılar ...
FlyTHY IT Manager
THY3683
Average User
Average User

Ersin kaptanım evet o disk SSD degildir zaten LG'nin SSD'si yok sanırım., şuanda piyasada iyi ssd'leri 60gb'leri 350TL civarına mevcut. 850$ degil ancak genede fiyatı yüksek.

Eğer HDD büyütmeyi düşünürseniz tavsiyem Samsung 1TB HD103SJ modelidir özellikle, SJ serisi yanlış bilmiyor isem bugün piyasadaki en hızlı hdd'lerden birisi. (SCSI veya 15000rpm raptor diskler haricinde)

Bu diski piyasada 90-100TL kadar muhteşem bir fiyata bulabilirsiniz acayip düştü.

Bu diski alın 230GB - C, kalanı 700GB şeklinde D yapın. Yedeklerinizi D'ye atın. Sistemi C'ye kurun.

Veya Tabi 100-100-730 seklinde 3 bölüm yapıp dual boot oluşturabilirsiniz.

Bu diskin hızlı olma sebebide içinde normallerinde 3 tane var iken SJ serisinde 2x500'lük plaka bulunmakta bu yüzden içindeki mekanik aksam daha hızlı verilere ulaşıyor.

Ayrıca bende Win7 kurmanızı tavsiye ederim, şayet FSX SP1 ve SP2 updateleri yüklendiğinde DirectX10 oluyor ancak XP'de DirectX10'u yükleyebilseniz bile kullanamıyorsunuz ancak Vista ve Windows 7'de DX10 kullanılıyor. ama Vista düşman başına,

O yüzden Win7 tavsiye ederim.

@ İlker kaptanım elektrik kaç para geliyor? Malum GTX260SLI biraz yakar.
:lol: :lol:
THY2937
Average User
Average User

Dinç kaptanım bende o şekilde düşündüm. Samsung 1 Tr alsam fena olmıycak. fiyatları araştırıyorum.ama malesef piyasada 15000 RPM kalmamış, genelede 7200 var. almışken 15000 almak daha mantıklı, zaten 7200 1 Tr in piyasası da 105 TL, oda en ucuzu. tabi daha ucuzlarınıda araştırıyorum. genelde herkez Samsun HDD kullanıyor. ve çoğu kesimde memnun. fakat Seagate ve WD lerde piyasaya da hiç azımsanmıycak bir müşteri kitlesi oluşturmaya başladı. nasıl önceden ATI nerdeyse tekdi, ve şimdi NVDATA Ge Force a geçiş başladı. bu HDD ler de bu şekilde ilerliyor. Samsung dışında ki HDD lere baksam fena olmıycak. yada piyasayı bir süre daha araştırmaya devam edicez. bu durumda önerebileceğiniz HDD isimlerini ve fiyatlarını bekliyor olucam.

İlker abi açıklaman için teşekkür ederim. doğru söylüyorsun, o yüzden dediğim gibi USB disk den uçucağıma, sabit HDD almak en mantıklısı, sen gene de X de performansını bizimle paylaş. ona göre bir durum değerlendirmesi yaparız.
THY3683
Average User
Average User

Ersin kaptanım, fanatiklik yapmak istemem ama ATI hiç bir zaman tek olmadı, hatta daha ATI yokken nVidia vardı desek daha yeridir. Sadece 2010 yılında ATI muhteşem bir atak gösterip pazar payından başarı kaptı neyse konudan çıkmalayım, 15.000rpm'lik diskler hakkında pek tecrübem yok eski kaldıkları kanısındayım. 1TB olayına gelince tartışmasız, su götürmez olarak yukarıda belirttiğim gibi Samsung HD103SJ almanızı şiddetle tavsiye ederim, Western Gteenmiş, Blackmiş, Sata3'müş kanmayınız. HD103SJ'den şaşmayınız, şayet şuanda piyasadaki en başarılı 1TB Hard Disk budur.

Şöyle bir seçenek'te var, Samsung'un 500'lük bir serisi vardı adını bulurum isterseniz, anlıyor iseniz ondan 2 adet alıp 2x500 Şeklinde RAID uyguluması yaparak performansını katlayabilirsiniz ancak Raid olayı uğraştırmalı ve çok sağlam bir yapı olmayabiliyor, çökebiliyor bozabiliyor. Eh malum Fligh Simulatör'de öyle her çöktüğünde zırt diye kurulabilecek birşey deil ayarları çok fazla gittimi hepsi gidiyor. Ancak illa yüksek performans isterseniz 2x500'lük alıp Raid deneyebilirsiniz. Ama anlamıyor iseniz kurcalamayın uğraştırır. :)
THY1592
Officer
Officer
Name: Erman PILICOGLU
PID: 1592
Vatsim ID: 965504
City: Ankara

Ersin Kaptanım;
Dinç kaptanın söylediği RAID seçeneğinin FSX için performans attıracağına katılmıyorum..FSX RAID di sevmiyor..Ama FS2004 için olmazsa olmazlardan...
Aşağıdaki verdiğim linki incelemenizi tavsiye ederim...
http://www.jetlinesystems.com/performance.html

RAID 0 Impact on FSX
"Many gaming PC companies are offering RAID 0 performance configurations.
This is a good configuration for PC GAMES, but not Flight Simulator programs.
Onboard RAID 0 (pairing hdd's) can significantly reduce FSX performance."

Sevgilerimle
Image
THY2937
Average User
Average User

Erdal kaptanım selamlar, bilgi için teşekkür ederim. zaten RAID in bazı riskleri ve uğraş istediğini biliyordum. hele X e geçip de raid yapmak son derece riskli olucağı kanısında hem fikirim. o yüzden tek bir HDD en 1 TR olması ve 7200 yada 15000FRP almam beni idare edicekdir. Dinç kaptanın dediği gibi SAMSUNG dan şaşmasak iyi olur. zaten bu zamana kadar hep Samsung kullandım, bundan sonrada devam ederiz. şimdilik X de bu şekilde devam edelim bakalım.

Konu açılmışken bir soru daha sormak isterim, madem FS X in performansı için bu kadar yorum yapıyoruz. diğer donanımlarada değinmeden olmaz. malüm, her donanım kendi içinde bir bilgisayar kasası gibi parçalardan oluşuyor. Ekran kartı diyoruz. 1024 mb. 256 bit DDR 3 modeli, falan derken. baya bi seçiyoz. şimdi ben biraz da diğer parçalara değinmek istiyorum. şuada Core 2 dua E 7400 işlemcim var. içeriğine gelince.

2.80 mhz 1066 3 mb ön bellek, çekirdek sayısı iki ve işlem sayısı iki.

FS X için yeter mi, tabi ki yetmez, orta şeker. ama performanslar da herkez i 7 den bahsediyor. ama işlemcilerde HD graffich özelliğide var. bu özellik ekran kartı olmadan bile oyunları çalıştırabiliyor. yada yükünü ciddi oranda azaltıyor. ve malesef İ 7 de böyle biz özellik yok. ama diğer yandan güçlü özellikleri var. bu özelllik i 5 de bulunuyor. peki bu durumda i 5 mi yoksa yüksek performans veren i 7 mi kullanılır. i 5 oyunlar için geliştirilmiş. ekran kartını da düşünürsek sizce hangisi i5 mi yoksa 7 mi? hadi bakalım. :)
delimawi
VIP Member
VIP Member

Bir daha uzunca bir süre kimse bana Raid-0 lafı etmesin :)
Geçen hafta Raid-0'ım çöktü, tüm bilgilerim uçtu. 1 hafta uğraşmak zorunda kaldım.
Verdiği performansa değmez, hele hele oyun dışında sakıııın ....

Ayrıca, Raid ile ilgili olarak şu aralar onboard olarak sunulan tüm raid kontrollorler software tabanlı çalışıyor.
Raid işine girecekseniz dedicated (hardware tabanlı) bir raid kontrol kartı alın, yada hiç girmeyin.
İnternette orda burda ne yazar bilmiyorum, Raid-0 kurduğum dönemlerde hepsini okumuştum, ama tecrübeyle sabit olan şu;

Raid-0 sistemdeki ana kartı aynı marka olan bir başka kartla bile değiştirirseniz eski Raid-0 ı tanımayabiliyor, ama Raid kartınız varsa, hem performans çok daha iyi hemde, HDD leri o kartla beraber başka bir sisteme direkt takıp tanıtabiliyorsunuz ...

Ben açıkçası 2 HDD + Raid0 (yaklaşık 2x100TL) yerine, 1 adet 64GB SSD (yaklaşık 350TL) ile bir FSX sistemi kurmayı daha mantıklı görüyorum ...

Bu arada Dinç Kaptan, ben sistem göçünce araştırmadan 1 adet 1TB WD Caviar Black aldım, fiyatı uygundu, performansı gayet iyi. Sözüne ettiğiniz disk ile arasında nasıl bir performans kıyaslaması var merak ettim açıkçası. Sadece biraz gürültülü çalışıyor...

Sevgiler, Saygılar ...
FlyTHY IT Manager
THY3683
Average User
Average User

Evet İlker kaptana katılıyorum, Raid olayını adam gibi raid kartı olmadan yapmak pek bir fayda getirmiyor. Kart olayıda masraflı ordada SSD devreye giriyor.

İlker Kaptanım tabiiki öyle aman aman bir fark yok, Western Green'ler dinamik önbellekli (EcoGreen az ısı az elektrik hesabı),
Blackler değil o yüzden allahtan onu almışsınız, dediğiniz gibi gürültülü ancak bildiğim kadarı ile piyasadaki 1 TB'ler hep 3x333GB şeklinde plakalı, bu HD103'ün SJ olan serisi 2x500GB yapılmış buda tabi plaka azaldığı için performansı olumlu ölçüde artırıyor.

http://www.harddrivebenchmark.net/high_end_drives.html

Bu siteden HDD Benchmark'larına bakabilirsiniz sizinki sanıyorum WD1001FALS ise 631 puan almış, HD103SJ ise 875.
Ha tabi bu 200 puan nedir ne değildir neye yarar tartışılır. Bidaha alırsanız HD103SJ alın =)

Görende beni Samsung'a çalışıyorum sanır..
THY2937
Average User
Average User

Peki arkadaşlar bu SSD leri her anakart a uyumu var mıdır? bunun için ek parçalara yada programa ihtiyaç var mı? bne bi tane ikinci el buldum. 40 GB ama alsam mı almasam mı karar veremedim? bu SSD ler en çok server lar için kullnıldıklrını duydum. millete similasoyn kurcam diiynce, yüzleri bi başka oluyor. :) ana kartım MSİ P43T-C51.
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”