Flight simulator için yeni sistem topluyorum yardım

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
THY4422
Senior Member
Senior Member
Name: Cuneyt ARSLAN
PID: 4422

Selamlar;
Öncelikle şunu söyliyeyim, uzun zamandır frame vs sorunlarımla forumu baya işgal etmiş durumdayım. Artık canıma tak etti ve yeni bir sistem topladım

AMD phenom II x4 işlemci
4gb ddr 3 ram
Onbord hd 3000 ekran kartı, 1.6 gb'ye kadar hyper treading le çıkıyormuş ayrıca cross fire kullanarak üstüne bir de 1gb 128 bit 3650 harici bağlattık
500 gb sata hdd

Ekran kartı konusunda ilginç bir çözüm oldu ne kadar faydalı olur bilemiyorum ama, sizce bu sistemden ne kadar verim alırım? FSX kursam frame sorunları yaşamadan uçabilir miyim??
1237
Senior Member
Senior Member
Name: Alper Oğuz
PID: 0000
Vatsim ID: 0000
City: Istanbul

Cüneyt kaptan sen bu makineyi aldın mı yoksa almayı mı düşünüyorsun?

Özellikle ekran kartı zayıf kalıyor da. Halen bulunan 2900 pro'dan ciddi anlamda aşağıda bir kart. Benim dizüstümde 3650'nin mobil sürümü var. Pek fazla memnun değilim.

Ekran kartı seçerken aşağıdaki listeden 2900 pro'yu bulup, onun sırası veya yukarısındaki kartlardan birini (Nvidia veya ATI) seçmeni öneririm:

http://donanim.thgtr.com/donanim/cebini ... cak-almaya

Onboard olan ekran kartı HD 3200 serisi bir GPU ve ondan hiçbir şey bekleme. Crossfire yapsan da anakarttaki o ufacık GPU bir şey farkettirmez. Zaten Flight Simulator de crossfire / SLI için programlanmamış durumda.

İşlemcini Phenom X4 seçmişsin. FS açısından konuşursak, multithreaded yazılmadığından sadece tek çekirdeği kullanacak. 2. çekirdek de arka planda çalışan servinfo, vsroute vb programları yürütür. Yani eğer makineyi yoğun olarak video düzenleme vb. işler için kullanmayacaksan 4 çekirdekli bir işlemci biraz gereksiz olacak. Zaten eski oyunlar ve hatta günümüz oyunlarının çoğunluğu hala çekirdek sayısından çok frekansa duyarlı. Intel i7'leri saymazsak, hangi marka/model olursa olsun (Intel i3, i5, AMD Phenom, X2, X3, X4) 3 GHz civarında çalışan bir işlemci seçmeni öneririm.

Tabi önceki mesajımda P4 3 GHz işlemcin için darboğaz oluşturuyor demiştim. Ancak o işlemci ile güncel işlemcileri birebir karşılaştırma. Sadece söylemek istediğim, oyun sistemi toplarken işlemci sadece ekran kartına darboğaz oluşturmayacak güçte seçilir, bütçenin çoğu ekran kartına ayrılır. Çünkü örneğin AMD X2 işlemcili bir sistem yerine aynı bileşenlerle Intel i7 işlemcili bir sistem toplasan ve maliyete $400 kadar eklesen bile flight simulator'de kare sayın %5 civarında artar. :)

Ama bunun tersine, eğer bir GTX 480 ekran kartı alıyor olsaydın i7 işlemci mantıklı olurdu, çünkü belki de AMD X2 işlemci bu sefer ekran kartını sınırlıyor olabilirdi...

Benim sana naçizane önerim, eğer bütçe kısıtlıysa işlemciyi mümkün olduğu kadar düşürüp. Örneğin AMD X2 veya X3 ama 3 GHz veya 3.2 GHz gibi modellerinden alman (2.8 GHz'in altına düşmemeni öneririm) ve belleği de 4 GB yerine 2 GB yapman, ama artan bütçe ile daha iyi bir ekran kartı alman yönünde olur. Bunun sonunda hala para artarsa belleği 4 GB yapmayı düşünebilirsin.

Sabit disk de Seagate yerine Western Digital öneririm, özellikle Caviar Black serisini...

Ve şuradaki rehberi incelemeni öneririm: http://www.pclabs.com.tr/2010/10/20/eki ... onerileri/
Alper Oğuz
THY1237
alperoguz at gmail nokta com
THY4422
Senior Member
Senior Member

Alper kaptanım emeğine gönlüne sağlık. Çok aydınlatıcı şeyler paylaşmışsın çok teşekkür ederim öncelikle. Lakin ben bu pcyi dün aldım yarın da elimde olacak. İşin güzel tarafı bu kasa bana 600 liraya patladı. Piyasanın çok altında aldım. Halen kullandığım kasaya da 250 liraya müşteri buldum ve bu farklar bana 350 liraya mal oldu. Araştırdıktan sonra gördüm ki 3650 pek iç açıcı bir kart değil. Ama aldık bir kere. Umarım crossfire desteği biraz olsun performansını arttırır. İyi yanı 4gb ram olması ve ddr3 hızında çalışmaları oldu. İşlemci de 4 çekirdek 3.0 ghz hızında. Farkındayım biraz gereksiz oldu ama inan 2 çekirdek makinelerle arasında elle tutulur bir fiyat farkı yoktu. Yaptığım bu masraftan sonra belli bir süre upgrade yoluna gidemeyeceğim ortada. Eksik yaptığım araştırma ki sen söyleyene kadar bilmiyodum, FSte dual video card kullanımına ilişkin bir sistemin olmaması. FSXte de yok heralde öyle sanıyorum. Peki, crossfire sisteminin dual video card desteklemeyen oyunlarda bir etkisi yok mu? Yani bilgisayardan üst düzey anlamayan biri olarak şöyle sorayım, 3650yle dual video desteği olmayan bir oyunda belli bir çözünürlükte 40fps alırken, aynı ayarlarla ve aynı oyunda crossfire yapılmış bir 3650yle yine 40 fps mi alıcam? Görüntülerin akıcılığına her hangi bir desteği olmayacak mı?
hakan737
VIP Member
VIP Member
Name: hakan guven
PID: 003
Vatsim ID: 811602
City: istanbul

600Tlye nasıl topladınız bunları? 2.el felanmı parçalar?
Hakan"737"Güven
THY4422
Senior Member
Senior Member

hakan737 wrote:600Tlye nasıl topladınız bunları? 2.el felanmı parçalar?

değil kaptanım sıfır ve 2 yıl garantili gittigidiyor.com'dan
THY3683
Average User
Average User
Name: Dinc Mor
PID: 3683

Öncelikle FSX'e SP1 ve SP2 kurarsanız multi-core olarak simulatörü kullanabilirsiniz.

SP1 ve SP2 yamaları FSX için çok önemlidir resmen rezaletleri bi nebze ortadan kaldırmak için yazılmış yamalardır. Yanlış bilmiyorsam orjinal FSX sahibi olmanız gerekir kurabilmek için.

Benim işlemcimdeki tüm çekirdekler kullanılıyor FSX tarafından.

Benim tespitlerime göre ekran kartı önemli olmakla birlikte FSX tam bir Ram canavarı. Ne kadar ram o kadar iyi bence.

Ve eğer maddi gücünüz var ise SSD tavsiye ederim. Mesela OCZ Vertex 2 -60GB'lik bir SSD o sisteme yapabileceğiniz en güzel upgrade olur. HDD bilgisayarınızdaki en yavaş ve mekanik parça, eğer alabiliyorsanız alın ve Windows'unuzu ona kurun tabiki Windows 7 kurarak.

İyi uçuşlar.
1237
Senior Member
Senior Member
Name: Alper Oğuz
PID: 0000
Vatsim ID: 0000
City: Istanbul

Makineyi çok uygun fiyata aldıysan tabi detaylarla uğraşmaya gerek yok. Ekran kartı güncellemesini belki daha sonra yapabilirsin.

Crossfire desteği FS 2009'da yoktu, FSX'teki durumu bilmiyorum. Crossfire desteklemeyen oyunlarda CF yaptığın zaman az bir kare artışı da olabilir, yavaşlama da olabilir, kitlenme sorunları da yaşayabilirsin. Denemeden kesin bir şey söylenemez. FS ayarlarında FPS limitini sınırsıza getirip, aynı meydandaki aynı pozisyondaki kare sayılarına bakmak gerek. Örneğin aynı meydan, aynı hava şartlarında, aynı kapıdan taksi yaparken, uçağın başı aynı yöne bakarken CF açık ve kapalı iken karşılaştırmak gerek. Ancak yine de eğer olursa olumlu farkı hissedemeyebilirsin.

Anakartının ne olduğunu bilmediğimden onboard ekran kartının özellikleri hakkında net bir şey söyleyemeyeceğim. Ama örneğin HD 3650 ekran kartında 120 stream işlemcisi varken onboard ekran kartında 4 veya 8 adet olabilir. Yani düşün artık arttıracaksa da ne kadarcık fps arttırabileceğini. :)

Google'larken şuna da denk geldim: http://www.sanalpilot.com/forum/topic.a ... C_ID=12247
Alper Oğuz
THY1237
alperoguz at gmail nokta com
THY4422
Senior Member
Senior Member

Arkadaşlar fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Hepsi önemli benim için. Cihazı 3 gündür kullanıyorum. Resimler de eklemeyi düşünüyorum fsxle ilgili fakat ilk tespitlerim şöyle;

fsx service packlari kurmadan önce full detay uçmak imkansızdı 5 6 fps falandı bazı yerlerde. Fakat sp1 ve 2yi kurunca birden bire 40 fpslerin üstüne çıktım. Henüz bir yama yüklemedim. Default uçaklar ve default sceneryler kullanarak denedim bunu. Hatta 3d kokpitte 60 fpslerde geziyor. yani performansı açıkçası beklemediğim kadar iyi. İlerde atinin hd 6xxx olmadı hd 5xxx serisinden bir ekran kartı edinirsem uzun süre yeter gibi geliyo bana. Sistem toplamayı düşünen arkadaşlar için güzel bir örnek oldu inşallah. 600 lira gibi bir rakama bunu elde etmek sevindirici. Üstelik 12 ay 50 lira taksitle :)

Ayrıca Fs dışında yaptığım denemelerde de şunları gördüm, modern warfare 2'de bütün detaylar açıkken aldıım fps sayısı en kargaşalı ortamda 40lara iniyor. Onun dışında 60 civarı seyrediyor. Bu gece oturup diğer harddiskimdeki addon'larımı kurucam. O şekilde de bir bilgilendirme yapabilirim.
THY1935
Average User
Average User
Name: Hanifi AVCI
PID: 1935
Vatsim ID: 964441
City: Samsun

İşletim sisteminiz nedir kaptanım win 7 mi?
THY4422
Senior Member
Senior Member

değil kaptanım vista ama win7nin performansı arttıracağı söyleniyor. Acaba win7 mi kursam??
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”