Page 1 of 1

421c Throttle Quadrant

Posted: 18 Aug 2002, 21:58
by fvefa
421c nin Throttle-Quadranti asagidaki gibi



Soldaki iki kol gaz. Bunda probelm yok. Fakat;
1- Ortadaki iki siyah kol nedir?

2- Sagdaki kirmizi iki kol nedir. Bu kirmizi kollar ucagin hizini etkiliyor ve ben motorlari burdan kapatiyorum.

Bu kollar ucus esnasinda devamli ayarlaniyormu?
Beraberinde cikan manuellerde bulamadim.

Tesekkürler.

Posted: 19 Aug 2002, 05:00
by THY45
Selam,

Gorunuse gore ve standart Throttle gore en sagdaki mixture olmali ve ortadaki de propeller olmali.


Mixture hava ve yakit karisimini ayarliyor ve yuksek irtifalarda kesinlikle kullaniliyor (ben 5bin uzerinde cok s*k kullaniyorum) Irtifa arttikca havadaki oksijen miktarindaki degisim ucagin motorlarinda yakit karisimi ve bunun guce donusmesi anlaminda bir dengeye ihtiyac duyuyor ve bu kol iste bunu sagliyor. Asagi indirdikce yuksek irtifalarda gucun arttigini motor sesinden anlayacaksiniz. Ucaga resmen guc geliyor ve yaktigi yakittan elde ettigi guc artiyor. Aksi halde ucakta bogulma gucten dusme meydana geliyor normal olarak... Tabii bu kolu asagi dogru alirken kontrol edilmesi gereken diger gostergeler de var ama bunlar detayli. Genel olarak sonuna kadar cekmeyin havada motor durur (yerde de duracaktir karisimi azaltiyor ve hava girisini engelliyorsunuz) ihtiyac duydugunuz kadar asagi alin yavas yavas aksi halde 5bin feet bir meydandan kalkip 8bine tirmanirken zorluk hissedeceksiniz tabii bu ucaginiza gore degisik ama Cessna172-182 serileri, Archer ya da benzeri tek motorlu ufak ucaklarda genel limit bu civarlardadir. Ornegin 5000feetten 6000feete mixture ayari yapmadan 70kn 300varyo ile cikabilirken mixture ayari duzgun ise 90-100kn 500varyo ya da 80kn 800varyo ile cok raaht cikarsiniz.

300feet irtifa bir meydanda kalkarken ya da 4bin feet yukselikte ucarken gucum artsin diye kollari asagi alirsaniz gucunuz artmaz azalir halbuki ayni hareketi 5bin-6bin de yapsaniz (ucak tipine motora gore degisir) az evvelkinin tersine fayda goreceginiz kesindir. Utnumadan, saatte yakilan yakit miktari ve diger benzeri gostergeleri de surekli incelemede tutmak gerekir. Gerekli dengeleme bu gostergeler sayesinde OPTIMUM'da tutulabilir. Sadece sese bakarak algilamak ufak hesap hatalarina sebebiyet verebilir.

Diger kol ise yani ortadaki Propeller. Bu kol ucaginizin pervanesinin pallerindeki bukum acisini ayarlamaktadir. Bu sayede tirmanma ve cruise acinizi ayarlayarak ucaginizin ayni gucte daha rahat tirmanmasini ya da duz gitmesini daha az tork etkisi ve yakit sarfiyati ile saglayabilirsiniz. Hareketleri cok yumusaktir ve gozle gorulur cok buyuk degisim beklemeyin ama ucaga kattigi etki sizin gozle gordugunuzden dha fazladir. Eeee isin icine ruzgar ve kanatlar girince milimetrik sapmalar bile buyuk onem kazaniyor biliyorsunuz.

Umarim faydali olmusumdur, sevgiler.


TK045 Ozgur Ozden


Edited by - Ozgur Ozden on 19/08/2002 02:06:11

Edited by - Ozgur Ozden on 19/08/2002 02:08:05

Edited by - Ozgur Ozden on 19/08/2002 03:23:37