Saat Dilimi???

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
tk973
Junior Member
Junior Member

Arkadaşlar, benim bir sorunum var saat dilimiyle ilgili olarak. Fs 2002 kullanıyorum ve akşam üstü saatlerinde Ystanbul'dan do?uya do?ru uçarken güneş batmak üzere. TOKER intersection point'i geçince anlaşılmaz bir şekilde ortalık yeniden apaydınlık oluyor ve güneş yukarı kaçıveriyor. Bu ne saçma bir iş? Ters istikamette de tam tersi oluyor. Ystanbul'a do?ru giderken TOKER'i geçmeden önce hava kararmak üzere, TOKER'i geçince zifiri karanlık. Anlamış de?ilim. Tam ters durum olsa bir derece. Bu sorun nasıl çözülür? Sanırım 30. enlemdeki saat dilimi de?işimiyle ilgili bir problem var çünkü bunu bütün enlem üzerinde yapıyor. Dalaman ve Adnan Menderes için de aynı şeyler oluyor. Yardım ederseniz sevinirim. Sevgiler...

Fatih DO?AN
Türkçe Ö?retmeni
hakan737
VIP Member
VIP Member
Name: hakan guven
PID: 003
Vatsim ID: 811602
City: istanbul

buna şaşırmayın. Fligtsimulator'de en başından beri Türkiye ile ilgili konularda hep bir salaklık vardır. Özellikle "saat" konusunda. Öncelikle GMT zaman dilimimiz LTBB ve LTAA arasında hatalı. Bu sizde aniden güneç doğmasına sebep oluyormu bilemem ama AI trafikleri tasarlarken bize fena halde külfet oluşturuyorçünkü batıdan kalkan uçağın doğudaki bir meydana iniş saat GMT'ye göre kalkış saatinden önce!!! oduğu için habire hata veriyor. Bunun için saat ayarlayan bir program vardı, ben birkaç saat kullandım ve kaldırdım. belki ben beceremedim. saatler altüst oldu, şu anki haline razı olmak durumunda kaldım.

Hakan737Guven
TK550
Senior Member
Senior Member

http://library.avsim.net/search.php?Sea ... &Go=Search

Bu programı kullandığımdan beri böyle bir sorun yok

TK550
Ural Köseoğlu
tk973
Junior Member
Junior Member

Sevgili Ural, şimdi indirdim, hemen çıkıp deneyeceğim ama umarım fs2002'de çalışıyordur. Sevgiler...

Fatih DO?AN
Türkçe Öğretmeni
THY166
VIP Member
VIP Member
Name: Fatih KOZ
PID: 166
Vatsim ID: 832838
City: Antalya

Programdan çok o program ile gelen ve kurulması zorunlu olan "Time Zone" scenery işi çözüyor [;)]

Ben programı kurup Scenery dosyalarını yedekledim ve sonra programı kaldırdım ... Scenery'leri geri yükledim sorunum kalmadı .

Programın asıl işi Fs'i açtığınızda sistem saati ile Fs saatini eşitlemek ( ki bunu FsUipc'de yapıyor ) ve saat dilimi farkı olan ülkeler arasında uçuş yaptığınızda Fs'in local saatini bulunduğunuz bölgenin saat ayarlarına bakarak UTC bazında hep doğru tutmak . ( bunu Fs yapamıyor sanırım doğru olarak ki bu programa ihtiyaç duyulmuş )

?ahsen bu tip uçuşları sıklıkla yapmadığımdan programa ihtiyaç duymuyorum ve Freeware olsa bile "bağış" yapmam için pencere açıp kafasına göre kapanan programları sevmiyorum :)

Sevgiler

Image
tk973
Junior Member
Junior Member

Evet tahmin ettiğim gibi çalışmadı. Ama şu timezone scenery işini halletmeden çalıştırmaya uğraştım ve olmadı tabi. Timezone scenery denilen şey, şu içinde bir sürü bgl dosyası olan tz22 adındaki zipli dosya mı? Onun içindeki açıklamada, fs real time programı olmadan da manuel olarak dosyaların ilgili klasörlere konulabileceği yazıyor. Bunu yaparsam durum düzelir mi şimdi yani? Programı kurduğumda ben de gördüm ki, gerçekten de bağış yapmamızı istiyor ama yapmadığımız için kendi kendine kapanıyor olması tuhaf. Bağış değil mi bu? Yapmam yapmam. İlginç?!?!
alperdilaver
Junior Member
Junior Member
Name: Alper DİLAVER
PID: 539
Vatsim ID: 847840
City: TRABZON

selam Fatih hoca,

Fs de bahsettiğiniz olaylara ben de dıkkat ettım. Bahsettıgınız sorun zaman dılımı sorunundan cok Fizik dersınden hatırlıcanız gölge-yarı gölge-aydınlık geçişlerinden kaynaklanmakta. Fs, dikkat edecek olursanız bulutların kumeleşmesini ve bulunduğu katmanları kaman(layer) olarak simule etmekte ve görüntü tazelemesini belli sürelerde yapmakta. Mesela siz istanbuldan tam gün batımında kalktınız ve yaklasık 10 km yukseklıge tırmanacaksınız kı bu da yaklasık petar cıvarı olur.İstanbulda sız gölge kuşagındasınız(yerde iken). tırmanırken önce yarı gölge kuşağını sonra da aydınlık kuşağa gireceksiniz.şimdi fs siz gölge kusagında ıken ekran tazelemesını yapıp ıkıncı tazelemeyı yapana kadar sız yarı gölge kuşağı gecer aydınlık kuşağa ulaşırsanız son bulundugunuz kuşağa göre ekran tazelemesini yapar.bu nedenle karanlıktan bir anda aydınlıga yad aydınlıktan karanlıga gırersınız.

Bunu duzeltme yolu ne dersenız valla bilmiyorum....:D

iyi uçuşlar

TK539
Alper DİLAVER
KTÜ Fen Bilimleri Enst.
Ulaştırma Anabilim Dalı
Yüksek Lisans Öğrencisi
Ahmet Bedir
Junior Member
Junior Member

Sevgili Arkadaşlar,

MS engin bilgisinle, FS de garip bir saat uygulaması yapar. Dünyayı 24 saat dilimine ayarmak için her 15 decere boylamda 1 saat ilerletir/geriletir. Greenwich 0 derece boylam başalar ve her 15 derece batı/doğu arası 1 saat fark koyar böylece 24saat x 15 derece ile 360 derece dünyanın cevresini kaplar. Bu 15 derece dilimlerden geçerken 1 saat fark bundan kaynaklanır, durum sadece Türkiye için geçerli değildir.

Daha önce belirtildiği gibi TimeZone Scenery kullanmanız önerilir.
Fs2002 için sürüm 2.2
Fs2004 için sürüm 3.0
ve diğer updateler.

Başka ek prog "FS Real Time" gerek yok, manual yükleme yapin.
Tüm zip TimeZone\Scenery gibi bir klasör açın, ve scenery yüklediğiniz klasörü FS tanıtın.

Yaz saat uygulaması için Klasör'un içinde bulunan DST.BAT çalıştırın.
Yaz saat sonu STANDARD.BAT çalıştırın.

Bende şimdi Turkiye doğru olarak UTC+3 göstermektedir ve güneşin batışı vs düzgündür.

Keyifli uçuşlar,

Ahmet Bedir
THY166
VIP Member
VIP Member

Vallahi Alper Kaptan , dediğin gün ışığı olayı genellikle gece uçtuğumdan beni pek etkilemiyor :) Varsın onu tam gün batımı yada gün doğumunda uçup manzara izleyen pilotlar düşünsün [;)]

Bu olayın çözümü varmıdır bilemem lakin TimeZone ile ilgili sorun Ahmet hocamızında çok güzel izah ettiği gibi TimeZone scenery yüklenerek çözülüyor ...

2004 için umatlar tükendi , 2006'yı bekliyoruz bildiğin gibi . İnşallah Ms timezone problemi ile gün ışığı ayarlama problemini bu sürümde düzeltir ( şahsen pek sanmıyorum ama "ümit fakirin ekmeği" demişler ... )

Sevgiler

Image
tk973
Junior Member
Junior Member

Teşekkür ederim arkadaşlar, dediğiniz gibi yaptım ve sorun çözüldü. Tam günbatımı saatlerinde İstanbul'dan kalktım ve Yalova'yı geçtikten sonra gözüm ekrandaydı. Her zamanki gibi olacak sandım ama her şey normaldi. Çok teşekkür ederim, çalışmalarınızda ve uçuşlarınızda başarılar dilerim. Sevgilerimle...

Fatih DO?AN
Türkçe Öğretmeni
THY166
VIP Member
VIP Member

Nezaketiniz için ben teşekkür ederim çünkü kendi adıma teşekkür edilecek bir yardımda bulunduğumu sanmıyorum ...

Kırımsız uçuşlar dileklerimle ,

B. Fatih Koz

"Do Not Hesitate ! No Court , No Jury , Show No Mercy ... Just EYE TO EYE"
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”