Arkadaşlar,
Uçuş öncesinde alaca?ınız yakıtın miktarını hangi kurallara göre hesaplıyorsunuz.
Can Hürel
TK393
CH
Gerekli Yakıt miktarının hesaplanması
Can bey;
aslinda bu oldukca teknik bir konudur, zira her ucagin agirligina gore, tirmanma acisina gore, ucacagi irtifaya gore, ruzgar, hava isisi gibi meteorolojik sartlara gore, degisiklik gosterebilen bir konudur; ve tabii ki belirli hesaplama yontemleri vardir ama isin gercegi detayini bilmiyorum. Bununla birlikte FS de benim yontemim ucus suresine ilave olarak en az 45 dk lik yedek meydan yakiti 1 saat lik reserv yakit ve sayet buyuk bir liman soz konusu ise (dep ve/veya arv. deki) bekleme ve uzun taksiler icinde 30 dk. lik bir yakit yani buda bir B737 ve A320 icin yurt ici ucuslarda %50-60 dolu depo demektir.
Umarim faydasi olmustur.
Serhan Önür
TK396
aslinda bu oldukca teknik bir konudur, zira her ucagin agirligina gore, tirmanma acisina gore, ucacagi irtifaya gore, ruzgar, hava isisi gibi meteorolojik sartlara gore, degisiklik gosterebilen bir konudur; ve tabii ki belirli hesaplama yontemleri vardir ama isin gercegi detayini bilmiyorum. Bununla birlikte FS de benim yontemim ucus suresine ilave olarak en az 45 dk lik yedek meydan yakiti 1 saat lik reserv yakit ve sayet buyuk bir liman soz konusu ise (dep ve/veya arv. deki) bekleme ve uzun taksiler icinde 30 dk. lik bir yakit yani buda bir B737 ve A320 icin yurt ici ucuslarda %50-60 dolu depo demektir.
Umarim faydasi olmustur.
Serhan Önür
TK396
- THY157
- VIP Member
- Name: Selçuk POYRAZ
- PID: 157
Can Bey, kaba bir hesapla B734 için yakıt hesabı; (uçuş mesafesi*3)+1000 Galon olarak almanız gereken miktardır. Ben böyle uyguluyorum, sevgiler
Selçuk Poyraz
Captain
Virtual A3xx Instrument Rating
TK157
Selçuk Poyraz
Captain
Virtual A3xx Instrument Rating
TK157
cevaplar için teşekkürler...
Can Hürel
CH
Can Hürel
CH
- THY1789
- Average User
- Name: Serhan TUZEMEN
- PID: 1789
- Vatsim ID: 955320
- City: Istanbul
Herkese merhaba!Ucusta alınacak yakıt miktarı ucaktaki ağırlığa,meafeye,rüzgara göre değişmekle birlikte bizim hesaplamada kullanabileceğimiz bir formul var mı? NM*3+1000 gallon bazi ucaklarda saglıklı sonuc vermiyor.Her ucağa göre veya yükte nasıl hesaplayabiliriz.tesekkürler iyi ucuslar..
Serhan Tüzemen
THY 1789
Serhan Tüzemen
THY 1789
- THY2
- VIP Member
- Name: Bülent AKBAY
- PID: 2
Güvenli yakıt hesaplaması yapabilmek için önce uçağın yakıt harcama değerlerini bilmemiz lazım. Daha sonra da iyi bir uçuş planı yapmalıyız. Yakıt hesaplaması da bu planın sonucunda ortaya çıkar ve planın bir parçasıdır. Yakıt hesabını etkileyen bir çok faktor (İrtifa, Rüzgar, uçağın ağırlığı vs...) olmasına rağmen kabaca mantığı aşağıdaki gibidir.
Temel olarak yakıt hesaplamasında göz önünde bulunduracağımız konular:
"Uçağın havada kalması gereken gerçek süre için gerekli yakıt ve güvenlik amaçlı bulunması gereken ek yakıt."
Buradan yola çıkarak uçuşun safhalarına göre yakıt planlamasını kabaca şöyle yapabiliriz.
LTBA-LTAI uçuşu için yedek meydan LTAC olacak şekilde kabaca bir yakıt hesaplaması yapalım.
+LTBA-LTAI uçuş süresi için gerekli yakıt + %10 (Missed appr ve turlu yaklaşma ve diğer etkilerin tolerasyonu için ek %10)
+30 Dakika bekleme için gerekli yakıt (Flap açık ve alçak irtifa Hold için)
+LTAI-LTAC uçuşu için gerekli yakıt
+Minimum iniş yakıtı ( depomuzda kalması gereken en az yakıt uçağa göre değişir)
Kullandığınız uçağın yakıt tüketim tablolarına bakarak, uçuş planınızda bu değerleri yerine koyduğunuzda yaklaşık ve sim için yeterli sonucu bulabilirsiniz. Ancak karmaşık bir iştir ve daha kesin sonuçlar için çok karmaşık hesaplar gerekir.
737 Ng serisi çok iyi bir yakıt hesaplama ve yükleme programı olarak aşağıdaki programı tavsiye ederim.
http://www.metacraft.com/737NGFP/
Sevgiler.
Bülent Akbay
TK002
Temel olarak yakıt hesaplamasında göz önünde bulunduracağımız konular:
"Uçağın havada kalması gereken gerçek süre için gerekli yakıt ve güvenlik amaçlı bulunması gereken ek yakıt."
Buradan yola çıkarak uçuşun safhalarına göre yakıt planlamasını kabaca şöyle yapabiliriz.
LTBA-LTAI uçuşu için yedek meydan LTAC olacak şekilde kabaca bir yakıt hesaplaması yapalım.
+LTBA-LTAI uçuş süresi için gerekli yakıt + %10 (Missed appr ve turlu yaklaşma ve diğer etkilerin tolerasyonu için ek %10)
+30 Dakika bekleme için gerekli yakıt (Flap açık ve alçak irtifa Hold için)
+LTAI-LTAC uçuşu için gerekli yakıt
+Minimum iniş yakıtı ( depomuzda kalması gereken en az yakıt uçağa göre değişir)
Kullandığınız uçağın yakıt tüketim tablolarına bakarak, uçuş planınızda bu değerleri yerine koyduğunuzda yaklaşık ve sim için yeterli sonucu bulabilirsiniz. Ancak karmaşık bir iştir ve daha kesin sonuçlar için çok karmaşık hesaplar gerekir.
737 Ng serisi çok iyi bir yakıt hesaplama ve yükleme programı olarak aşağıdaki programı tavsiye ederim.
http://www.metacraft.com/737NGFP/
Sevgiler.
Bülent Akbay
TK002
Selam,
Tabi simulator de kullandığınız uçağın modelinin yakıt tüketimi ve performans gerçekliğine göre de değişir. Gerçek uçakla simulatordeki fark edebilir (ve çoğunlukla eder).
Dogan Zorlu, Izmir
Tabi simulator de kullandığınız uçağın modelinin yakıt tüketimi ve performans gerçekliğine göre de değişir. Gerçek uçakla simulatordeki fark edebilir (ve çoğunlukla eder).
Dogan Zorlu, Izmir