Merhaba Cem KAptan,
Ben burada öncelikle başka bir şey soracağım.
Sizin MCP ALT değeriniz 28400 girilmiş ama uçak 34000 ft irtifada ve VNAV devrede. MCP ile FMC uyumsuz olsa hata almanız lazım sanırım? Bu irtifaya nasıl çıktınız?
Sorunuzu paylaştığınız sınırlı bilgi ve kokpit görüntünüze göre kendimce değerlendirisem: Sorunuzun aslında tek parça olmadığını 2 ye ayrılması gerektiğini düşünüyorum.
İlk kısım ekran görüntüsü aldığınız durum:
Panel fotodan görünen o ki panelde herşey rahatlıkla görünüyor. Eğer siz göremiyorsanız o zaman monitör ayarlarınızın kontrast ve parlaklığına bir kez daha bakın.
Konum olarak MUT VOR 53 Nm desiniz. Konya nın güney doğusundasınız yani. MUT dan sonra eğer rotanızdaki bir sonraki nokta DOREN ise o noktaya da 43 Nm var hemen hemen Yani denize 100 mile yakın bir mesafe var. irtifanız da 34000ft iken eğer bir hava durumu eklentisi de kullanıyorsanız kokpitten dağ tepe yol vb pek birşey görmeyebilirsiniz. Ancak dış görünümde etrafta birşeyler olabilir ama dediğim gibi eğer hava durumu için eklentiniz varsa ve irtifanızın altında bulut varsa birşey görmemeniz doğal.
Kırım yaşadığınız LCEN yaklaşmadan bahsetmişsiniz bu da ikinci durum ki ona gelirsek:
HAva durumu görüş için uygun olduğu halde Meydan ışıklarını yani pisti göremiyormusunuz? Bu kısım anlaşılamadı.
Görüş şartlarındaki tahditler chartlarda mevcut buna göre inip inemeyeceiiniz hangi noktada karar vermeceğiniz belirlidir.
"Final turn de herhalde çok yüksekteyim alçalayım dedim sonra pull up pull up ve crash." cümlenizin nedeni yaklaşma prosedürünü tam uygulayamamanız. Neticede chart lara göre olmanız gereken yer ve irtifa belirli yanlış uygulama nedeniyle o bölgedeki yükseltiler can alıcı olabiliyor. "herhalde çok yüksekteyim alçalayım" ibareniz de yaklaşmaya hakim olmadığınızı çağrıştırıyor.
BAsit bir ekran sorunu sorusundan neler çıktı değil mi
YAnlış anlamayın bunları sizi eleştirmek için değil neyin yanlış gittiğini ya da gitmiş olabileceğini anlayabilmek.
Sanırım sizin sorununuz hem teknik hem taktik. Yaklaşma chartlarını daha iyi uygulamak ve yaklaşmaya hakim olmak etraftaki yükseltileri bilmek bu tip tatsız uçuşları engelleyecektir.
Selamlarımla.