Hemen yardımcı olalım. Öncelikle
http://www.flythy.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=8012 linkinde daha önceden yayınladığımız yazımızı okumanızı öneririm.
HAMSI 1M: Haritamız kalkış sonrası TBN VOR 288 nci radyali üzerinde 5 DME açılmamızı, müteakiben sağa dönüşle yine TBN VOR un 341 nci radyalini yakalamamızı dikte ediyor. Bunu yapabilmek için ne kadarlık bir sağa dönüş yapmanız gerektiğini sormuşsunuz anladığım kadarıyla. Yukarıda link verdiğim yazıyı okursanız orada göreceksiniz ki, VOR sinyallerini dik bir açı ile yakalamak sıkıntılı dönüşlere sebep olur. En ideali yakalamak istediğiniz radyale en fazla 30 derece açı ile yaklaşmaktır. O halde, 341 + 30 = 371... 371 - 360 = 011 derece ; 011 headinge dönüp course 341 iken VOR LOC a basabilirsiniz. Neden 341 ile 30 u topladım ? çünkü baş açıları sola doğru küçülür, sağa doğru büyür. Ben radyal sinyalini yakalamayı müteakip sola döneceğime, yani açım küçüleceğine göre yakalamak için dönmem gereken baş (sizin sorduğunuz soru) 341 den büyük olmak zorunda. Açılar 360 da son bulduğuna göre 011 sonucunu buldum.
TEMEL1M: Haritamız kalkış sonrası TBN VOR 288 nci radyali üzerinde 9 DME açılmamızı, müteakiben sola dönüşle yine TBN VOR un 272 nci radyalini yakalamamızı dikte ediyor. O halde 272 - 30 = 242; Sola 242 başa dönüp course 272 iken VOR LOC a basabilirsiniz. Haydaa, yukarıda bu adam toplama yapmıştı şimdi neden çıkardı diyorsanız, cevabı yine yukarıda.
21 ve 18 rakamlarının dönüş ile hiç ilgisi yoktur. Onlar yukarıda açıkladığımız dönüş başlangıç noktasından itibaren HAMSI ve TEMEL noktalarına kadar uçacağınız mesafeleri söylemektedir. Umarım anlatabilmişimdir. Keyifli uçuşlar.
FlyTHY Eğitim Departmanı Adına,