Yaklaşık 2 yıldır planladığım, hatta fırsat buldukça azar azar yol kat ettiğim, hayalimdeki uçak 737 klasik için yapmakta olduğum ev kokpitini sizlerle paylaşmak istedim.
Gerçi bir süredir proje rafta kalmıştı, gündelik hayat mücadelesi ve bazı başka sebeplerden ötürü hevesim kaçmıştı.
Ancak geçen hafta Erdal Kaptan'ın EFIS'ini görünce, tekrar neden olmasın dedim ve kaldığım yerden devam etmeye karar verdim.
Eğer mümkün olurda proje ilerler ise, bu sayfalarda sizlerle adım adım paylamşmak istiyorum.
Belki bu sayede üzerimde bir baskı hisseder ve daha hızlı ilerleme şansı bulabilirim

Öncelikle, genel olarak bakıldığında, diğer ev kokpit yapanlardan farklı bir planlama yaptım. Yıllardır elektronik ve bilgisayar yazılım, ki buna 3D oyun yazılımları da dahil, profosyonel olarak çalışmakta olduğum için, hiç bir hazır modül ve yazılım kullanmadan ilerlemeyi tercih ettim. Gerrekli olan tüm yazılım ve elektronik komponentleri kendim imal edeceğim.
Finalde gelmek istediğim noktada proje, eğer gelebilirsem, PMDG gibi bir add-on üzerine değil, aksine standart 737 üzerine tamamlanıyor olacak. Bu yolu tercih etme sebebim, yazılım ve donanımlar konusunda esnek kalabilmek. Örneğin PMDG de bilinen bir çok sorun (yavaşlamama, hold girişleri, overhead panel offsetlerinin ortalarda olmaması vb..) istediğim gibi bir kokpit yapmama imkan vermiyor.
Ayrıca, tutkunu olduğum uçak NG değil, aksine bir klasik. Bu konuda PSS'i denedim ama gene de memnun kalmadım. Dolayısı ile aslında modellemek istediğim uçağın iyi tamamlanmış bir örneği de zaten piyasada mevcut değil.
Bu durumun dezavantajları ise hiç te küçüçmsenecek gibi değil;
- Hakikaten doğru modellenmiş bir AIR dosyası bulmak gerekiyor. Yani uçak en azından uçuş dinamikleri olarak gerçeğe olabildiğince yakın olmalı.
- FMC, Autopilot, EFIS, ND, MCP ve daha birçok konuyu tamamen kendim handle etmek durumda kalacağım. Aslında bu gene bir dezavantaj değil, belki bir avantaj bile olabilir. FMC programını zaman içerisinde geliştirmek mümkün olacaktır.
- Navigraph gibi, gayet bilindik yazılımlar (Project Magenta, PMDG, vb..) için AIRAC hazırlayan bir firmadan, bana AIRAC hazırlamasını beklemek en azından bu aşamada mümkün olmayacağı için, seçeceğim bir formattaki AIRAC'ları kendi istediğim şekle çevirmem gerekecek ...
Bu liste böyle uzayıp gidiyor ...
Bu ev kokpitin bir güzel yanı ise, tekrar eğer birgün finale ulaşma şansım olursa, eldeki tüm yazılmış olan modülleri kullanarak, PMDG tadında bir 737 klasik add-on üretme imkanı olabilecek.
Neyse lafı çok uzatmadan kokpit anlamında planlarımdan kısaca bahsetmek gerekirse,
1. Bölümde;
Kaptan, Center ve FO tarafı için, birer adet 19 inch LCD panel üzerine, gene kendi yazacağım 3D gösterge simulasyonu yazılımı sayesinde, aynen Project Magentada olduğu gibi, tüm göstergeleri ve uyarları lambalarını render ederek simüle edeceğim. Ayrıca, Pleksi ile, gene bu kaptan, center ve FO tarafı için, gerçeğine uygun maskeler imal ederek, LCD panellerin üzerini kapatacağım.
Pleksi malzeme en az 7 mm olacak ve bu sayede, bu konsollar üzerinde olan rotary encoder, switch ve buttonlar, konsol ile LCD panel arasında yerleştirilebilecek.
Daha sonraki bölümlerde sırası ile MCP, EFIS, Center Pedestal (Radiolar Vb..), FMC, Overhead Panel, Throttle Quadrant, ... Şeklinde ilerlemeyi hedefliyorum ...
Hemen Projenin bu ilk kısmı için ilerleme günlüğümü resimler eşliğinde ekliyorum;
Modellemek istediğim uçağa ait, ölçekli bir resim. Gerçi bu modelde engine göstergeleri analog, ben o kısmın elektronik olan modelini yapacağım. Ama en azından bulabildiğim en ölçekli ve detaylı resim bu.
Bu da gerçekte yapmak istediğim model. Ancak perspektifi düzgün bir foto bulamadığım için, öncelikle photoshop ile olabildiğince perspektif düzeltmeye çalıştım.
Autocad ile, resimleri referans alarak detaylı çizimlere girişiyoruz. Görüldüğü üzere iki adet monitöre ait LCD panel ve göstergelerin bu panellere ne şekilde yerleştirileceğini planlıyorum. Ayrıca bazı minor değişiklikler yapılıyor. Örn. Tam iki panelin ortasında kalan saat göstergesinden feregat ettim.

Çizimler bitti. 3 farklı pleksi lazerde kesilecek. Ana konsol 7mm gri, çerçeveler 4mm gri, diğer gösterge camları ise 3mm şeffaf. Bu arada istediğim gri tonu bulamayınca, fabrikaya döktürülmek üzere sipariş etmem gerekti. Parçaları iki takım yapacak kadar çoğalttım ve bir miktar da yedek yerleştirdim.
Lazer kesim işlemi tamamlandı. Kaptan tarafı konsol.
Orta bölüm. Şimdilik yeterince yerim olmadığı için FO tarafını imal etmeyeceğim. Proje biterse modüler olarak eklenebilir.
Çerçevelerin bir kısmı ve camlar. Dikkat edilirse camlardaki beyaz korumayı henüz çıkartmadım.
Kısmen monte edilmiş kaptan tarafı... RMI göstergesinin camını da taktım nasıl göründüğüne bakmak için. Beklediğimden iyi gidiyor

Bir yakın görnüm.
Kullanacağım kurbanlık 19" monitörlerden ilkinin derisi yüzülmüş hali ...

LCD Paneli de monte edilmiş yarı bitmiş kaptan konsolu ...
Bu konsol altında kullanacağım yazılımdan bir kaç screen capture... Evet yazılım nerdeyse hazır ve görüntüler PMDG yada Project Magentadan gerçten daha iyi. Gerçek 3D render engine ile realtime FS ile bağlantılı çalışıyor. Biten göstergeler, Airspeed, Suni Ufuk, Altimetre, egine instruments ve kısmen EADI ...
Evet şimdilik bu kadar. Bir sonraki post ile, eğer tamamlayabilirsem kaptan ve center bölümün montajı ve LCDler üzerinde çalışan software göstergeleri bitmiş hali ile tanıtmak ve mümkün olursa bir video eklemek istiyorum...
Son olarak umarım bir gün bu açıdan alacağım bir foto buna çok uzak olmaz ... En sevdiğim 737 klasik kokpit fotografıdır kendisi...
Herkese keyifli uçuşlar dilerim.