istanbul ve sis

Help Center For New Turkish Virtual Pilots. Questions about connection, online flying, and training.
Post Reply
THY480
VIP Member
VIP Member
Posts: 197
Joined: 27 Sep 2002, 19:10
Name: Alp AKBOSTANCI
PID: 480
Vatsim ID: 844012
City: Istanbul
Location: Istanbul

sevgili arkadaşlar

18.Kasım akşamı istanbul sisler altında , rüzgar yok , bir de istanbul'da ATC yok , kimi arkadaslar 18 pistinden kalkis icin pist basina ilerliyor , kimi arkadaslar 36 pisti icin alcalmada , bol text mesajı dolu epey heyecanli bir aksam yasadik , (hatirlayiniz ; teneriffe KLM - PANAM kazası)

sonunda Sabih Gültekin Kaptan olaya el koydu ve trafigi toparladi :):)

sevgilerimle
alp akbostancı
User avatar
THY157
VIP Member
VIP Member
Posts: 825
Joined: 11 Jan 2002, 22:00
Name: Selçuk POYRAZ
PID: 157
Location: Kocaeli

Sevgili Arkadaşlar Alp Kaptanın yazısını okuyunca "Neden böyle durumlar için default pistler belirlemiyoruz?" diye bir soru takıldı aklıma ve kendime göre bir fikir geliştirdim, sizinle paylaşayım belki aynı konuyu konuşarak bir sonuca ulaşırız dedim:)

Önerim şu; METAR'da aldığımız bilgiler içinde rüzgar özellikle İstanbul gibi yoğun bir alan için 00000KT şeklinde bir sonuç veriyorsa ben diyorum ki iniş ve kalkış için 18L ve 24 pistleri kullanılsın. ADELI, EDALI, EKI, BIG yönlerinden gelen ve ya bu yönlere gidecek trafikler 18L pistini, YAA, GAYEM, YASEN yönleride 24 pistini kullanırsa hem ATC olmadığı zamanlarda bir kırım yaşamaktan hem de çok fazla dolaşmaktan hepimiz kurtuluruz.

Hepimizin başına buna benzer şeyler gelmiştir. Bana da Ankara'da oldu aynı şey, 21L pist başında ben beklerken başka bir arkadaşta 03R pistine taxiye başladı ve sadece bakışmakla yetindik birbirimize. Allahtan aynı anda piste çıkıp gaza basmadık [8D]

Ankara için düşündüklerimide İstanbul sorunu çözüldükten sonra yazayım artık [:I] Lütfen bu konuda sizlerde birşeyler önerinde şu kararsızlıklardan kurtulalım [;)]

Sevgi ve saygı, her zaman...

Selçuk Poyraz
TK157
lishakoglu
Junior Member
Junior Member
Posts: 62
Joined: 14 Jun 2002, 05:09
Location: Turkey
Contact:

Arkadaşlar bence en ideali gerçektede olduğu gibi 06 iniş 36R kalkış

Levent İshakoğlu
TK031
THY107
Newbie
Newbie
Posts: 15
Joined: 21 Dec 2001, 02:45
Name: Emre UTKU
PID: 107
Vatsim ID: 829386
City: Istanbul
Location: Turkey

Sevgili Arkadaşlar !

Her şeyde olduğu gibi bence burada da bilimsel çalışmalıyız diyorum.

Herhangi bir meydanda (özellikle LTBA,LTAI,LTAC ve LTBJ) de rüzgar 000/00 olduğu zaman ne yapmamız gerektiğininin bir prensibe baglanması gerektiğini düşünüyorum.

Amam bundan daha önemlisi var. Son birkaç gündür LTBA hep 230/03 civarında veriyor. Yani 24 kullanılması gerekiyor. Ama maalesef birçok pilot arkadaş benim uçağım sağlam, 03 kt yan rüzgar önemli degil ben 18 veya 36 kalkarım/inerim diyor ve öyle de yapıyor. ?imdi arkadaşlar, bu meslekte herşey kurala bağlı ve herkes de kendi uçağından sorumlu. Ama bunu da lütfen bir prensibe bağlayalım.

Tabii bu yazdıklarımın hepsi ATC olmaması durumunda geçerli. Zaten ATC olduğunda bize pist durumunu o veriyor.)

Mesela IST için benim önerim şu :

Rüzgar 00000 olduğunda nereden gelirsen gel
App 06 / Dept 36R

Rüzgar 01 kt olsa bile tüm trafik rüzgara en uygun pistten.

Bence iniş zahmetinden kaçmamalıyız. Çünkü işin zevkli tarafıda bu bence. EKI den gelirken 24 mü yoksa 06 mı daha zevkli?

Görüşlerinizi bekliyorum.

Herkesi sevgiyle kucaklıyorum. Kanatlarınızın altında hava bol ve doyurucu olsun.

Emre Utku:o)
TK107
FLYTHY Team

Emre
emil
Average User
Average User
Posts: 209
Joined: 19 Oct 2001, 11:46
Location: Turkey

Yanlış hatırlamıyorsam 5kts rüzgara kadar normal pistler (yani 06 / 36R) kullanılıyordu. Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

Emil Akoğlu
emil@fsturk.net
hasantahsinsarisoy
Newbie
Newbie
Posts: 5
Joined: 26 Nov 2002, 01:30
Location: Turkey

Sevgili arkadaşlar, hepinize merhaba.
Uzun zamandır Vatsim ortamında uçuş yapmaktayım. Bu, forumdaki ilk
mesajım olmasına rağmen forumu başından beri takip etmekteyim.

18 kasım akşamı İstanbul 18L pisti başında, 36R için yaklaşma yapan trafiği bekleyenlerden biri bendim. Sıfır rüzgar olduğu için, rotama uygunluğu açısından 18L en uygun pist olarak gözüküyordu. Pist başında beklerken TCAS'den yaklaşan trafiği farkettim ve beklemeye başladım. Bu sırada aynı trafiği farkeden arkamda bekleyen diğer uçakla ve yaklaşmadaki uçakla text modda haberleştik. Derken Sabih kaptanın ATC komutlarıyla herşey yoluna girdi..Buraya kadar herşey normaldi. TCAS ve text mode kullanımı sayesinde hiç bir sorun yaşamadık.

Bir sonraki gün 19 kasımda Berlin-Tegel, Ankara seferinden dönüşte Ankara'da çok ilginç bir olayla karşılaştım. Normal bir şekilde Ankara 21L için alçalma yaklaşma planlamamı yaptım ve herşey yolunda gidiyordu. ATC yoktu. Diğer trafiklere ait mesajlardan çevrede bayaa bir trafiğin olduğu belliydi. TCAS'den trafikleri kontrol ediyordum. O sırada Van'dan gelen bir uçak Ankara için yaklaşma ve alçalmaya başlamıştı. Yerdeki başka bir uçak da 21L için taksiye başlayacağını mesajla bildirdi. Ben de o sırada 21L için yaklaşmakta olduğumu text mode ile bildireyim dedim.....o da nee!!!...text mode çalışmıyordu ve tek bir kelime göndermek bile mümkün değildi.Böyle bir olay ilk defa başıma geliyordu. Önce hafif bir panik hissi..ve ardından ne yapacağımı düşünmeye başladım. ATC olsaydı transponder'a 7600 kodunu girip "radio failure" olduğunu bildirebilirdim (roger wilco da olmasaydı). Ama transponder'a 7600 kodu girmek bir işe yaramayacaktı. Ben de TCAS'den kontrol ederek yaklaşmaya devam etmeye karar verdim ve her an go around yapmaya hazırdım. Ben piste inmeden yerdeki uçak kalkışını yapmıştı ve Van uçağı da benim arkamdaydı. Sonunda hiçbir kaza kırım yaşanmadan piste indim ve aprona taksi yaptım. Yaklaşmam sırasında diğer uçaklardan herhangi bir özel mesaj almadım. Acaba beni farketmemişler miydi? TCAS de beni gördülerse "kim bu böyle çevre trafikleri bilgilendirmeden yaklaşan" dememişler miydi? Beni farkeden ve bu nedenle tedirginlik yaşamış olan arkadaş varsa özür dilerim. Sonuçta benim için çok ilginç dakikalardı.

Ben bu olaydan kendi adıma şu dersi çıkardım.
-Eğer imkan varsa kalkıştan önce radyoyu (text mode'unu) kontrol etmeli.
-TCAS ile sık aralıklarla çevre trafikleri gözlemeli.
-Gerekli olduğunda özel mesajla veya çok fazla trafik varsa unicom'dan text mode ile bilgilendirme yapılmalı. Ama TCAS'de yakın trafik yoksa gereksiz mesajla text mode kirliliğine yol açmamalı.(Bu durum daha önce de forumda tartışılmıştı.)

Son olarak TCAS'le ilgili bazı şeyler söylemek ve fikrinizi almak istiyorum. Squawkbox 2.X'in tcas özelliği sizce yeterli mi? AI uçaklar için kullanılan tcas özelliğini online uçuşta da kullanabilmek için AIBridge diye bir dosya var, ben kullanıyorum ama çok fazla effektif bulduğumu söyleyemem. Squawkbox'ın bir sonraki versyonunda (SB3) tcas özelliğinin olmayacağı duyurulmuştu. O zaman bunun yerine alternatif olarak hangi program kullanılacak? Fikri olan?..

Uzun oldu biraz..Lütfen bu konudaki fikirlerinizi bildiriniz.
Teşekkürler..









Hasan Tahsin Sarısoy
THY480
VIP Member
VIP Member
Posts: 197
Joined: 27 Sep 2002, 19:10
Name: Alp AKBOSTANCI
PID: 480
Vatsim ID: 844012
City: Istanbul
Location: Istanbul

Sevgili arkadaşlar

Dün akşam LTBA 080 09KT rüzgar altında, ATC yok ve trafiğin yoğun olduğu bir ortamda bütün yaklaşmadaki ve yerdeki pilot arkadaşların text mesajı ile konum bildirmeleri , iniş için 06'nın kalkış için 36R'nin kullanımı ile trafikte en ufak bir sorun yaşamadan iniş ve kalkışların gerçekleştirildiğini görmekten büyük keyif aldım.

Kuralları harfiyen uygulayan tüm pilot arkadaşlarıma teşekkür ederim. Çok zevkli bir uçuş gecesi yaşamış olduk.

Tek üzüntüm , bu kadar yoğun bir trafiği süsleyecek bir ATC bulunmayışı oldu.

Sevgi ve saygılarımla

Alp Akbostancı
User avatar
THY2
VIP Member
VIP Member
Posts: 299
Joined: 18 Aug 2001, 20:33
Name: Bülent AKBAY
PID: 2
Location: Istanbul
Contact:

Değerli FlyTHY Pilotları,

Son zamanlarda artan hava trafiğine rağmen bazı akşamlar ATC olmaması ve tüm pilotlarımızın bu tür durumlarda sorunsuz bir şekilde uçuşlarını tamamlaması hepimiz için sevindirici bir durumdur.

Ancak bunun yanında ATC olmamasından şikayet etmeye pek de hakkımız yoktur. FlyTHY Yönetimi olarak bu konuda bir hatırlatma yapmak istiyoruz.

TRVACC, Türk Sanal Hava Sahasını çok kaliteli bir hizmetle yönetmekte ve bunun için ATC sayısını arttırmaya yönelik ciddi eğitim çalışmaları yapmaktadır. Bunun yanında ATC sayısının çoğalması yine de ATC'siz günlerin bir çözümü değildir. Oldukça iyi hazırlanmış TRVACC sitesinde, yapacağımız uçuşları TRVACC personeline bildirmemizi sağlayan bir uçuş kayıt (Flight Booking) formu vardır. Genel olarak hepimiz bu sayfayı ziyaret edip uçuşlarımızı kayıt altına almıyoruz. Ancak bunu bir alışkanlık hatta uçuşun bir parçası haline getirirsek ve Uçuş kaydımızı uçuştan minimum 2-3 saat önce ya da mümkünse 1 gün önce girersek TRVACC, ATC hizmeti vermek için gerekli organizasyonu yapacak zamana sahip olur. Bu sayede TRVACC nin yoğun geçecek akşamları önceden tahmin etmelerini sağlamış ve rastgele ATC açıp günü saatlerce radar karşısında beklemeye değmeyecek derecede az trafikle kapatmalarını engellemiş oluruz.
TRVACC Uçuş Kayıt Formu :http://www.trvacc.org/web/atc/flightbooking.asp

Bu konuda göstereceğiniz özen Türk Sanal Hava Sahasının daha da aktif olması için atılacak ciddi bir adımdır.

Hepinizin dikkatine sunarım.

Sevgi ve Saygılarımla.

Bülent Akbay
FlyTHY Administration
Post Reply

Return to “Training Lounge”