Şeffaf Kasa ...

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
THY066
VIP Member
VIP Member
Name: Kemal Tolu
PID: 66

Eger 2 bilgisayarınız varsa Widefs cok isinize yarayabilir. Peter Downson'ın yazdıgı bir program ve fsuipc ile beraber kullanılıyor.

Bu topic, Jet Blast için fazla gelmeye başladı, degerli bilgiler içeriyor o nedenle Simulator room'a taşıyorum.

Sevgiyle, Keyifli ve Bol Uçuşlar

Kemal Tolu
FlyTHY , PID66
Antakya 1967
silistreli
Senior Member
Senior Member
Name: Kisisel veri
PID: 3841
Vatsim ID: 1008925
City: Arnavutkoy

quote:Originally posted by delimawi

Bunların TripleHeadToGo adlı bir modeli var. O işe yarayabilir. Ancak sadece iki ekran bağlayacaklar için, bunun yerine iki ekran çıkışlı bir ekran kartını tavsiye ederim.

Ayrıca Analog ve Dijital versiyonu var. Dijitali daha pahalı.

İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977

İlker Kaptanım sadece iki ekran için iki ekran çıkışlı bir kart bildiğim kadarıyla FS tarafından desteklenmiyor. Bende mesela bir HDMI ve bir DVI çıkış var ama ne yaptımsa kokpit görüntüsünü iki monitöre alamadım. Bilginiz varmı bu konuda?

N. Tekin Silistireli
FlyTHY, Pid 3841
LTFD - ArKent
delimawi
VIP Member
VIP Member
Name: İlker Değirmencioğlu
PID: 2445
Vatsim ID: 1011091
City: Istanbul

quote:
İlker Kaptanım sadece iki ekran için iki ekran çıkışlı bir kart bildiğim kadarıyla FS tarafından desteklenmiyor. Bende mesela bir HDMI ve bir DVI çıkış var ama ne yaptımsa kokpit görüntüsünü iki monitöre alamadım. Bilginiz varmı bu konuda?

Evet var, ben şu anda resimlerde gördüğünüz üzere, tek ekran kartı ve iki monitör rahatlıkla kullanıyorum. NVIDIA ise kartlar çok kolay. NVIDIA control panelde Çoklu Ekran Konfigürasyonundan, iki ekranı tek ekran olarak seçiyorsunuz. Örneğin 1024x768 iki ekranınız varsa, artık onu windows, 2048x768 tek ekran olarak görüyor. Dolayısı ile de FS. Ve tüm 3D özellikleri çalışmaya devam ediyor. ATI içinde kesin bir çözüm vardır ama ATI ile aram iyi olmadığından hiç ATI kart edinmedim, tecrübem yok. Tek sorun, dialog box ve benzeri ufak pencereler ilk çıktığında, normalde ekranın tam ortasında, yani bizim kurduğumuz sistemde iki ekranın birleştiği yerde çıkıyor. Yarısı bi ekranda diğer yarısı öteki ekranda kalıyor, ama taşıyarak sorun çözülüyor.

İyi Uçuşlar,

İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977
silistreli
Senior Member
Senior Member

Kaptanım yoksa siz "horizontal span" özelliğindenmi bahsediyorsunuz? Hangi işletim sistemindesiniz? Eğer XP'de iseniz bu özellik malesef Microsoft tarafından sırf Nvidia tarafından desteklenmiyor diye kaldırıldı :-(

N. Tekin Silistireli
FlyTHY, Pid 3841
LTFD - ArKent
delimawi
VIP Member
VIP Member

Bu sistemde özellikle XP kullanıyorum. :)
Çalıştığından %100 eminim.
Ayrıca, fotoda sağda görülen laptop'umda da Vista var. Aynı özelliği onda da kullanabiliyorum. Laptoptada iki adet NVIDIA 8800GTX var.

İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977
silistreli
Senior Member
Senior Member

İlker kaptanım, 8500GT (HP özel üretim)kullanıyorum ve uzun süredir bunu araştırıyorum. İki mönitörümden birisi HDMI diğer DVI bağlanıyor. Son (06/2009) Nvidia sürücü yüklü ve malesef "geni masaüstü, clone" haricinde "horizontal span" seçeneği bulunmuyor. Forumlarda takip ettiğim kadarı ile Microsoft bu özelliği kesinlikle Vistadan kaldırmış.

Bana acaba Vistadan buna ilişkin bir ekran görüntüsü yollayabilirmisiniz? birde şu an size nasıl erişebilirim? MSN adresiniz varmı?

N. Tekin Silistireli
FlyTHY, Pid 3841
LTFD - ArKent
delimawi
VIP Member
VIP Member

Selamlar,

Öncelikle evet, Horizontal Span özelliğinden bahsediyorum ve Horizontal Span, Dual View'den daha başarılı XP altında. Vista konuzunda haklısınız, Vista altında Horizontal Span yok ancak Dual View var, aynı sonuçları alabiliyorum. Ayrıca yazının en başında belirttiğim gibi, sistemi sadece FS kullanmak için özellikle XP kurdum. Yani esas konumuz Vista değil, zira FS2004 için çok uygun bir işletim sistemi değil.

Genede, Vista altında yaptığım denemeler ve screen shot'lar aşağıda.

Öncelikle SLI özelliğini kapatıyoruz. Çünkü SLI açıkken çoklu ekran desteği ile ilgili sıkıntılar mevcut;
Image

Daha sonra ikinci ekranı aktive ediyoruz;
Image

Son olarak, FS açıyoruz, ve panellerimizi undock ederek yerleştiriyoruz. Burada özellikle FMC yi araya aldım ki iki ekrandaki parçasıda görünsün diye. Ayrıca istenirse cockpit bölümü bir ekrandan daha geniş olacak şekilde genişletilebiliyor;
Image

MSN için PM atabilirsiniz.

Sevgiler, Saygılar,

İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977
silistreli
Senior Member
Senior Member

İlker Kaptanım demek istediğinizi anladım fotoğraflardan. Bunları aslında üzerine gelip undock ederek yapabiliyoruz. Benim horizontal spandan kastım kokpiti iki ekrana dağıtmak. Eklentilerdeki görüntüyü bende yapabiliyorum, bir sorun yok ama kokpiti ortadan ikiye iki ekrana atamıyorum Vistada; bu özellik kapanmış Vistada. Ancak üçüncü parti bir yazılımla olabiliyor ama oda "mirror" özelliğinden sadece yansıtma şeklinde olabiliyor :-) hemen PM atıyorum Kaptanım, tekrar teşekkürler

N. Tekin Silistireli
FlyTHY, Pid 3841
LTFD - ArKent
1237
Senior Member
Senior Member
Name: Alper Oğuz
PID: 0000
Vatsim ID: 0000

Yeni bir ürün ama çoklu monitör için yeterli portu olmayanlar belki şu ürünü de düşünebilir:

http://www.donanimhaber.com/Sparkle_XLi ... -14510.htm

Alper Oğuz
THY1237
alperoguz at gmail nokta com
delimawi
VIP Member
VIP Member

Alper Kaptanım,

Piyasada buna benzer başka ürünlerde var. DisplayLink çipi kullanıyor bu ürünler. Bende de bir kaç farklı versiyonu var. Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta, bu ürünlerin hiçbirinde 3D grafik hızlandırması yok !!! Yani onboard paylaşımlı ekran kartlarından daha fazla bir performans beklenemiyor. USB den bağlanacak olan ekrana gidecek olan görüntü, tamamen CPU gücü ile bilgisayarda render ediliyor ve sıkıştırılarak USB üzerinden transfer ediliyor. En fazla film seyredilebilir, yada basit 2D panelleri falan atabiliriz. Gerçek kullanım amacı da zaten prezentasyon vb...

Tekolonoji hakkında bilgi almak için;
http://www.displaylink.com/technology_overview.html

Ve, çzellikle bizim gibi oyun meraklıları için dikkat edilmesi gereken nüans;
http://www.displaylink.com/common_questions.html

Sayfasındaki;

Is DisplayLinks video technology suitable for gaming?
While DisplayLink technology is targeted primarily to productivity and video applications, it is suitable for the casual gamer. If youre a "power gamer" to whom money is no object, you might want to go another route.

Sevgiler, Saygılar,

İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977
silistreli
Senior Member
Senior Member

İlker Kaptanım, sadece iki çıkışlı ekran kartı ile XP de alınabilinen ancak Vista'da kaldırılan "horizontal expand" görüntüsü bu şekilde;

Image

Elimde iki tane 220 WX var ama Vistada kokpiti dağıtamıyorum bu şekilde. Ancak Bir ekranda kokpit, diğer ekranda da undock edilmiş paneller olabiliyor tabi.

N. Tekin Silistireli
FlyTHY, Pid 3841
LTFD - ArKent
1237
Senior Member
Senior Member

İlker kaptan doğrudur, USB ile 3D görüntü içeren paneller zor, sadece FMC, başüstü panel vb.

Alper Oğuz
THY1237
1237
Senior Member
Senior Member

Bugün RSS okuyucumdaki birikenleri temizlerken şuna rastladım:

http://www.donanimhaber.com/Albatron_Ge ... -14411.htm

Bilmiyorum Türkiye'de bulunur mu, ama eğer bulunursa SLI/CF anakartı olmayıp çoklu monitör vb ihtiyacı olanlar için x1 slotuna takılan bir 9500GT fena değil gibi. :)

Alper Oğuz
THY1237
silistreli
Senior Member
Senior Member

Alper Kaptanım bilginiz olsun, eğer bir ürün istiyorsanız ve Türkiyede bulunmuyor ise ben size ABD'den 2-3 gün içerisinde getirtebilirim :-)

N. Tekin Silistireli
FlyTHY, Pid 3841
LTFD - ArKent
1237
Senior Member
Senior Member

Tekin kaptan sağolasın, ama benim sistem hala AGP. :)

Alper Oğuz
THY1237
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”