Arkadaşlar bir sorum olacaktı.
Geçen hafta 7900GTX ekran kartımı yaktıktan sonra vesile oldu ve tüm sistemimi yenileme kararı aldım. 8800GTX dual SLI bir sistem kurdum. FSX ve FS2004 lerimi kurdum ve FSX te bir tur attım. Sonra 2004'ü açtım ve hayal kırıklığına uğradım. FS2004 te diagonal çizgiler kırık kırık görünüyor. Bu sizde de böylemi yoksa ben önce FSX te test ettiğim için gözüm mü ona alıştı emin olamadım. Bu arada ayarlar Ultra High.
İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977
Yok, yok ... ne yaptıysam olmuyor. Eski driverları da yukledim, beta drivarlarını da yukledim, DirectX de yeniledim, NVidia Control Panelden de, program içinden de denedim olmuyor. Rica etsem LTBA 36R pistinde, bir screenshot alıp PS falan oynamadan post edebilecek bir arkadaş olursa memnun olacağım. Kaplamaların kendi içlerindeki antialiaslarında sorun yok ama polygonların bittiği yerdeki kenarlarda sorun var.
İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977
nHance'i denedim ama sonuç gene aynı. Bu arada full-screen de anti-aliasing'in çok güzel çalıştığını farkettim. Bunun üzerine biraz google dan sonra bir çözüm buldum. Belki benzer problemi olanlar olabilir diye açıklıyorum.
NVidia driver'i ile beraber FS9.exe için gelen bir profil var. Bu profil bir sebeple hatalı imiş. Üzerinde yapılan değişiklikler FS'e tam olarak yansımıyor. NVidia control panelden bu profili silip tekrar fs9.exe için bir profil yaratıp AA ve AF ayarlarını yapınca problemsiz çalıştı. Bilginize.
İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977
Fsx te tüm ayarlar maksimumda dx10 açık iken en iyi sistemlerin bile fps in 15-20 olduğunu duymuştum. dx10 u kapayınca çok yüksek fps alınabiliyormuş. Sizde durum nedir?
Arkadaşlar durum o kadar da vahim değil. FSX için sanırım güncel kartlar çok ta yetersiz değil, zira tüm ayarlar UltreHigh iken, evet haklısınız 10-15 frame alıyordum. Ancak ayarlar Ultra High iken herşeyin olabileceğinin en üst seviyesinde olduğu anlamı çıkmamalı.
Neyse kısaca bendeki durumu anlatmak isterim.
Settings > Display > Graphics menusunde;
Ultra High seçince Filtering Bilinear oluyor ve Anti-Aliasing kapalı duruma geliyor. Ancak ben AA yı açmak ve mümkünse Triliner yada Anistropic yapmak istiyorum. Bu sebeple bu sayfada 1620x1200 32 Bit ve AA Anistropic seçtim. Lens Flare, Light Bloom, Advanced Animations açık ve Global Texture Resolution "Very High" seçili.
Sonuç olarak bu sayfa "Custom" oldu.
Şimdi diğer sayfalara geçmeden bu sayfadaki değişikliklerin performansa etkisinden kısaca bahsetmek gerekirse, benim sistemimde nerdeyse hiç etkisi olmuyor. Resolution 1920x1200 de olsa daha da küçük te olsa, AA açık kapalı pek fark etmedi, hep birbirine yakın FPS değerleri aldım.
Settings > Display > Aircraft menusunde;
Ultra High seçtim ve öyle bıraktım, pek değiştirilecek birşey yok gibi.
Settings > Display > Scenery menusu;
Sanırım burası dananın kuyruğunun koptuğu yer. İlk başta Ultra High seçmiştim. Başta belirttiğim gibi 10-15 FPS aldım. Ama benim görüşüm düşük FPS nedeni sanırım ekran kartı değil genel sistem performansı. Burası Ultra High iken iki çekirdek te %100 duruma geliyor. Ayrıca ekran kartına ilk menude AA Filtering ve yüksek çözünürlük ile olabildiğince yüklendim ve FPS değerlerinde çok değişiklik olmamıştı.
İkinci denememde, kabaca sliderları orta konuma getirdim. Ve FPS değerleri birden bire yükseldi. Bu konumda 35-40 FPS lere kadar çıkabiliyorum. Ayrıca scenery kaliteside hiç küçümsenecek gibi değil. En azından 2004 ten çok daha iyi. Bu arada bu konumda CPU utulization %100 lerden %75-80 lere düştü. Biraz daha ince ayar yapılabilir yani.
Son olarak sistem detaylarına gelirsek, devamlı seyehat ettiğim için notebook kullanıyorum. Bir önceki sistemim XPS M1710 du. 4GB RAM, 2.13 GHz, 7900GTX ekran kartı vardı. Geçen hafta bir uçuş sırasında Ekran Kartı yandı. Sanırım fanlar bloke oldu, çok emin değilim. Şu anki sistem XPS M1730, 9300 CPU, 8800GTX 512MB x2 ekran kartı, 4GB Ram, 320GB x2 HDD. 17" ve 1920x1200 ekran.
Aslında bir hata yaptım, HDD leri Raid0 yaparak performans artışı sağlayabilirdim ama tamamen bağımsız iki adet HDD olsun diye Raidden vazgeçtim. (Birine bişi olursa ötekindeki dataları kurtarırım diye düşündüm. Ama keşke baştan Raid0 yapsaydım.) Sanırım Raid0 olsaydı Scenery ayalarlarındaki kalısma bir nebze olsun daha rahatlardı.
Herkese iyi uçuşlar.
Not: Bu arada Dx10 açık kapalı ne demek pek anlayamadım. Dx10 zaten Dx9'u kapsar. Acaba Dx10 u uninstall edip Dx9 yüklemekten mi bahsediyorsunuz.
İlker Değirmencioğlu
FlyTHY, PID 2445
İstanbul, 1977
İlker Kaptanım sizin yaşadığınız bu sorunu diğer arkadaşlarımızın da yaşayabileceğini düşünerek referans olması maksadıyla aşağıdaki linki göz önünde bulundurmakta fayda var.