sayınmı diyeyim yoksa uçuşta hayatını kaybeden kişilere karşı gülerek cevap yazan kişimi diyeyim ufuk avcı bu forum saygın kültürlü bir seviyeye hitap etmektedir ve edecektir yazınız çok seviyesizce bir yazıda ve gördüğüm kadarı ile uçuşta hayatını kaybeden kişilerin tanıdıkları ve yeğeni var. uçuş sırasında o kişi ile karşılaşırsınız nasıl bir cevap vereceksiniz ve ne yüzle bakacaksınız. lütfen yazdıgınız yazıyı editleyin ve en azından bir özür dileyin. olmaz bu şekilde seviyesizce yazılmış bir msj. ve arkasından gülme smile sindirilemez yazarken dahi sinir oldum . kaza hakkında bırakın forumu 07.04.1999 yılında kaza geçiren kişilere karşı saygınız olsun vefat eden kişinin arkasından gülerek konuşulmaz. ve nette baktıgımızda bu uçağın düşüş sebebinin sizin dediğiniz gibi saçma salak bir şey değil kötü hava şartları oldugu biliniyor belki pilot hatası olabilir ama bu tartışılır. sinirlendim kusura bakmayın ama bu kişi lütfen yazıyı editlemeli ve özür dilemeli
Flight Information
Flight Number 5904
Dparture airport Adana, Sakirpasa - Turkey (ADA / LTAF)
Arrival airport Jeddah, King Abdul Aziz - Saudi Arabia (JED / OEJN)
Fatalities
People on board 6 (0 passengers and 6 crew)
On board fatalities 6
On ground fatalities 0
Crash description
Phase En route
Description The plane crashed nine minutes after takeoff, due to bad weaşer conditions.
Erhan ?imşek
B738 THY1067
Pilot finalde nereye bakar ?
selamlar
öncelikler sözkonusu şahısın üslubunu kabul edememekle birlikte,benim de özür dilemem gerektiği kanaatindeyim.kimse elim bie olay ardından dalga geçer gibi konuşma hakkını kendinde göremez.ben yukarda bu mevzuyu bu kadar ileri götüreceğini tahmin dahi edemediğim espri için şimdiden özür dilerim.her ne kadar zan altında olmasamda sonuçta başlatan benim..üzgünüm...
hayatını kaybeden kaptanlarımızı bir kez daha onurla anıyorum..
tk1550-VoLKaNN
öncelikler sözkonusu şahısın üslubunu kabul edememekle birlikte,benim de özür dilemem gerektiği kanaatindeyim.kimse elim bie olay ardından dalga geçer gibi konuşma hakkını kendinde göremez.ben yukarda bu mevzuyu bu kadar ileri götüreceğini tahmin dahi edemediğim espri için şimdiden özür dilerim.her ne kadar zan altında olmasamda sonuçta başlatan benim..üzgünüm...
hayatını kaybeden kaptanlarımızı bir kez daha onurla anıyorum..
tk1550-VoLKaNN
Volkan Hocam;
Sizin yazınızın içeriğinde 07.04.1999 yılında yaşanmış olan kazaye işam yoktur. Onun için kendinizi ferah tutunuz. Size karışı hiçbir öfkem söz konusu değildir.
SAYGILARIMLA
Barbaros Hayrettin EMSEN
------------------
Pisteki teker izim, Havadaki Beyaz şeritim benim imzamdır...
Sizin yazınızın içeriğinde 07.04.1999 yılında yaşanmış olan kazaye işam yoktur. Onun için kendinizi ferah tutunuz. Size karışı hiçbir öfkem söz konusu değildir.

SAYGILARIMLA
Barbaros Hayrettin EMSEN
------------------
-
- Newbie
Sevgili Barbaros,
ben de sana baş sağlığı dilerim. Maalesef havacılıkta hata ve büyük
teknik arızalar sonucunda ölümle sonuçlanan kazalar vuku buluyor.
Bende sivil havacılıkta çok sevdiğim arkadaşlarımı kaybettim, bir
çoğumuz sevdiklerini kaybetti. Bu sebeptendir ki havacılık çok
zevkli bir uğraş olduğu gibi, diğer yandan da çok da katı kuralları
olan bir konudur. Çünkü bu kuralların büyük bir kısmı kanla
yazılmıştır.
Buna paralel olarak, sanal uçuş ortamında da aynı ciddiyet ve
kurallara uyulmasındaki titizliğin VATSIM in kurucuları ve
yöneticileri tarafından muhafaza edildiğini görmekteyiz, bizler de
pilotlar ve hava trafik kontrolörleri olarak bu ciddiyet ve
kurallara uyulmaktaki titizliği devam etmesini sağlamaya çalışmaktayız.
Yalnız bu sanal uçuş ortamında herkesin bu ciddiyeti gerçek havacılık
yaşamının içinden gelenler kadar yoğun algılamadığını da zaman
zaman görmekteyiz.
Ama benim izlenimlerimi sorarsan, uçuş hayatını yalnız sanal
ortamda paylaşabilen yeni ve genç sanal pilot arkadaşlarımızın da
bazı "başlangıç sorunları" yaşadıktan sonra bu çok ciddi ve
kuralcı "HOBİ" nin anlamını kavradıklarını söyleyebilirim,
henüz kavramamış olanların da b,raz daha çaba göstermelerini
temenni ederim.
?imdi gelelim bu topiğin esas konusuna:
"Pilotlar son 1000 ft de nereye bakarlar?" sorusuna cevap
olarak...
Pilotlar uçuşlarını 2 ana kurala göre yaparlar:
1. VFR - Görerek şartlarda uçuş kurallarına gore,
2. IFR - Aletli uçuş şartlarındaki kurallara göre.
1. VFR - Bulutlara girmeden ve ufuk çizgisini kaybetmeden yapılan
görerek uçuşlarda, yaklaşmada gerekli setup yapıldıktan sonra
(Flaplar, iniş takımları, trim,...diğer iniş check-list işlemleri)
gözler sürat saati ve pist başı arasında gider-gelir. Varsa,
yardımcı olarak pistin VASI (Visual Approach Slope Indicator)
veya PAPI (Precision Approach Paş Indicator)ışıklarına dikkat edilir
ve inişe geçilir.
2. IFR - Aletli uçuşlarda ise - ki Havayolu uçuşlarının tamamı IFR
olarak yapılmaktadır - pilotun son yaklaşmada Karar İrtifasına -
DA(H) - Desicion Altitude (Height)kadar gözünü dışarı kaldırmadan,
crosscheck-çapraz kontrol yaparak, değişimli olarak, bir alete fikse
olmadan bakacağı aletler:
Suni ufuk, Sürat göstergesi,yön cayrosu, Altimetre, Varyometre, NAV1
ve NAV2 göstergeleri ve bunların arasında koordinasyonu sağlamak
veya otopilotta ise kontrol etmek. Sonra, Karar irtifasına gelince
dışarı bakıp, pisti görüp devam kararı verip inişe geçmek, pist
görünmüyorsa pas geçmek.
Kapalı olmayan havalarda bile IFR uçuş yapan bir pilot aynı şekilde
hareket etmelidir. Zaten tüm havayolu pilotları bu uygulamayı
yaparlar.
Sevgiler, Saygılar ve emniyetli uçuşlar.
Faruk Baran
ben de sana baş sağlığı dilerim. Maalesef havacılıkta hata ve büyük
teknik arızalar sonucunda ölümle sonuçlanan kazalar vuku buluyor.
Bende sivil havacılıkta çok sevdiğim arkadaşlarımı kaybettim, bir
çoğumuz sevdiklerini kaybetti. Bu sebeptendir ki havacılık çok
zevkli bir uğraş olduğu gibi, diğer yandan da çok da katı kuralları
olan bir konudur. Çünkü bu kuralların büyük bir kısmı kanla
yazılmıştır.
Buna paralel olarak, sanal uçuş ortamında da aynı ciddiyet ve
kurallara uyulmasındaki titizliğin VATSIM in kurucuları ve
yöneticileri tarafından muhafaza edildiğini görmekteyiz, bizler de
pilotlar ve hava trafik kontrolörleri olarak bu ciddiyet ve
kurallara uyulmaktaki titizliği devam etmesini sağlamaya çalışmaktayız.
Yalnız bu sanal uçuş ortamında herkesin bu ciddiyeti gerçek havacılık
yaşamının içinden gelenler kadar yoğun algılamadığını da zaman
zaman görmekteyiz.
Ama benim izlenimlerimi sorarsan, uçuş hayatını yalnız sanal
ortamda paylaşabilen yeni ve genç sanal pilot arkadaşlarımızın da
bazı "başlangıç sorunları" yaşadıktan sonra bu çok ciddi ve
kuralcı "HOBİ" nin anlamını kavradıklarını söyleyebilirim,
henüz kavramamış olanların da b,raz daha çaba göstermelerini
temenni ederim.
?imdi gelelim bu topiğin esas konusuna:
"Pilotlar son 1000 ft de nereye bakarlar?" sorusuna cevap
olarak...
Pilotlar uçuşlarını 2 ana kurala göre yaparlar:
1. VFR - Görerek şartlarda uçuş kurallarına gore,
2. IFR - Aletli uçuş şartlarındaki kurallara göre.
1. VFR - Bulutlara girmeden ve ufuk çizgisini kaybetmeden yapılan
görerek uçuşlarda, yaklaşmada gerekli setup yapıldıktan sonra
(Flaplar, iniş takımları, trim,...diğer iniş check-list işlemleri)
gözler sürat saati ve pist başı arasında gider-gelir. Varsa,
yardımcı olarak pistin VASI (Visual Approach Slope Indicator)
veya PAPI (Precision Approach Paş Indicator)ışıklarına dikkat edilir
ve inişe geçilir.
2. IFR - Aletli uçuşlarda ise - ki Havayolu uçuşlarının tamamı IFR
olarak yapılmaktadır - pilotun son yaklaşmada Karar İrtifasına -
DA(H) - Desicion Altitude (Height)kadar gözünü dışarı kaldırmadan,
crosscheck-çapraz kontrol yaparak, değişimli olarak, bir alete fikse
olmadan bakacağı aletler:
Suni ufuk, Sürat göstergesi,yön cayrosu, Altimetre, Varyometre, NAV1
ve NAV2 göstergeleri ve bunların arasında koordinasyonu sağlamak
veya otopilotta ise kontrol etmek. Sonra, Karar irtifasına gelince
dışarı bakıp, pisti görüp devam kararı verip inişe geçmek, pist
görünmüyorsa pas geçmek.
Kapalı olmayan havalarda bile IFR uçuş yapan bir pilot aynı şekilde
hareket etmelidir. Zaten tüm havayolu pilotları bu uygulamayı
yaparlar.
Sevgiler, Saygılar ve emniyetli uçuşlar.
Faruk Baran
Değerli Faruk Hocam;
Dediğinize sonuna kadar katılıyorum. Ben online uçarken başka bir arkadaşım "Crash" durumuna neden olsa sorun değil. Geçimiş olsun der uçuşuma yeniden başlarım. Ben İnişteyken biri pist başı yapsa eyvallah derim. Gene ben 36R'a inerken başka birisi 18L'e iniş yapsa menna. Ama bu seviyesizlik !!! Bu tür chat odası sohbetleri bu foruma tanışırsa, iş çığrından çıkar ULA?ILMAZ OLAN BİR KAPTANA !!! dil uzatılırsa ve bu benim eniştem olursa, hele hele bu terbiyesizliği yapan şahsiyet kaldırıp, ben ve benim pilot arkadaşlarım yani sizler, uçuşlarından sonra rapor yazarken sanki bizimle dalga geçer gibi kaldırıp raporun da sadece;
A.Q.
ifadesini kullanırsa, inanın sizi bilmem ama bana dokunur. Sonuçta ben uçuşu bu sitede, sizlerle tanıdım. Burası sayesinde 50 saatlik microlight uçuşum oldu. İlk fırsatta Sn. Ergenkon Hocamla bu durumu görüşeceğim. Hocamızın gereğini yerine getireceğine eminim...
NOT: A.Q. Bilindik bir küfrün internetteki sembolleştirilmiş argo kullanımıdır...
SAYGILARIMLA
Barbaros Hayrettin EMSEN
------------------
Dediğinize sonuna kadar katılıyorum. Ben online uçarken başka bir arkadaşım "Crash" durumuna neden olsa sorun değil. Geçimiş olsun der uçuşuma yeniden başlarım. Ben İnişteyken biri pist başı yapsa eyvallah derim. Gene ben 36R'a inerken başka birisi 18L'e iniş yapsa menna. Ama bu seviyesizlik !!! Bu tür chat odası sohbetleri bu foruma tanışırsa, iş çığrından çıkar ULA?ILMAZ OLAN BİR KAPTANA !!! dil uzatılırsa ve bu benim eniştem olursa, hele hele bu terbiyesizliği yapan şahsiyet kaldırıp, ben ve benim pilot arkadaşlarım yani sizler, uçuşlarından sonra rapor yazarken sanki bizimle dalga geçer gibi kaldırıp raporun da sadece;
A.Q.
ifadesini kullanırsa, inanın sizi bilmem ama bana dokunur. Sonuçta ben uçuşu bu sitede, sizlerle tanıdım. Burası sayesinde 50 saatlik microlight uçuşum oldu. İlk fırsatta Sn. Ergenkon Hocamla bu durumu görüşeceğim. Hocamızın gereğini yerine getireceğine eminim...
NOT: A.Q. Bilindik bir küfrün internetteki sembolleştirilmiş argo kullanımıdır...
SAYGILARIMLA
Barbaros Hayrettin EMSEN
------------------
- THY446
- Junior Member
- Name: Okhan Ucar
- PID: 477
- Vatsim ID: 843798
- City: Izmir
Sayın Barbaros Hocam, öncelikle başınız sağolsun. O kaza yaşandığında ben Mersin'de askerliğimi yapmaktaydım ve o döneme ait haberleri gazetelerden takip edebilmiştim. Hatırladığım Boeing firması kazadan sonra bir servis bülteni yayınlamıştı. Dümende meydana gelen bir sorun nedeni ile uçağın sadece 9 sn de 10000 metreden yere ulaştığını öğrenebilmiştim
Acınızı ve hassasiyetinizi paylaşıyorum. Vermiş olduğunuz uçuş örneğine bende bir katkı yapmak istiyorum.
http://www.flyşy.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3829
Linkte örnek verilen olay tamamen sizin bahsettiğiniz kişinin uçuşlarını anlatmaktadır.
Sevgi ve saygıyla
Okhan Uçar
Ankara
THY477

http://www.flyşy.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3829
Linkte örnek verilen olay tamamen sizin bahsettiğiniz kişinin uçuşlarını anlatmaktadır.
Sevgi ve saygıyla
Okhan Uçar
Ankara
THY477
- THY177
- VIP Member
- Name: Ergenekon Kucuk
- PID: 177
Arkadaslar hepinizden ozur dilerim forumlara bakamadım 3 gun ve "bu adamın" yazdıklarını gormememisim ..
1) Adam kendi ucağımızın kazasında hemde ölümlü bir kazasında espri yapıyor ....gulumseyen suratla...
2) ?imdi gordugum kadarı ile F15 ile LTBA LTAI ucuyor .. FR dada B738 le gozukuyor ...ve su andada CRASH olmuş durumda..
Her neyse ben bir taraftan seviniyorum , bu tip adamlr bir şekilde kendilerini ifade edip buradan bu ortamdan ayıklanmaya vesile oluyorlar .
Diğer taraftan " saygı kuralları içerisinde fikirsel olarak kendini ifade eden eleştiri getiren,mutsuzluğunu dile getiren v.b arkadaşlarımı" tenzih ediyorum : bu olayla kesinlikle bağdaştırmıyorum ,yanlış anlaşılmak istemem .
İlgili ADAMA: adam da değil ! gereği her ne ise yapılacaktır.
** FORUM UYELİGİ SİLİNDİ .
*** PİLOT BİLGİLERİNE GİREMİYORUM ,sevgili Ozgur eger imkanın olursa ilgili kaydı silermisin . (Pilot Adı : Ufuk AVCI)
TK 177 Ergenekon Kucuk
1) Adam kendi ucağımızın kazasında hemde ölümlü bir kazasında espri yapıyor ....gulumseyen suratla...
2) ?imdi gordugum kadarı ile F15 ile LTBA LTAI ucuyor .. FR dada B738 le gozukuyor ...ve su andada CRASH olmuş durumda..
Her neyse ben bir taraftan seviniyorum , bu tip adamlr bir şekilde kendilerini ifade edip buradan bu ortamdan ayıklanmaya vesile oluyorlar .
Diğer taraftan " saygı kuralları içerisinde fikirsel olarak kendini ifade eden eleştiri getiren,mutsuzluğunu dile getiren v.b arkadaşlarımı" tenzih ediyorum : bu olayla kesinlikle bağdaştırmıyorum ,yanlış anlaşılmak istemem .
İlgili ADAMA: adam da değil ! gereği her ne ise yapılacaktır.
** FORUM UYELİGİ SİLİNDİ .
*** PİLOT BİLGİLERİNE GİREMİYORUM ,sevgili Ozgur eger imkanın olursa ilgili kaydı silermisin . (Pilot Adı : Ufuk AVCI)
TK 177 Ergenekon Kucuk
734 ler Rudder için yayınlanmış 2 farklı Bulletin,en güceli 1255,
AIRPLANES POST SB27-1206 A Rudder Pressure Reducer (RPR) is connected to şe "A" system hydraulic line upstream of şe main rudder PCU. Hydraulic pressure to şe rudder is reduced from 3000 psi to 1000 psi when şe airplane climbs above 1000 feet AGL.
AIRPLANES POST SB27-1255 A Rudder Pressure Reducer (RPR) is connected to şe "A" system hydraulic line upstream of şe main rudder PCU. Hydraulic pressure to şe rudder is reduced from 3000 psi to 1800 psi when şe airplane climbs above 1000 feet AGL.
Volkan Erdogan
AIRPLANES POST SB27-1206 A Rudder Pressure Reducer (RPR) is connected to şe "A" system hydraulic line upstream of şe main rudder PCU. Hydraulic pressure to şe rudder is reduced from 3000 psi to 1000 psi when şe airplane climbs above 1000 feet AGL.
AIRPLANES POST SB27-1255 A Rudder Pressure Reducer (RPR) is connected to şe "A" system hydraulic line upstream of şe main rudder PCU. Hydraulic pressure to şe rudder is reduced from 3000 psi to 1800 psi when şe airplane climbs above 1000 feet AGL.
Volkan Erdogan
Değerli Ergenekon Hocam;
Gereğini yaptığınız için size çok teşekkür ederim. Birkez daha FLYTHY ortamının, kalitelisini ve seviyesini korumak için gösterdiğiniz çabayı taktir ediyorum. Ailem adına da size teşekkür ederim...
SAYGILARIMLA
Barbaros Hayrettin EMSEN
------------------
Gereğini yaptığınız için size çok teşekkür ederim. Birkez daha FLYTHY ortamının, kalitelisini ve seviyesini korumak için gösterdiğiniz çabayı taktir ediyorum. Ailem adına da size teşekkür ederim...

SAYGILARIMLA
Barbaros Hayrettin EMSEN
------------------
değerli barbaros kardeşim,
bir kez daha enişten şahsında şehit olanlara Allah'tan rahmet dilerim.volkan olayı özetlemiş.boeing NTSB ve FAA baskısı ile colorado springs ve pittsburgh kazalarından sonra tasarım hatasına bağlı olarak tüm dünyadaki 737 400 lerin kuyruk rudder actuator lerini değiştirilmesi için bir bülten yayınlandı ve tüm havayolları tarafından da bu gerçekleştirildi.olay özellikle bu tip extreme hava koşullarında kontrolde zorlanma hatta zaman zaman kumanda verilen yönün tam zıttı yönünde uçağın kendi kendine tam rudder vermesi şeklinde ortaya çıkmaktaydı.
slm lar
m.ilker ercanlı
bir kez daha enişten şahsında şehit olanlara Allah'tan rahmet dilerim.volkan olayı özetlemiş.boeing NTSB ve FAA baskısı ile colorado springs ve pittsburgh kazalarından sonra tasarım hatasına bağlı olarak tüm dünyadaki 737 400 lerin kuyruk rudder actuator lerini değiştirilmesi için bir bülten yayınlandı ve tüm havayolları tarafından da bu gerçekleştirildi.olay özellikle bu tip extreme hava koşullarında kontrolde zorlanma hatta zaman zaman kumanda verilen yönün tam zıttı yönünde uçağın kendi kendine tam rudder vermesi şeklinde ortaya çıkmaktaydı.
slm lar
m.ilker ercanlı