ekran kartı overclock

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
canery
Junior Member
Junior Member

Öncelikle bazı sitelerden okudu?um yazılar kadar bir bilgiye sahibim onu söyleyim.Ekran kartımı overclock etmeye karar verdim rivatuner programını kullanarak ama bazı sorularım olacak bu işten anlayan kaptanlarıma.
Öncelikle okudu?um yazılarda bellek hafızasını ve işlemci hızını 5Mhz lik artışlarla test etmem söyleniyor ama ben ekran kartının sıcaklı?ını göremedi?im için nereye kadar zorlıca?ıma karar veremedim.Default olarak işlemci hızı 300 de hafıza hızıda 500 de.Bunları nereye kadar artırmamı tavsiye edersiniz.
Birde ayrıca işlemci yi de overlock etmek amacıyla cpu-z programını indirdim burda dikkatimi bir şey çekti CPU menüde voltaj oynayıp duruyor 1.360-1.377-1.408 arasında gidip duruyor.Bu durum normalmidir ve bu durumdayken işlemciyi overclock etmemi tavsiye edermisiniz.
Sistemim:AMD Aşlon 64 3000+ VENICE 1800Mhz,MSI K8N NEO4 PLATINIUM,Kingston 512Mb DDR400,TORNADO 256Mb FX6600 DDR/DV,Samsung 80Gb SATA,Philips 107E.

Şimdiden Teşekkürler...

Caner Yalçın
TK1106
Yenici
Average User
Average User

Sorularına yanıt değil ama, Everest home edition yazılımı ayrıntılı donanım bilgileri bakımından işine çok yarayacağını umuyorum.

A.Önder Yenici - TK497
drumex
Average User
Average User

CPU-Z işlemci overclock etmek için değildir, sadece bilgi verme amaçlıdır.

Voltajın oynaması aslen normal ancak biraz fazla oynuyor sanki. Overclock için bir problem çıkarmaz. Venice çekirdekli işlemciler çok rahat overclock'lanıyor, FSB hızı oldukça arttırablirsiniz ancak RAM'ler ucuz ve düşük performanslı ise kısıtlayıcı bir faktör olabilir.

Ekran kartında işlemcinin sıcaklığını RivaTuner içinden görebilirsiniz.

Overclock ederken de azar azar arttırıp, her arttırmadan sonra grafik işlemciyi yükleyecek yazılım çalıştırmanız gerekir, mesela AquaMark.

Image
canery
Junior Member
Junior Member

Selçuk ve Önder kaptan yardımınız için sağolun.Evet Cpu-Z den takip ederek clockgen ile overclock yapmaya çalıştım işlemci voltajını bios dan 1.690 lara kadar çıkardım bellek voltajınıda auto yaptım.İşlemci hızını artırmaya başladığımda başlarda 210 u geçemedim.Sonra baktımki hyper transport un kendi hızı diye bir şey varmış bunun 1000 de sabit olması gerekiyormuş(200*5).Tabi ben 210 ları geçince bunuda aşmış oluyorum sonra ben bu çarpanı 4 olarak değiştirdim bios dan ve 250 lere kadar çıktım.Sonra çarpanı 3 yapmama rağmen bi türlü 250 üstüne çıkamadım.REMi yukarda yazmıştım acaba ondanmı.Selçuk kaptan bu konuda bir tavsiye verirsen sevinirim.
Ekran kartındada Riva Tuner da bi türlü bulamadım kartın sıcaklığını gösteren yeri acaba daha açık yazabilirmisiniz.Birde bu Aquamark yazılımını mutlaka çalıştırmam gerekiyormu Riva Tuner dan 5 er 5er artırıp test ettim bi sorun olmadı sonra tamam deyip çıktım.

Caner Yalçın
TK1106
drumex
Average User
Average User

Voltajı çok yüksetmişsin. Default haline geri çekmek daha iyi olur. Fazla voltaj fazla sıcaklık demektir. Boş yere işlemciyi fazla yüklemeye gerek yok, Venice default VCore ile yeterince yüksek hızlara çıkabiliyor zaten (mesela aşağıdaki örnekte FSB 280 MHz).

RAM'ler daha yüksek hızlara çıkmanı engelliyor olabilir. RAM'lerin DDR400 olması performans için mi yoksa makul fiyat için mi üretildiğini göstermez. CAS, CAS to RAS, RAS precharge ve TRAS diye değerler vardır. Bunlar genelde arka arka yazılır ve her biri ne kadar küçükse o kadar iyi demektir. Örneğin DDR için üretiliş performans RAM'lerinde bu değerler 2-2-2-5'dir. Bunlara CPU-Z'den bakılabilir.

2-3-2-6, 2-3-2-5 gibi değerler de RAM'lerin overclock'a elverişli olduğunu gösterir. Burada bazı değerler arttırılarak RAM'in yüksek FSB hızlarında çalışması sağlanabilir. Örnek olarak default 2-2-2-5 ayarlarını FSB 250MHz iken kullanmak mümkün olmaz ama 2.5-3-3-7 şeklinde ayarlanıp kullanılabilir. Aşağıda Venice 3200 için bir overclock örneği var:

http://www.pcper.com/article.php?aid=127&type=expert

Ekran kartını overclock ederken yazılımın yaptığı test pek birşeye yaramıyor. Asıl olarak GPU'yu yüklemek lazım ki normal şartlarda yükleme olduğu zaman da (FS açıkken veya başka oyun açıkken vs.) problem çıkmayacağından emin olabilelim.

RivaTuner içinde Hardware Monitoring var, GPU sıcaklığına oradan bakabilirsin. Burada üst-alt sınırları ve güncelleme süresini ayarlardan değiştirmekte fayda var. Örneğin 20 alt, 80 üst sınır ve 1-2 saniye güncelleme süresi yeterli.

Image

Hızı arttırıp HM'den sıcaklık penceresini açarak AquaMark çalıştırıp, benchmark bitince masaüstüne geri dönüp zaman-sıcaklık çizelgesine bakarak GPU'nun yük altında ne kadar ısındığını belirlemek lazım. Eğer fazla ısınmıyorsa sorun yok demektir.

Bu yükleme esnasında bilgisayar başında durup grafiklerde bir anormallik, hatalar oluyor mu, izlemek lazım.

Image
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”