ev yapımı cockpit için donanım
-
- Newbie
Efendim, ilgilenenler için ev yapımı cockpit için Polonya dan müşiş bir site:www.symulatory.com. Saygılar
-
- Newbie
özür dileyerek, link e tıklamayınız,adres çubuğunuza yazarak giriniz lütfen
- THY166
- VIP Member
- Name: Fatih KOZ
- PID: 166
- Vatsim ID: 832838
- City: Antalya
Açılan ve ingilizce olan haline ait link aşağıda ;
http://www.symulatory.com/english/index.htm
Meraklılarına duyurulur [;)]
Ek : Metin bey , yazdığınız bir yazıda hata görürseniz "Edit" fonksiyonu ile girip düzeltebilirsiniz , bilginiz olsun .
Sevgiler
B. Fatih Koz
"Do Not Hesitate ! No Court , No Jury , Show No Mercy ... Just EYE TO EYE"
http://www.symulatory.com/english/index.htm
Meraklılarına duyurulur [;)]
Ek : Metin bey , yazdığınız bir yazıda hata görürseniz "Edit" fonksiyonu ile girip düzeltebilirsiniz , bilginiz olsun .
Sevgiler
B. Fatih Koz
"Do Not Hesitate ! No Court , No Jury , Show No Mercy ... Just EYE TO EYE"
-
- Newbie
Bu forum da dile getirmek istediğim bir konu vardı, bu bölüm ÇOK UYGUN oldu !
Burada yüzlerce kişiyiz... Bence bi araya gelsek bu işin KRALINI yaparız ! Sonrada hepimizin güzel bir COCKPIT'i olur
Ben er yada geç kesin yapacağım.
İlgilenen olursa ve uygunsa buradan devam edelim derim.
Küçük LCD renkli ekranlar, küçük bilgisayarlar var
Çoğu göstergeleri LED display ler ile yaparız.
Bi joystick'in mekaniğini değiştirip her forma sokabiliriz mesela, direksiyon olur, gaz kolları olur...
(biscuit anakart: embeded CPU, VGA, LAN : Kibrit kutusu kadar şeyler...)
Bunlara birer ikişer paneldeki ekranları bağlarız.
Tüm bilgisayar ve bilgisayarcıklar da Wide FSUIPC ile birbirine bağlanır...
Aramızdan bunlarla uğraşacak elektronikçi, programcı, marangoz / fiber vs... işlerin uzmanı kişiler çıkacaktır mutlaka
Adamlar yapmış abi !
Burada yüzlerce kişiyiz... Bence bi araya gelsek bu işin KRALINI yaparız ! Sonrada hepimizin güzel bir COCKPIT'i olur

Ben er yada geç kesin yapacağım.
İlgilenen olursa ve uygunsa buradan devam edelim derim.
Küçük LCD renkli ekranlar, küçük bilgisayarlar var
Çoğu göstergeleri LED display ler ile yaparız.
Bi joystick'in mekaniğini değiştirip her forma sokabiliriz mesela, direksiyon olur, gaz kolları olur...
(biscuit anakart: embeded CPU, VGA, LAN : Kibrit kutusu kadar şeyler...)
Bunlara birer ikişer paneldeki ekranları bağlarız.
Tüm bilgisayar ve bilgisayarcıklar da Wide FSUIPC ile birbirine bağlanır...
Aramızdan bunlarla uğraşacak elektronikçi, programcı, marangoz / fiber vs... işlerin uzmanı kişiler çıkacaktır mutlaka
Adamlar yapmış abi !
- hakan737
- VIP Member
- Name: hakan guven
- PID: 003
- Vatsim ID: 811602
- City: istanbul
İçmimar olduğum için uygun ölçü ve dökümanlar olduğu takdirde autocad ile panel kesim planlarını çıkarabilirim. isteyen bu 1/1 ölçekli planlardan mdf kesimi yaptırabilir, boyatabilir(goffrato boya panel havasını verecektir). Kimse çıkmazsa vaktim elverdiğince bunuda halledebirim. Masraf olarak
MDF ve boyası tutar. Belki eğer bir işe denk gelirse malzemede aradan çıkar. (belki boyasıda) ama söz veremem elbette. Marangozhane'deki işçilik sorun değil, ben bile keserim makinede.
Asıl sorun bu iş için ciddi anlamda gönüllü gerekli. Belki bir para hesabı ile havuzda gerekli olabilir.Dahada önemlisi "yer". Ben bunu geçenlerde çok düşündüm. Hatta tanıyanlar senelerden beri düşündüğümü bilirler. Ama bu işi en önemli problem uygun bir mekan.
Aklıma son PC pilot dergisini okurken gözüme çarpan bir haberden sonra şu geldi. Haber "real cocpits for Sim builders" başlığı altında İngiltere Survey,Caterham'daki Nalson Aviation'daki hafif uçak kokpit parçalarından bahsediyordu. Gerçek uçaklar , ka olmuşlar ve tastamam kokpitleri var. Cherokee,Warrior, Cessna 150-152-172, hatta seneca ve aztec bile varmış. Birkaçtanede Helikopter R22. (ingilterede olan varsa Paul Nelson, 01883 340062 )
Okurken gözüme bu iş için şu ana kadar net'de gördüğümüz başarılı projeler geldi. Hemen hepsi küçük bir hangar biteliğindeki alanlarda bu işi gerçekleştiriyorlar. Elbette adam gibi birşey istiyorsanız.
BU işe uygun hangar gibi bir yer ya bir DEPO'nun bir köşesi olur yada bize destek olabilecek bir müzenin bir köşesi; Havacılık müzesi.
Havacılık müzesinde hangarda boş bir yer yok. ama hangarın arka kısmında büyükçe bir alan boş.
Buraya izin verilirse bir"şey" imal edilmek zorunda. İş paraya gelince biraz durulmalar olduğundan belki sponsor bulma yolu ile birşeyler aşılabilir.
İkinci alternatif Koç, sanayi müzesi. Orada simulatör ile ilgili bazı temel çalışmalar yapılmıştı. Belki sıcak bakabilirler ama bu işler ciddi işler, teklifi götürdüğümüz anda arkasında bu işe koşacak ciddi bir ekip olmak zorunda.
Son alternatif ise, ya içimizden birisi bir mekanını bu işe tahsis edecek yada biz burası için kira ödeyeceğiz-ki buda çok çetrefilli bir iş.
anlayacağınz mekan (nihayetinde bilgisayarlar bırakılacak, projeksiyon bırakılacak vs) ekipmandan daha önemli.
Biraz moral bozucu konuşuyor olabilirim ama bunlarıda göz ardı etmemek lazım. Bu malzemeler bedava değil, bir şekilde para ödenecek (buda ayrı bir konu ya), mutlaka uygun şartlarda korunması gerekiyor.
Nerden baksanız gördüğümüz standartlardaki bir homebuilt cockpit için (bir 737 veya A320'den bahsediyorum) en az 2-3 bilgisayar, en az 4-5 monitor (14" bile olsa), ciddi anlamda sarf malzemesi elektronik devreler vsvsvs), bir projeksiyon. elektronik altyapı için gerekli.
Hadi herley iyi gitti birde bunun hareketlisi olsun dendiğinde, hidrolik pistonlar ve bunu kontrol edecek bilgisayar+devreler vs
)
ben yapabileceğimi yazdım. Technic'de çalışan birisi bana planları veya iyi bir taslağı gönderdiği anda çalışırım.ama kalanları iyice bir konuşmak lazım.
Hakan737Guven
MDF ve boyası tutar. Belki eğer bir işe denk gelirse malzemede aradan çıkar. (belki boyasıda) ama söz veremem elbette. Marangozhane'deki işçilik sorun değil, ben bile keserim makinede.
Asıl sorun bu iş için ciddi anlamda gönüllü gerekli. Belki bir para hesabı ile havuzda gerekli olabilir.Dahada önemlisi "yer". Ben bunu geçenlerde çok düşündüm. Hatta tanıyanlar senelerden beri düşündüğümü bilirler. Ama bu işi en önemli problem uygun bir mekan.
Aklıma son PC pilot dergisini okurken gözüme çarpan bir haberden sonra şu geldi. Haber "real cocpits for Sim builders" başlığı altında İngiltere Survey,Caterham'daki Nalson Aviation'daki hafif uçak kokpit parçalarından bahsediyordu. Gerçek uçaklar , ka olmuşlar ve tastamam kokpitleri var. Cherokee,Warrior, Cessna 150-152-172, hatta seneca ve aztec bile varmış. Birkaçtanede Helikopter R22. (ingilterede olan varsa Paul Nelson, 01883 340062 )
Okurken gözüme bu iş için şu ana kadar net'de gördüğümüz başarılı projeler geldi. Hemen hepsi küçük bir hangar biteliğindeki alanlarda bu işi gerçekleştiriyorlar. Elbette adam gibi birşey istiyorsanız.
BU işe uygun hangar gibi bir yer ya bir DEPO'nun bir köşesi olur yada bize destek olabilecek bir müzenin bir köşesi; Havacılık müzesi.
Havacılık müzesinde hangarda boş bir yer yok. ama hangarın arka kısmında büyükçe bir alan boş.
Buraya izin verilirse bir"şey" imal edilmek zorunda. İş paraya gelince biraz durulmalar olduğundan belki sponsor bulma yolu ile birşeyler aşılabilir.
İkinci alternatif Koç, sanayi müzesi. Orada simulatör ile ilgili bazı temel çalışmalar yapılmıştı. Belki sıcak bakabilirler ama bu işler ciddi işler, teklifi götürdüğümüz anda arkasında bu işe koşacak ciddi bir ekip olmak zorunda.
Son alternatif ise, ya içimizden birisi bir mekanını bu işe tahsis edecek yada biz burası için kira ödeyeceğiz-ki buda çok çetrefilli bir iş.
anlayacağınz mekan (nihayetinde bilgisayarlar bırakılacak, projeksiyon bırakılacak vs) ekipmandan daha önemli.
Biraz moral bozucu konuşuyor olabilirim ama bunlarıda göz ardı etmemek lazım. Bu malzemeler bedava değil, bir şekilde para ödenecek (buda ayrı bir konu ya), mutlaka uygun şartlarda korunması gerekiyor.
Nerden baksanız gördüğümüz standartlardaki bir homebuilt cockpit için (bir 737 veya A320'den bahsediyorum) en az 2-3 bilgisayar, en az 4-5 monitor (14" bile olsa), ciddi anlamda sarf malzemesi elektronik devreler vsvsvs), bir projeksiyon. elektronik altyapı için gerekli.
Hadi herley iyi gitti birde bunun hareketlisi olsun dendiğinde, hidrolik pistonlar ve bunu kontrol edecek bilgisayar+devreler vs

ben yapabileceğimi yazdım. Technic'de çalışan birisi bana planları veya iyi bir taslağı gönderdiği anda çalışırım.ama kalanları iyice bir konuşmak lazım.
Hakan737Guven
-
- Rookie
- hakan737
- VIP Member
http://www.xsn.net/project727/ bu da yapanlardan birisi
ben zaten yapılmaz demiyorum, ortak bir proje mahiyetinde yapılacaksa nelere ihtiyaç olabileceğini ve konu itibariyle neyine yardım edebileceğimi söylüyorum. Devreler kit olarak satılıyor zaten. Ha evinizde kendinize yapacaksanız o ayrı.
Hakan737Guven
ben zaten yapılmaz demiyorum, ortak bir proje mahiyetinde yapılacaksa nelere ihtiyaç olabileceğini ve konu itibariyle neyine yardım edebileceğimi söylüyorum. Devreler kit olarak satılıyor zaten. Ha evinizde kendinize yapacaksanız o ayrı.
Hakan737Guven
Flyşy pilotlarindan Sayin Okan Sacli'nin home cockpit projesi;
http://www.a320project.ch/
Sercan YILMAZ
http://www.a320project.ch/
Sercan YILMAZ
-
- Newbie
Arkadaşlar hepinize selamlar...
Gönderdiğiniz diğer proje linklerinin hepsini inceledim, farklı çapta çalışmalar var

Ben buraya mesaj attıktan sonra yaklaşık 2 - 3 hafta yapacağım paneller ile PC arasındaki bağlantı için araştırma yaptım.
Bilgisayara takılacak PCI bir I/O kartı benim için en kolayı olacaktı ama herkesin hoşuna gitmezdi ve kolayda olmazdı...
Bu nedenle USB den bağlanacak bir ana panel olacak.
?imdi gerekli elektronik malzemeleri temin ettim ve yavaş yavaş entegrasyona başladım.
Hazır kitler ve yazılımlar maliyeti ciddi olarak artırıyor, ilk başta baya bi kolaylaşıyor işler ama uzun vadede yapılacak ilave ve değişikliklerde farklı firmalara ve ürünlere bağımlılığa neden olacaktır bu durum da canımı sıktı ve hazır'dan vazgeçtim.
Tüm alt yapı tamamlandıktan sonra görsel kısımlara PMDG için OVERHEAD panel'i yaparak başlayacağım.
Bu aşamada Radio panel başlangıç için daha kolay olabilirdi belki ama görüştüğüm herkes OVERHEAD istediğini belirtti.
Benim kişisel görüşüm FMC Panel'i daha sık kullanıyoruz, 2. olarak FMC paneli yapmaya çalışacağım.
Kısa sürede biter umarım. Panel sayıları arttıkça hepsini monte edebileceğimiz bir kokpit düşünülebilir...
Belli bir aşamadan sonra bende web siteme resim ve açıklamalar koyacağım.
?imdilik PMDG'de ki Overhead görüntüsünü referans alıyorum
Saygılar
TK6466
- hakan737
- VIP Member
aslında herkesin enden overhead panel istediğini anlamakta güçlük çektim. kişisel olarak ilk tercihim bir radyo paneli ardından otopilot veya MCU paneli olurdu.FMC ve şrottle ise ardından gelirdi. Overhead bu sıralamada (sizin düşündüğünüz gibi sanırım) en son olmalıydı bana göre zira öncelikle uçuşta diğerleri kadar fonksiyonu yok. en fazla yakıt selektörü ve elektrik paneli işe yarar. bir de ışıklar. üstelik nereye konulacağıda zor belirlenecek bir parça.oysa radyo paneli uçuşun heraşamasında kullanılabilecek tüm uçuşa yayılan çok daha fonksiyonel bir parça.eğer ilanlarda gördüğümüz radyo panellerini imal etme şansı varsa ne ala.harika olurdu.
ama sonuçta görüşlere saygı duymak gerekir.size kolay gelsin
Hakan737Guven
ama sonuçta görüşlere saygı duymak gerekir.size kolay gelsin
Hakan737Guven
-
- Newbie
Hakan Bey görüşleriniz için teşekkür ederim, konuştuğum kişiler OVERHEAD istediler ama çok kişi ile görüşmüş değilim, şu aşamada zaten altyapıyı oluşturmaya çalışıyorum.
Sıra panel seçimine geldiğinde o güne kadar topladığım genel görüşlere bakmak doğru olacak sanırım, MCU daha fonksiyonel olacaktır bencede.
Ama en zoru Throttle vs.. olacak, çok mekanik var.
Sıra panel seçimine geldiğinde o güne kadar topladığım genel görüşlere bakmak doğru olacak sanırım, MCU daha fonksiyonel olacaktır bencede.
Ama en zoru Throttle vs.. olacak, çok mekanik var.
- hakan737
- VIP Member
aynı fikirdeyim şrottle mekanik açıdan hem zoe hemde görsel açıdan tatmin edici olmayabilir ama diğerleri için içimizde çok iyi grafik programları kullanan arkadaşlar var. herhangi bir panelin görsel olarak bir eksiğinin kalacağını hiç sanmıyorum özellikle MCU'da . çalışmalrınızın sonucunu merakla bekliyorum. umarım herşey planladığınız gibi olur.
saygılar
Hakan737Guven
saygılar
Hakan737Guven