Burası sizin mekanınız, dilediğiniz gibi yazabilirsiniz. Ama ben tam olarak öyle hatırlamıyorum olanları, benim hatırladığım benim çalışmalarımın bir teşekkür edilmeden veya adım belirtilmeden kullanıldığını fark edince önce çok ölçülü ve kırıcı olmayan bir dille yazdım, ama sonra hiçbir yapıcı geri dönüş olmayınca ona tepki gösterdim ve bu umursamaz yaklaşıma tepki olarak benim modellerim olmaksızın yayınlanmasını istedim. Hayri Büberci hocam da şahittir ne zaman benden çalışmalarımı kullanmak için izin istemiş olsa ismimin belirtilmesi şartı ile hep izin verdim. Amaç camiaya katkı. Camiaya yeterince freeware katkıda bulundum ve kendi acemilik zamanımda camiadan almış olduklarımı fazlasıyla geri verdim.THY3716 wrote:Hocam, yukarıda bu scenery nin nasıl yapıldığını kısaca anlatmıştım. Biz sadece runway ve taxiway ile apronları yapıyoruz. Geri kalan herşeyi p3d nin sağladığı kolaylıkla o anda sistemimizde yüklü olan objeleri tutup tutup içine atarak yaptık. Hangi obje kimindir onu bile bilmiyorsunuz bu yöntemde. Bende yüklü olan bu objeler sizde de varsa siz yükleyip kurduğunuzda görünüyor oluyor. Ben birisinin ücretli bir scenery'sini para verip almışsam ve siz de almışsanız aynı scenery yi, o scenery objelerinden yarattığımız bu üçüncü scenery'yi siz de aynı şekilde görebiliyordunuz. Aslında dediğim gibi, birileri ücretsiz olarak bir scenery yapıp kullanıma açıyor, bunu ben alıyorum, siz alıyorsunuz, sonra biz üçüncü bir scenery yapıyoruz ve kimin objesi olduğunu bile bilmeden bazı şeyleri kullanarak bu scenery yi de dağıtıyoruz. Para da kazanmıyoruz üstelik. Ücretsiz verilmiş olan objeler sizde olmak kaydıyla yine kullanılıyor, ücretli bir scenery'ye ait objelerse ve yine siz zaten parasını ödemişseniz sizin tarafınızdan tekrar kullanılıyordu. Yani biz bu metodla sadece bir kaç KB boyutunda, son derece pratik ve hızlı scenery'leri yaparak sadece 10 gün içinde 30 civarında scenery ürettik. Hiç olmayan meydanları uçulabilir hale getirdik.p47thunderbolt64 wrote:Herkese selam,
Yayınlayan hocamızın neden link ile ilgili probleme cevap vermemiş olmasını anlayamadım.
Saygılarımla
Cenk BERK
Ama sonra bu scenery yapımcılarından biri çıktı. Vay benim yangın söndürme tüplerimi kullanmışsınız dedi. Emek hırsızlığıyla suçladı. Halbuki kullanmışsınız dediği şeyleri kendisi zaten freeware olarak dağıtmış. Biz onbinlerce obje arasından hangi obje kimindir bilemiyorduk. Tutup tutup atıyorduk içine. Ortalığı ateşe verdi arkadaş. Sanki parayla satıyormuşuz da emeğini çalmışız gibi böğürmeye başladı. Biz de al o zaman objelerini dedik ve kaldırdık. Hatta o günden sonra ben xplane'ye geçtim. Bu elemanın sakındığı o kıytırık onbinlerce obje xplane'de tamamen freeware library olarak yüzbinlerce veriliyor zaten. Kaldı ki Hayri Büberci kaptanımız gibi inanılmaz free scenery üreten kişiler olunca onlara gerek bile kalmadı. O yüzden o scenery artık paylaşımda değil. Belki olan birileri özelden gönderir, bilmiyorum. Ben dediğim gibi xplane'ye geçtim. Ego/tavan durumlarıyla artık boğuşmuyorum.
Sizin çalışmalarınızı bir başkası sizin adınızı hiç belirtmeden kendi çalışması gibi yayınlasın siz ne düşünürsünüz.